Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού

Να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης και να δοθούν τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών

Το «όργιο» - όπως επισημαίνουν - των απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κεφαλονιάς, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα στο νησί αντιμετωπίζουν όλο το καλοκαίρι εκτεταμένα προβλήματα υδροδότησης, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά Συμβούλια Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης.

Ειδικά φέτος το καλοκαίρι ολόκληρες περιοχές στους δήμους Σάμης, Ληξουρίου και Αργοστολίου λένε «το νερό νεράκι» (πρόσφατο περιστατικό στην Κοινότητα Τρωϊαννάτων) από το πεπαλαιωμένο δίκτυο, που συνεχώς παρουσιάζει βλάβες, και την έλλειψη βασικών έργων υποδομής για τη στήριξη των λαϊκών αναγκών, και όχι των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για να αυξάνουν τα έσοδά τους.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, υλοποιώντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις 1.389.941,10 ευρώ για όλο το 2024, χωρίς να υπολογίζονται ποσά που δόθηκαν σε εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ή με κατ' επείγουσες διαδικασίες.

Τα ποσά αυτά δίνονται κατά κύριο λόγο από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων των νησιών, που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ υποβάλλονται πολλές φορές στο «μαρτύριο της σταγόνας».

Την ίδια ώρα δεν έχουν δημοσιευτεί τα χρέη των μεγαλο-οφειλετών στη ΔΙΑΔΕΥΑΚ (όπως έχει ζητηθεί από τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»), που σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, τον Σεπτέμβρη του 2023 ανέρχονταν σε 9 εκατ. ευρώ! Και ενώ υπάρχουν αυτές οι οφειλές, η ΔΙΑΔΕΥΑΚ χρωστά περίπου 11 εκατ. ευρώ μόνο στη ΔΕΗ, επιβαρύνοντας κι από κει τα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών.

Στην αντιλαϊκή πολιτική, που διαχειρίζεται το νερό ως εμπόρευμα, πρωταγωνιστούν τόσο η σημερινή δημοτική αρχή Αργοστολίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, επιχειρηματίες), που έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, όσο και οι υπόλοιπες στο νησί, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να αποκαλύπτει:

«Μόνο στην τελευταία (7η) συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης πάρθηκαν αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών ύψους 263.591,79 ευρώ. Η παραπάνω απαράδεκτη πρακτική προφανώς εξηγεί και την προσφάτως ληφθείσα (με αριθμό 3525/23-7-2024) απόφαση του προέδρου της ΔΙΑΔΕΥΑΚ σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται το άβατο στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, αφού αυτές θα διεξάγονται πλέον μυστικά, χωρίς την παρουσία τρίτων, ούτε καν δημοτικών συμβούλων (της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας)».

Εργα που έχει ανάγκη ο λαός

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, Γιάννης Κουρούκλης, καταψήφισε την πρακτική των απευθείας αναθέσεων και έχει ζητήσει από τις 5 Ιούλη να δοθούν στοιχεία για τους μεγαλο-οφειλέτες της Επιχείρησης. Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα μέσα και έξω από το ΔΣ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, αξιοποιώντας κάθε μέσο, να αποκαλύπτει και να ενημερώνει με κάθε τρόπο τον λαό για όλες τις εξελίξεις, να βάζει εμπόδια και να παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής "απελευθέρωσης" του νερού και της Ενέργειας, της ιδιωτικοοικονομικής και ανταποδοτικής λειτουργίας της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, που υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων με σκοπό την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης, που έχει αρνητικές συνέπειες για τον λαό».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί σε πάλη για: Καμία αύξηση τιμολογίων, να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρέη των επιχειρηματιών μεγαλο-οφειλετών στη ΔΙΑΔΕΥΑΚ, κρατική χρηματοδότηση για όλα τα απαραίτητα έργα ώστε να εξασφαλιστεί φτηνό, επαρκές και υγιεινό νερό, μόνιμη λύση στην ύδρευση και στην άρδευση για τον πρωτογενή τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ