Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τώρα αξιώνουν κατάργηση του 8ωρου!

Οι νέοι... θέτουν και άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους, λέει προκλητικά ο ΣΕΒ, που θεωρεί ότι το 8ωρο ανήκει σε άλλες εποχές

Την πλήρη και γενική κατάργηση του 8ωρου σε όλους τους τομείς της οικονομίας αξιώνει τώρα η διοίκηση του ΣΕΒ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπων της. Με τη φράση του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτή, «το 8ωρο ανήκει σε άλλες εποχές», «είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο», οι μεγαλοβιομήχανοι θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα, όχι απλά διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης, αλλά ολοκληρωτικής εξάπλωσης της υποαπασχόλησης και της κατάργησης του 8ωρου, αποβλέποντας στην οριστική και πλήρη πλέον ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα, με περίσσειο θράσος ο Ν. Αναλυτής ισχυρίστηκε, και με τον πλέον προκλητικό τρόπο, ότι είναι τάχα απαίτηση των καιρών η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, καθώς «πολλοί εργαζόμενοι είναι αυτοί, που θέλουν να δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, διότι θέτουν και άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους». Ο ίδιος, μάλιστα, πρότεινε την επίσπευση των διαδικασιών και κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι βιομήχανοι προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις τους για την εφαρμογή του μοντέλου μερικής απασχόλησης. Αυτή η απαίτηση συνοδεύτηκε με την παράλληλη αξίωση των βιομηχάνων για νέα προνόμια και από τον καταρτιζόμενο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος, λένε, θα είναι άχρηστος, εάν συνδέει τις οικονομικές επιδοτήσεις με τη δέσμευση των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας! Δηλαδή, αξιώνουν κυνικά «δώστε μας λεφτά, αλλά δε θέλουμε δεσμεύσεις για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Είναι φανερό ότι οι μεγαλοβιομήχανοι, που με επίσημο τρόπο διατύπωσαν χτες τους νέους στόχους τους μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή της νέας επαίσχυντης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αντλούν το θράσος τους τόσο από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όσο και από τη στάση που τηρεί η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Βέβαια, ο ΣΕΒ δεν ασχολείται μόνο με την επίθεση ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις. Την ίδια στιγμή ενδιαφέρονται να ροκανίζουν όλο και μεγαλύτερα ποσά για διάφορα έργα που γίνονται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ετσι, χτες εξέφρασαν παράπονα, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα, για τη χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, υποστηρίζοντας ότι οι τομείς των προκηρύξεων για ένταξη στα προγράμματα του ΚΠΣ -- μέχρι τώρα -- δεν αφορούσαν στη βιομηχανία, αλλά άλλες δραστηριότητες. Εντούτοις εμφανίστηκαν αισιόδοξοι σημειώνοντας ότι, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν προκηρύξεις προγραμμάτων που θα απευθύνονται στη βιομηχανία. Ετσι, στο αμιγώς οικονομικό πλαίσιο, οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι θα ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης με δημόσιο χρήμα, που θα προέρχεται και από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και από τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ.

Οι βιομήχανοι, για άλλη μια φορά, επιβράβευσαν την αντιδραστική φορολογική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή των προτάσεων της κυβέρνησης θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και θα δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει αν η προεκλογική περίοδος θα επηρεάσει την οικονομία, σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εισέλθουμε σε μία προεκλογική παροχολογία, διότι, πέραν του ότι δεν τις αντέχει η οικονομία, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ήδη διογκωμένες δημόσιες δαπάνες. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιβράβευσε την κυβερνητική πολιτική αναφέροντας: «Τουλάχιστον το θέμα των μεταρρυθμίσεων, φαίνονται τα πράγματα να συνεχίζονται με τους συνήθεις, ίσως και καλύτερους, ρυθμούς από ό,τι στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα διακόψουμε αυτήν την προσπάθεια, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο μας». Εξέφρασε όμως την αντίθεσή του για τις χρονικές διαδικασίες που ακολουθούνται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το «μπράβο» της από την ηγεσία του ΣΕΒ πήρε χτες και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού την πρόσφατη υπογραφή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε εξευτελιστικά επίπεδα, οι βιομήχανοι -- και με το δίκιο τους -- τη χαρακτήρισαν μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας μάλιστα ότι για τα δύο επόμενα χρόνια, πέραν του οικονομικού τους κέρδους, έχουν εξασφαλισμένη την εργασιακή ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ