Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανακοινώνεται επανεκλογή του Ν. Μαδούρο

Με συμμετοχή στο 59% πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από ένταση του αντικομμουνισμού και τον αποκλεισμό του υποψήφιου του ΚΚ Βενεζουέλας.

Με βάση το αποτέλεσμα που έδωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, στο καταμετρημένο 80% των ψήφων, πρώτος κατατάσσεται ο σοσιαλδημοκράτης - νυν Πρόεδρος - Νικολάς Μαδούρο, με 51,2% (5.150.092 ψήφους) δεύτερος ο υποψήφιος της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες με 44,2% (4.445.978 ψήφους) και ακολουθούν άλλοι υποψήφιοι χωρίς να δίνονται αναλυτικά, με 4,6%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Ν. Μαδούρο μίλησε για «μάχη που δόθηκε ενάντια στον φασισμό» και προειδοποίησε για επιχείρηση «νέας απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του από την άκρα δεξιά».

Ο υποψήφιος της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης κύριος αντίπαλος του Μαδούρο, Εντμούντο Γκονζάλες, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση δεν είχε πρόσβαση στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

«Σοβαρές ανησυχίες» ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα δεν είναι ακριβές έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, όπως και εκ μέρους της ΕΕ ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Το αποτέλεσμα αμφισβήτησε και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Χιλής.

Στις εκλογές - θυμίζουμε - αποκλείστηκε ο υποψήφιος του ΚΚ Βενεζουέλας, δημοσιογράφος και συνδικαλιστής Μανουέλ Ισίδρο Μολίνα, ενώ σε Πανεθνική Συνδιάσκεψη του Κόμματος αποφασίστηκε να στηριχτεί ο μηχανικός Ενρίκε Μάρκες, από το κόμμα Centrados a la gente.

O Mάρκες αναμενόταν σήμερα πρωινές ώρες Ελλάδας να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα.

Ακόμα ενδεικτικό της επιθετικότητας του κυβερνώντος κόμματος κατά του ΚΚ Βενεζουέλας είναι ότι λίγες ώρες πριν τις εκλογές της Κυριακής, εκδηλώθηκε άλλη μια επίθεση κατά των κομμουνιστών. Αυτή τη φορά κατά του μέλους του ΠΓ και υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Εκτορ Ροντρίγκες, που είναι και εργαζόμενος στη Βιομηχανία Πετρελαίου. Επιχειρείται να διωχθεί με την ποινή της απόλυσης με αστήριχτη και συκοφαντική κατηγορία ότι «βοηθούσε η αντιδραστική αντιπολίτευση να έχει πρόσβαση σε καύσιμα και να τα χρησιμοποιήσει στα ανατρεπτικά της σχέδια».

Την ίδια ώρα, την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Βενεζουέλας, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ενάντια στην προσπάθεια υπονόμευσής του από την κυβέρνηση Μαδούρο, εξέφρασαν Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής όπως το ΚΚ Μεξικού, το Αργεντίνικο ΚΚ, το ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ, το Παραγουανό ΚΚ, η Κομμουνιστική Πλατφόρμα των εργαζομένων των ΗΠΑ, το Επαναστατικό Βραζιλιάνικο ΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ