Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Προωθούμε τις ανατροπές στο σύνολό τους

Ο υπουργός ομολόγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη «χρηματοδότηση» του Ασφαλιστικού, σαν άλλοθι για την προώθηση των αντιδραστικών διατάξεων

Ούτε κεραία δεν υποχωρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές, στο ασφαλιστικό σύστημα. Το μήνυμα ήταν σαφές και στάλθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος όταν χτες ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι «όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, έχει ολοκληρωθεί». Η «ολοκλήρωση» φυσικά αφορά τις προτάσεις - εμπαιγμό, για χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ομολόγων και σε ύψος 1% του ΑΕΠ.

Σημαντικότερη όμως είναι η έμμεση ομολογία του ότι η κυβερνητική επίθεση κατά του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και αγγίζει φυσικά τα κρίσιμα θέματα των ορίων ηλικίας, του ύψους αναπλήρωσης των συντάξεων κλπ. Απαντώντας σε παρατήρηση, σχετικά με τις επισημάνσεις Παπαδήμου για το Ασφαλιστικό (ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας πρότεινε το Ασφαλιστικό να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και όχι σε επιμέρους του πλευρές), ο Ν. Χριστοδουλάκης απάντησε: «Στις τελικές προτάσεις θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παραμετρικών αλλαγών και όχι μόνο η χρηματοδότηση του συστήματος». Με τον όρο βέβαια...«παραμετρικές αλλαγές» εννοούν τα θέματα αιχμής της ασφαλιστικής αντι-μεταρρύθμισης. Μέσα στο καλοκαίρι σκοπεύει η κυβέρνηση να ψηφίσει το άλλο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις αρχές του επόμενου Ιούνη, ενώ οι νέοι συντελεστές φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους, για καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Ν. Χριστοδουλάκης, επιχείρησε να δώσει νότες αισιοδοξίας. Ετσι ανακοίνωσε ότι η γαλλική τράπεζα Κρέντιτ Αγκρίκολε θα αποκτήσει ένα ακόμα 2,5% των μετοχών της Εμπορικής και πρόσθεσε πως στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ (όμιλος Λάτση - ρωσική «Λουκ Οϊλ»), των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στους διαγωνισμούς του καζίνο της Πάρνηθας και των θαλάσσιων μαρίνων. Για τη ΔΕΠΑ ανέφερε ότι αναζητείται «στρατηγικός επενδυτής» για την εξαγορά του 35%, ενώ... προχωρούν και οι συζητήσεις με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία για την απόκτηση των ΕΛΤΑ. Ολες αυτές οι διακηρύξεις, ήταν περισσότερο ευσεβείς πόθοι του υπουργού, αφού όλα αυτά τα θέματα, για διαφόρους λόγους και χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών αντιστάσεων (η ηγεσία της ΓΣΕΕ βάζει πλάτη στην εκποίηση) «σέρνονται» για πάρα πολλούς μήνες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σιράκ (ο τελευταίος προδιέγραψε προθέσεις χαλάρωσης της δημοσιονομικής σταθερότητας, δηλώνοντας ότι η Γαλλία θα επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2008 αντί το 2004), ο Ν. Χριστοδουλάκης επιδόθηκε σε κήρυγμα λιτότητας. Η συζήτηση στη Γαλλία δε μας αφορά, δήλωσε, για να προσθέσει ότι η συνέχεια της ανάπτυξης είναι αδιάρρηκτα δεμένη με τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τέλος, πάρα τις δηλώσεις του επιτρόπου Σόλπερς Μίρα, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, περί αδιαφάνειας των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας και ειδικά των στοιχείων του δημόσιου χρέους, ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε πεισματικά ότι υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ