Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ
Ερευνες και σενάρια για «εντολή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό»

Διαρκείς έλεγχοι από αστυνομία και στρατό, στο πλαίσιο και των Ολυμπιακών Αγώνων

Copyright 2024 The Associated

Διαρκείς έλεγχοι από αστυνομία και στρατό, στο πλαίσιο και των Ολυμπιακών Αγώνων
Ερευνες, διανθισμένες με κυβερνητικές τοποθετήσεις και διάφορα «σενάρια» που επεκτείνονται και εκτός συνόρων, συνεχίζονται στη Γαλλία, αναφορικά με το συντονισμένο σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, παραλύοντας τα δρομολόγια των τρένων μεγάλης ταχύτητας (TGV), λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ενας άνδρας που φέρεται σύμφωνα με αστυνομικές πηγές να είχε στο όχημά του «κλειδιά πρόσβασης σε τεχνικές εγκαταστάσεις της SNCF» (γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων), «πένσες - κόφτες» και «σετ κλειδιών πασπαρτού» συνελήφθη την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να είχε στην κατοχή του «υλικό ακροαριστερής οργάνωσης».

Σύμφωνα με τις αρχές, από τη «μαζική επίθεση» της Παρασκευής κόπηκαν και πυρπολήθηκαν καλώδια οπτικών ινών, απαραίτητα για τη μετάδοση πληροφοριών και τη λειτουργία των σιδηροδρόμων και αναβλήθηκαν ή καθυστέρησαν μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών, με επιπτώσεις και στη σιδηροδρομική σύνδεση της Γαλλίας με χώρες όπως η Βρετανία και το Βέλγιο.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν σε σημαντικό βαθμό και το Σαββατοκύριακο, ενώ χτες ο υπουργός Μεταφορών Π. Βεργκριέτ είπε πως όλα τα τρένα κινούνταν κανονικά.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ταυτοποιήσει ορισμένα άτομα που θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει αυτές τις ενέργειες σαμποτάζ, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ακριβείς, στοχευμένες», που παραπέμπουν «στον τρόπο που ακολουθεί κατά παράδοση η άκρα αριστερά».

Κατέληξε ότι «το θέμα είναι να διαπιστωθεί αν χειραγωγήθηκαν ή έδρασαν για δικό τους λογαριασμό», ενώ το Σάββατο ο ίδιος ανέφερε ότι αυτός που «ευθύνεται» «είτε προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας ή υπήρξε εντολή από το εξωτερικό».

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις «δυτικών» ΜΜΕ ότι η Ρωσία ίσως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι «αυτά είναι απλώς τα πιο πρόσφατα fake news και περισσότερες ατεκμηρίωτες κατηγορίες».

Νέο «σαμποτάζ» σε δίκτυα οπτικών ινών

Οι αρχές έκαναν λόγο χτες για νέο «νυχτερινό σαμποτάζ» που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σε δίκτυα οπτικών ινών διαφόρων παρόχων (όπως η ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Free και η κρατική SFR), σε τουλάχιστον έξι περιοχές.

H «Παριζιέν» μετέδωσε ότι τα προβλήματα αφορούν τις περιοχές Boches-du-Rhone, Aude, Oise, Herault, Meuse και Drome.

Εκπρόσωπος της SFR έκανε λόγο για «βανδαλισμό», εξηγώντας ότι «μεγάλα τμήματα καλωδίου έχουν κοπεί», κάτι που για να γίνει χρειάζεται «τσεκούρι ή τσάπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ