Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από την πανώλη

Μεγάλη ανησυχία και αναβρασμός, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από τη νόσο της πανώλης απαιτούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, βλέποντας τη ζημιά που έχει ήδη γίνει και την κυβέρνηση να καλλιεργεί εφησυχασμό, ενώ η εξάπλωση είναι σε εξέλιξη.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας Νομού Ιωαννίνων ζητάει προληπτικά μέτρα και ελέγχους, γιατί «μπορεί στην Ηπειρο προς το παρόν να μην έχει καταγραφεί κρούσμα πανώλης, όμως εμείς οι κτηνοτρόφοι ανησυχούμε, αφού βλέπουμε ότι τα ημίμετρα της κυβέρνησης (γενική καραντίνα, κλείσιμο σφαγείων) για την αντιμετώπισή της παίρνουν παράταση και ταυτόχρονα πληθαίνουν τα κρούσματα. Ηδη καταγράφηκαν νέα κρούσματα στην Ηλεία καθώς και στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας».

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να μας πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών, αναγκάζοντάς μας να αναλάβουμε το κόστος απολύμανσης των σταβλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια, που καλεί εμάς τους κτηνοτρόφους να "φυλάξουμε την Ηπειρο".

Αλήθεια, η δική σας ευθύνη ποια είναι; Τι κάνατε τόσα χρόνια για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις πάγιες ανάγκες; Ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση δεν μας κάνατε για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ το προηγούμενο διάστημα διοργανώνατε ημερίδες για τη νέα ΚΑΠ. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε καλά είναι να μας βάζετε στη λογική της ατομικής ευθύνης και να μας κουνάτε το δάχτυλο!».

Γνωστοί οι ένοχοι: Κυβέρνηση και κόμματα της ΚΑΠ

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «καμιά εμπιστοσύνη και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται από τη μεριά μας, γιατί τους ξέρουμε από την καλή και την ανάποδη. Τι κάνανε για το αυξημένο κόστος παραγωγής (φέτος έχουμε και την ανομβρία), τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας και τώρα για τις επιπτώσεις από την πανώλη; Τους δε δημοτικούς βοσκότοπους στον δήμο Ζίτσας τους παραχωρούν στα κοράκια της Ενέργειας για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα!

Τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Από ό,τι φαίνεται όμως, εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς κούφια λόγια».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι με βάση την ΚΑΠ «απαγορεύονται οι συνοριακοί έλεγχοι για ζωονόσους μεταξύ των κρατών - μελών και δεν επιτρέπεται επίσης η γενική απαγόρευση εισαγωγής ζώων μεταξύ χωρών μελών, με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις να έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι. Απόδειξη είναι η είσοδος και η διασπορά της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Οσο για τις αποζημιώσεις που φτάνουν τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών - 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ, μόνο ως ψίχουλα μπορούν να χαρακτηριστούν».

Καταλήγοντας επισημαίνει: «Ξέρουμε καλά ότι τίποτα δεν κερδίζουμε αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Μέσα από τους Συλλόγους μας, μέσα από τους αγώνες μας και οργανώνοντας την πάλη στον νομό μας και πανελλαδικά να διεκδικήσουμε:

  • Να υπάρξει άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί η πανώλη.
  • Αμεση στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».
Στα Χανιά

Κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης, απευθύνει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Η πανώλη, σημειώνει, «έρχεται να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ