Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αυξημένα επιτόκια απέσπασαν οι τράπεζες

Σημαντικά αυξημένο επιτόκιο κατάφεραν να αποσπάσουν από το ελληνικό δημόσιο οι μεγαλοτραπεζίτες που λυμαίνονται το δημόσιο χρέος της χώρας. Στη χτεσινή δημοπρασία 5ετών ομολόγων που διενήργησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο εκτινάχτηκε στο 5,03% από 4,65% στην προηγούμενη δημοπρασία (στις αρχές το Φλεβάρη 2002).

Το γεγονός ότι τα επιτόκια που πληρώνει το ελληνικό κράτος είναι τα ψηλότερα ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ, τροφοδότησε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον των τραπεζιτών. Οι προσφορές που υπέβαλαν έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσόν των 4,9 δισ. ευρώ (1,67 τρισ. δρχ.!) και υπερκάλυψαν το ποσό που επιζητούσε το δημόσιο κατά 4,09 φορές. Τελικά το υπουργείο Οικονομίας, που ενδιαφερόταν να δανειστεί 1,2 δισ. ευρώ, δανείστηκε με αυτούς τους όρους 1,44 δισ. ευρώ (δηλαδή 490,7 δισ. δραχμές).

Η αύξηση των επιτοκίων που καρπώθηκαν οι ρεντιέρηδες του χρηματεμπορίου αποδίδεται από την κυβέρνηση στις «συνθήκες που επικρατούν πλέον στις αγορές» μετά την αναμενόμενη, από τους ίδιους, βελτίωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ διεθνώς, συνακόλουθα και της αύξησης των επιτοκίων. Με άλλα λόγια, οι ρεντιέρηδες και το μεγάλο κεφάλαιο θα θησαυρίζουν και σε συνθήκες χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας και σε συνθήκες ανόδου. Το λογαριασμό θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, είτε με την αύξηση των φορολογικών εσόδων είτε με την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα είτε και με τα δύο μαζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ