Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ιδιώτες και η διαχείριση απορριμμάτων!

Τα παραδίδει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την επικαιροποίηση του σχεδιασμού, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο με αυξημένα τέλη...

Την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων της χώρας, εξήγγειλε ουσιαστικά χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας έτσι το βασικό λόγο για τον οποίο επί τόσα χρόνια ουσιαστικά άφηνε να καρκινοβατεί ο σχεδιασμός στους δύο αυτούς τομείς που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των εργαζομένων: Η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία έχουν μυριστεί υπερκέρδη, τα οποία θα πληρώσει ο λαός με αυξημένα ανταποδοτικά τέλη!

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για ένα «επικαιροποιημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων», που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη σταδιακή εξάλειψή τους, την πλήρη κάλυψη της χώρας με σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) μέχρι το τέλος του 2008, την εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (ανακύκλωση) και κυρίως τη συμμετοχή των ιδιωτών «για την ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των έργων»!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ ο επικαιροποιημένος αυτός σχεδιασμός ξεκινά από μια θετική αφετηρία, δηλαδή την ενιαιοποίηση των έργων σε κάθε νομό (αλήθεια, τώρα κατάλαβε η κυβέρνηση ότι ο σχεδιασμός της μέχρι τώρα δεν ήταν σωστός;) και σ' αυτό όμως υπάρχει υστεροβουλία, καθώς γίνεται μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων - «φιλέτα» για τους ιδιώτες, στους οποίους σκοπεύει να αναθέσει τη λειτουργία τους, πέρα από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ανακύκλωση συσκευασιών, ορυκτελαίων κ.λπ.) τα οποία εκχωρούνται σ' αυτούς και με το νόμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αλλάζει τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ενδέχεται να τινάξει στον αέρα αρκετά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία κινδυνεύουν να απενταχθούν από τις κοινοτικές επιχορηγήσεις...

Ανεξέλεγκτες χωματερές

Η κυβέρνηση, πάντως, ακόμη και με το σχεδιασμό αυτό παραδέχεται ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές θα εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα ακόμη και μέχρι το 2006 ή το 2008! Μάλιστα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν παρέλειψε να καταφύγει ακόμη και σε αλχημείες, προφανώς κάτω από την πίεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο κινδυνεύει η χώρα μας να παραπεμφθεί για 10 τουλάχιστον περιπτώσεις ανεξέλεγκτων χωματερών. Πιο συγκεκριμένα, δεν προβλέπει ούτε μία δραχμή για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, καθώς τα κονδύλια των 483 εκατ. ευρώ, τα οποία αναφέρει ότι θα διατεθούν συνολικά, δε φτάνουν για να καλυφθεί ούτε το κόστος για τους 75 ως 85 ΧΥΤΑ και 113 σταθμούς μεταφόρτωσης που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός μέχρι το 2008.

«Απάτη» ουσιαστικά διαπράττεται και με τους αριθμούς, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ ανεβάζει σε 6.500 τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα το 1997 (από 3.500 που πραγματικά ήταν) προκειμένου να δείξει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσής τους (στο τέλος του 2001 μειώθηκαν σε 2.182, το 2002 θα λειτουργούν 1.300, στο τέλος του 2003 θα λειτουργούν 1.000 και το 2006 καμία(!) υποσχέθηκε η υπουργός). Πέρα από το «μαγείρεμα» των στοιχείων βέβαια, το θέμα είναι όχι να μη λειτουργούν απλώς οι παράνομες χωματερές, αλλά η πραγματική αποκατάστασή τους, καθώς ακόμη και αν παραμένουν ανενεργείς εξακολουθούν να προξενούν σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα κ.λπ.).

«Σχεδιασμός» και απειλές

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν απάντησε ουσιαστικά ούτε για το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής, η οποία έτσι όπως έχει η κατάσταση και με ευθύνη της κυβέρνησης τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κινδυνεύει να μην έχει ΧΥΤΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει γράψει επανειλημμένα ο «Ρ». Η υπουργός απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, δηλαδή πότε θα ξεκινήσει η Β` φάση της μελέτης που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και προπάντων αν θα τη χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η υπουργός, αντίθετα, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή δεύτερου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική στα όρια του Δήμου Φυλής (αλήθεια σε εφαρμογή ποιας μελέτης στηρίζεται;), ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής να της υποδείξουν ως το τέλος του χρόνου μία από τις τρεις θέσεις που θα κατασκευαστεί ένας ακόμη ΧΥΤΑ, αλλιώς θα το επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση! Απείλησε μάλιστα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της χώρας ότι με νομοθετική ρύθμιση θα παρακρατούνται από τους πόρους της τα τυχόν πρόστιμα και άλλες δαπάνες λόγω πλημμελούς τήρησης των υποχρεώσεών τους που έχουν ως αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας από το Ευρωδικαστήριο...

Σε ιδιώτες και οι βιολογικοί καθαρισμοί

Στο ίδιο μοτίβο της πριμοδότησης των ιδιωτών κινείται και η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Οπως δήλωσε η υπουργός, γίνεται επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών στην κατασκευή και προπάντων στη λειτουργία των έργων αυτών (βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.). Η υπουργός μάλιστα, για να αποδείξει την ανάγκη παράδοσης των έργων αυτών στους ιδιώτες, επικαλέστηκε την έλλειψη κονδυλίων μετά το 2006, αλλά και τα προβλήματα τα οποία παραδέχτηκε ότι δημιουργήθηκαν με τον υπάρχοντα σχεδιασμό (κατασκευή μονάδων υψηλού κόστους σε μικρούς δήμους κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ