Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βυθίστηκε και το Φλεβάρη

Σε ανοδική πορεία ο τζίρος των καταστημάτων

Νέα μεγάλη πτώση 2,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον προηγούμενο Φλεβάρη, μετά το βούλιαγμα κατά 4,5% το Γενάρη. Αντιδρώντας αμήχανα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, έκανε λόγο για «συγκυριακό» φαινόμενο, το οποίο απέδωσε στη μείωση των αποθεμάτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δήλωση η οποία μάλλον παραπέμπει σε στοιχεία κρίσης, παρά σε συγκυριακούς λόγους. Γιατί, αν τη μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Γενάρη τη δικαιολόγησαν με το δριμύ ψύχος που επικράτησε τον πρώτο μήνα του χρόνου, η συνέχιση της πτώσης και το Φλεβάρη, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί από τα καιρικά φαινόμενα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3,6%, καθώς ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στο 106,6% από 110,6% το Φλεβάρη του 2001. Από τους 20 συνολικά κλάδους της μεταποίησης διασώθηκαν μόλις οι 5. Αύξηση της παραγωγής σημειώθηκε στη βιομηχανία τροφίμων ποτών (9%), στις εκτυπώσεις - εκδόσεις (1,6%), στα χημικά προϊόντα (6,1%), στα βασικά μέταλλα (1,2%) και στην κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο (9,2%). Από εκεί και πέρα ο κατήφορος...

Σε ορισμένους νέους κλάδους η παραγωγή έχει εκμηδενιστεί. Πρόκειται για τις μηχανές γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών, η παραγωγή των οποίων, ως προς το Φλεβάρη του 2001 μειώθηκε κατά 98,4%!. Μείωση 65,4% παρουσίασε η παραγωγή στις συσκευές τηλεόρασης, ραδιοφωνίας και επικοινωνιών, κατά 46,4% μειώθηκε η παραγωγή στα μεταφορικά μέσα, κατά 25,6% στις ηλεκτρικές μηχανές, κατά 18,8% στα ιατρικά όργανα, κατά 14,6% στο δέρμα -είδη υπόδησης, 12,9% στα προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη κλπ.

«Τσιμπημένος» ο τζίρος

Χτες δημοσιοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το Φλεβάρη ο γενικός δείκτης λιανικών πωλήσεων, εμφανίζει ονομαστική αύξηση 9,4% ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001. Στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2001 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων - πάντα σε ονομαστικούς πληθωριστικούς όρους - αυξήθηκε κατά 8,9%.

Η συνεχής αύξηση των λιανικών πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη ραγδαία εξάπλωση της καταναλωτικής πίστης, η οποία, παρά τα τοκογλυφικά επιτόκια, καλύπτει τις διευρυνόμενες μαύρες τρύπες των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ