Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αναβρασμός στη Θεσσαλία για τις αποζημιώσεις - ψίχουλα

Μηχανοκίνητη διαδήλωση χτες στον Βόλο από τους αγρότες του Πηλίου, σε Λάρισα και Φάρσαλα σήμερα η αγωνιστική σκυτάλη

Την πόλη του Βόλου ξεσήκωσαν χτες αγρότες του Πηλίου, με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από τα χωριά τους και κατέληξε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου οι αγρότες διανυκτέρευσαν, απαιτώντας να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα δίκαια αιτήματά τους.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυράχης, Ξουριχτίου, Μακρυνίτσης, Δράκειας. Συμμετείχαν ακόμα αγρότες της πεδινής Μαγνησίας, αφού και αυτοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Την αλληλεγγύη τους έδειξαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του Βόλου, ενώ το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Με τη νέα αυτή κινητοποίηση (είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση τη Δευτέρα στη Ζαγορά), οι αγρότες εξέφρασαν την οργή τους για τις αποζημιώσεις - κοροϊδία για τις καταστροφές του «Ντάνιελ», όπως και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στη Μαγνησία που επλήγη πέρσι και από πυρκαγιές, η κατάσταση είναι τραγική και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν συνεχώς για πολλούς αγρότες.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα για τις πλημμύρες, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται επ' ουδενί στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί.

Από τη διαδήλωση στον Βόλο
Από τη διαδήλωση στον Βόλο
Ανέφεραν μάλιστα και προϊόντα όπως τα κάστανα για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ευρώ, ενώ κατήγγειλαν ότι με όχημα τις αποζημιώσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει το «διαίρει και βασίλευε» στον αγροτικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης σε όλη την περιοχή του Πηλίου, η αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα είναι διαλυμένα, υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο που δεν επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών μετά ρυμουλκούμενων, ενώ ο τόπος είναι εκτεθειμένος σε κάθε επόμενο καιρικό φαινόμενο.

Οι αγρότες διεκδικούν:

- Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων.

- Να αποζημιωθεί δίκαια με 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια το σύνολο των αγροτών

- Αμεσες αποκαταστάσεις των καταστροφών από «Daniel» και «Elias». Αμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας

- Θωράκιση του Πηλίου με αντιπλημμυρικά έργα.

- Αμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης και άρδευσης.

- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

- Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Η σκυτάλη σήμερα στη Λάρισα

Μετά την Καρδίτσα και τον Βόλο, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν σήμερα Πέμπτη οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και οι τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι οργανώνουν δυο συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους, ενόψει και της συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο της Καρδίτσας.

Τα αγωνιστικά ραντεβού είναι στις 11 π.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου και την ίδια ώρα στην πόλη των Φαρσάλων. Ομοσπονδία και Αγροτικοί Σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, αντί να μειώνονται, αυξάνονται και θα δώσουμε την καλύτερη απάντηση σε όσους μας εμπαίζουν και τολμούν να παίζουν με τον κόπο μας και τον ιδρώτα μας. Ολοι μαζί θα νικήσουμε».

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» καλεί τους αγρότες του νομού σε αγωνιστική εγρήγορση, σημειώνοντας πως «την ώρα που αγρότες του νομού προσπαθούν ακόμα να ορθοποδήσουν μετά τις πλημμύρες του περσινού Σεπτέμβρη, την ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσπρόσιτο για όλους τους παραγωγούς ήρθαν και οι πολυαναμενόμενες αποζημιώσεις του "Daniel", σαν κερασάκι στην τούρτα, να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ