Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Και άλλος νεκρός εργαζόμενος μέσα σε λίγες μέρες

Πέθανε, χτες, ο Γ' μηχανικός στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο «Mare Di Levante», της ναυτιλιακής εταιρείας «Levante Ferris», ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Ζακύνθου εδώ και μέρες, μετά από σοβαρό παθολογικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε την ώρα της δουλειάς.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και επισημαίνει ότι «τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά στον κλάδο των ναυτεργατών επιβεβαιώνουν τις επανειλημμένες καταγγελίες μας για την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας, από την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα τις τουριστικές περιόδους και πολύ περισσότερο σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, σε συνδυασμό με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, όπως αυτές διαμορφώνονται από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που υπηρετούν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Για μια ακόμα φορά προβάλλει την αναγκαιότητα να υπάρχει γιατρός στη σύνθεση των πλοίων της ακτοπλοΐας, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα έκτακτα περιστατικά υγείας.

Στο μεταξύ, η τραγική είδηση του τρίτου νεκρού εργαζόμενου στο νησί τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στα πλοία της γραμμής Ζάκυνθος - Κυλλήνη.

Το κλιμάκιο κάλεσε τους ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν μαζί για αυξήσεις στους μισθούς, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους συναδέλφους του μηχανικού και τονίζει ότι «θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να μη χαθεί άλλος εργάτης από εντατικοποίηση, από δουλειά χωρίς ξεκούραση και ρεπό, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.

Διεκδικούμε οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε χώρους εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες και σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όπως μηχανοστάσια κ.λπ. να ελέγχονται από ιατρό Εργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ακολουθούνται μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, χωρίς μείωση του μισθού».

Παρέμβαση για τον νεκρό οικοδόμο

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη τη Δευτέρα σε οικοδομή στις Βολίμες, πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Οικοδόμων Ζακύνθου.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε «άμεσα να πραγματοποιηθούν περισσότεροι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία που γιγαντώνεται, και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Μανδηλάς, κατήγγειλε τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και την ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο. Ανέδειξε επίσης την αναγκαιότητα της στελέχωσης τόσο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στον νομό όσο και του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Νέες περιοδείες του σωματείου σε οικοδομές του νησιού προγραμματίζονται για μεθαύριο, Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ