Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επικύρωσαν τη ΣΣΕ που κέρδισαν με τον αγώνα τους

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις κατάφεραν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, που βρήκε πλατιά στήριξη από την εργατική τάξη.

Χτες, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποίησαν στο θέατρο στη Μεγάλη Παναγιά, περισσότεροι από 500 μεταλλωρύχοι, ενημερώθηκαν από τα σωματεία τους για τη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός» και αποφάσισαν την αποδοχή της τελικής πρότασης της εταιρείας και την υπογραφή νέας 3ετούς επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, μετά τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τους και έναν αγώνα συνολικής διάρκειας 6 μηνών, κατάφεραν να αποσπάσουν από την «Ελληνικός Χρυσός» αυξήσεις που φτάνουν στον βασικό μισθό 13% σε βάθος τριετίας, καθώς και εφάπαξ παροχές 7% υπολογισμένες επί του ετήσιου μεικτού μισθού (όλα τα προηγούμενα 11 χρόνια, οι αυξήσεις τους ήταν 11% συνολικά).

Επιπλέον, ενσωματώνονται κοινωνικά επιδόματα (γάμου, γέννησης τέκνου, εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ) και παροχές (επίδομα παιδικού σταθμού) καθώς και Δώρο - επιταγές την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα που δίνουν επιπλέον ανάσα στο εισόδημα των εργαζομένων.

Σημαντική κατάκτηση αποτελεί η κατοχύρωση των 8ωρων βαρδιών (θα αναγράφεται στην ΕΣΣΕ), κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας για 12 ώρες εργασίας με κατάργηση του συνόλου των αργιών, αλλά και στο νομοθετικό οπλοστάσιο που διαδοχικά έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις για το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου και τη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας.

Οι μεταλλωρύχοι ετοιμάζονται για νέους αγώνες το επόμενο διάστημα. Οπως ανέφεραν και οι ίδιοι, με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα θα οργανώσουν τον αγώνα τους για τη μείωση των συντάξιμων χρόνων και την επαναφορά τους στα προ του 2012 όρια, τη δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Χαλκιδική, την πάλη ενάντια στις εργολαβίες και τους ενοικιαζόμενους εργάτες και μια σειρά άλλα θέματα. Θα παλέψουν για να βγουν και πάλι νικητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ