Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απεργιακός αγώνας για μισθούς και δικαιώματα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Παλεύουν για την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων | Σήμερα η απεργία στα ξενοδοχεία του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, στις 10/8 στον δήμο Βόρειας Κέρκυρας

Αν η συζήτηση για την υλοποίηση των απαραίτητων για τον λαό υποδομών υδροδότησης της Κέρκυρας κρατάει 33 ολόκληρα χρόνια, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των υποδομών για την ανάδειξη του νησιού σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή (2/8) το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνυπογραφή σύμβασης για την κατασκευή μαρίνας mega-yachts στον λιμένα της Κέρκυρας, μέσω παραχώρησης σε ιδιώτη για 40 χρόνια. Την ίδια ώρα, ολόκληρα χωριά και περιοχές μένουν για πολλές μέρες χωρίς νερό, ή με πολύωρες διακοπές, χαμηλή πίεση στο δίκτυο κ.λπ.

Πρόκειται για άλλη μία αντίφαση που χαρακτηρίζει το νησί, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Αντίφαση που πηγάζει από τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την πολιτική στήριξης του κέρδους απ' όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, στον βωμό του οποίου θυσιάζονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Αυτήν την αντίφαση ζουν καθημερινά και οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο νησί. Από τη μια βλέπουν και ακούν για τα κέρδη και τα ρεκόρ των τουριστικών εισπράξεων και από την άλλη οι ίδιοι «λιώνουν» κάτω από άθλιες πολλές φορές συνθήκες, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα όλο τον υπόλοιπο χρόνο, με έναν μισθό που δεν αρκεί να καλύψει τα χρέη του περασμένου χειμώνα.


Είναι όλοι αυτοί που χαμογελαστοί και ...ευδιάθετοι εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των επισκεπτών, για να γυρίσουν το βράδυ εξαντλημένοι στο σπίτι από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, και να μη βρίσκουν στάλα νερό, ούτε για ένα ντους.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Σταμάτη Πελάη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, για τη φετινή σεζόν, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται στο νησί.

Σταθερή παρέμβαση όλο τον χρόνο

Η συζήτησή μας ξεκινάει με τις σημαντικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν κήρυξε πτώχευση ο γερμανικός τουριστικός όμιλος FTI, με κίνδυνο να χαθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιωμάτων των 500 εργαζομένων στα 3 ξενοδοχεία που αυτός διαχειριζόταν στην Κέρκυρα.

Οι εργαζόμενοι πέτυχαν να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις και τα δικαιώματά τους κατά τη μεταβίβαση των ξενοδοχείων στο νέο επιχειρηματικό σχήμα που τα λειτουργεί σήμερα.

Σύμφωνα με τον Στ. Πελάη, στη θετική αυτή έκβαση καθοριστικό ρόλο δεν έπαιξε μόνο η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων την κρίσιμη εκείνη στιγμή, αλλά και η σταθερή παρέμβαση του συνδικάτου όλο τον χειμώνα, απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει ατομικές συμβάσεις.


Σε αυτές, πέραν όλων των άλλων απαράδεκτων όρων σε ωράρια και αμοιβές, προβλεπόταν να μπορεί η εταιρεία να μετακινεί τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε θυγατρική ή συνεργαζόμενες εταιρείες του ομίλου στον κόσμο. Ορος που αν γινόταν αποδεκτός, θα έβαζε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην απορρόφησή τους από τη νέα εταιρεία.

«Ολη αυτή η δουλειά και οι αγώνες που προηγήθηκαν, δημιούργησαν μια δυναμική ώστε την κρίσιμη ώρα που ανακοινώθηκε η πτώχευση, οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι, με κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο και απεργία στα ξενοδοχεία, να αποτρέψουν τα σχέδια για απολύσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Για το συνδικάτο, το παράδειγμα των εργαζομένων της FTI έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και άλλα δικαιώματα. Σήμερα, περίπου το 40% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που και αυτή - με ευθύνη των εργοδοτικών δυνάμεων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) - βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους

Η φετινή σεζόν, όπως και όλες οι προηγούμενες, χαρακτηρίζεται από ακραία εντατικοποίηση της δουλειάς. Οπως καταγγέλλει ο Στ. Πελάης, οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις δεν παίρνουν τα ρεπό τους, τα ωράρια είναι «ατελείωτα».

«Μέσα σε όλη αυτή την ένταση, την κόπωση και την πίεση που υπάρχει, έχουμε και πλημμελή μέτρα προστασίας και σε ό,τι αφορά τις μηχανές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στις κουζίνες, στα πλυντήρια κ.τ.λ., μια κατάσταση που οδηγεί απευθείας σε εργατικά "ατυχήματα", τα οποία είναι καθημερινά», τονίζει. Επισημαίνει ακόμα ότι καταγράφεται συνεχής αύξηση των ασθενειών από την εξασθένηση και την υπερκόπωση των εργαζομένων.

Κι όμως, με αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, κυρίως σε νεότερες ηλικίες, ότι δεν πάνε να δουλέψουν στον τουρισμό, ενώ υπάρχει προσφορά, αφήνοντας κενές 80.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι των εργαζομένων, αλλά των εργοδοτών και του κράτους, που ψάχνουν δούλους στις γαλέρες και όχι εργαζόμενους με αξιοπρεπή δουλειά.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι και σε αυτόν τον κλάδο, κυβέρνηση και εργοδότες έχουν επιβάλει το πάγωμα του επιδόματος προϋπηρεσίας και τις τριετίες, με πρόσχημα την ανεργία, ενώ φωνάζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό!!! Κι όχι μόνο αυτά, αλλά κυβέρνηση και ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σχεδιάζουν και την κατάργηση του εποχικού επιδόματος ανεργίας, που ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εποχιακών.

Στη μάχη για την υπογραφή Συμβάσεων

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού κατέθεσε πρόταση προς την Ενωση Ξενοδόχων του νησιού προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και μια σειρά από μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Κατά την πάγια τακτική των εργοδοτών, η Ενωση Ξενοδόχων αρνήθηκε για ακόμη μια χρονιά τις διαπραγματεύσεις και προκλητικά απάντησε στο εξώδικο του συνδικάτου ότι το καλεί να συζητήσει μαζί τους μετά το τέλος της σεζόν για την «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Οι μεγαλοξενοδόχοι απορρίπτουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και την ίδια ώρα ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς, όπως διαδίδουν οι ίδιοι, φέτος επέλεξαν να μη δώσουν πακέτα με χαμηλές προσφορές και σε πολλές περιπτώσεις αύξησαν τις τιμές.

Το Συνδικάτο απέστειλε επιχειρησιακές Συμβάσεις και σε ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, αλλά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ομίλους («Sandy», «Sandy Villas», «Mythos», «MarBella Corfu», «MarBella NIDO», «Ionian Sun», «Ionian Blue», «Almyros Beach», «Panorama Sidari», «Mediterraneo», «Pelekas Monastery», «Mon Repos Palace», «Capo Di Corfu», «Dreams Corfu»).

Η κίνηση αυτή ακυρώνει την προσπάθεια της Ενωσης Ξενοδόχων και των μεμονωμένων επιχειρηματικών ομίλων να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους, ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για τη μη υπογραφή Συμβάσεων.

Κλιμακώνουν τον αγώνα με απεργίες

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού απαντάει στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας κλιμακώνοντας τον αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο το νησί. Ηδη το περασμένο Σάββατο (3/8) πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη απεργία με μαζική συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ξενοδοχεία του δήμου της Νότιας Κέρκυρας.

Απεργιακές φρουρές του συνδικάτου βρέθηκαν από τα ξημερώματα στα «Ionian Sun», «Marbella», «Marbella Nido», «Miramare», «Messonghi», «Mythos», «Sandy» και «Capo di Corfu» ενώ οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Μεσογγής. Ξεχώρισε η συμμετοχή εργαζομένων από τα ξενοδοχεία «Sandy», «Apοllon», «Ionian Sun» και «Marbella», με τους τελευταίους να προχωρούν προχτές σε νέα στάση εργασίας.

Τόσο με την τοπική, όσο και με τις επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, το Συνδικάτο διεκδικεί πραγματική αύξηση των μισθών από 15% έως 25%, να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων στη Σύμβαση, θέσπιση σύνθεσης προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων (π.χ. αριθμός δωματίων που θα τακτοποιεί κάθε καμαριέρα ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου), παροχή δωρεάν τροφής και στέγης και κατάργηση της παρακράτησης 7% και 2% κ.ά.

Σήμερα πραγματοποιείται απεργιακή κινητοποίηση στα ξενοδοχεία του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και ακολουθεί νέα απεργία στις 10/8, στα ξενοδοχεία του δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Pelekas Monastery» βρίσκονται σε 48ωρη απεργία χτες και σήμερα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του συνδικάτου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με μεγάλη παγκερκυραϊκή απεργία στα τέλη Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ