Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Τέλος ανοχής! Δώστε τώρα λύσεις στα ζητήματα που «καίνε» τους απολυμένους!

Νέα, οργισμένη επιστολή σε κυβέρνηση και ειδική διαχείριση για το «μαρτύριο της σταγόνας» που επιβάλλουν στους πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και για τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας

Με ψέματα και συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κυβέρνηση και ειδική διαχείριση προσπαθούν να φέρουν την πραγματικότητα στα μέτρα της εγκληματικής πολιτικής τους και να συσκοτίσουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι σχεδιασμοί και οι αποφάσεις τους, μετά και την προκλητική απόλυση των εκατοντάδων εργαζομένων.

Τα ψέματα μάλιστα είναι τόσο χοντροκομμένα, που έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται στο δικαστήριο και στα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέτουν οι εργαζόμενοι ότι το εργοστάσιο βρίσκεται υπό κατάληψη!

Την ίδια στιγμή, η ειδική διαχείριση όχι μόνο δεν επιτρέπει σε αντιπροσωπεία του Σωματείου και εμπειρογνωμόνων να μπουν στις εγκαταστάσεις, αλλά αρνείται στους απολυμένους να πάρουν ακόμα και τα προσωπικά τους αντικείμενα!

Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι έχουν καταλάβει το εργοστάσιο ζητούν άδεια να μπουν σε αυτό, και όπως έχει καταγγείλει ήδη το Σωματείο η ειδική διαχείριση τους το αρνείται!

«Στέλνετε διάφορους στην αστυνομία να δηλώνουν ψευδή συμβάντα, ότι τάχα "οι εγκαταστάσεις είναι υπό κατάληψη". Και βάζετε συνηγόρους υπεράσπισης στα δικαστήρια, με το περίβλημα του "καθηγητή δικαίου", να υπερασπίζονται αυτά τα ψεύδη», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο στην επιστολή του προς την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Και προσθέτει: «Ντροπή σας. Ενώ είναι όλα καλά, γιατί απαγορεύσατε την είσοδο του Σωματείου και πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων στις εγκαταστάσεις; Ενώ "οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό κατάληψη από το σωματείο της ΛΑΡΚΟ", όπως λέτε, γιατί το Σωματείο σάς ζήτησε την άδεια να μπει στις εγκαταστάσεις και γιατί του το αρνηθήκατε; Ενώ "είμαστε υπό κατάληψη", όπως λέτε, γιατί σας ζητάμε να ορίσετε κλιμάκιο που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα;».

«Το ψέμα έχει κοντά πόδια», προειδοποιεί το Σωματείο και απαιτεί από τους αρμόδιους να προσδιορίσουν με ανακοίνωσή τους «τις ημέρες και ώρες λειτουργίας, τους υπεύθυνους, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τη διαδικασία που οι απολυμένοι θα αιτούνται και γρήγορα θα εξυπηρετούνται. Πέρασαν 40 μέρες, εμείς είμαστε χωρίς εισόδημα, όμηροι, και εσείς κάνετε διακοπές».

Επικίνδυνο μπάχαλο

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων, καθώς δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα με τη χορήγηση βεβαιώσεων απόλυσης, προϋπηρεσίας, προσωπικών φακέλων και αντικειμένων, αλλά και με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Σημειώνει μάλιστα ότι παρά τη διαβεβαίωση σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να πάρουν τις βεβαιώσεις και τα προσωπικά τους αντικείμενα, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί, παρά μόνο σε ό,τι αφορά την επίδοση βεβαιώσεων απόλυσης και όχι των προσωπικών φακέλων και αντικειμένων.

Στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία οι αρμόδιοι παρέπεμψαν τους εργαζόμενους στον πρώην διοικητικό διευθυντή, ο οποίος όμως απάντησε ότι η εντολή που έχει από την ειδική διαχείριση είναι να δίνει μόνο βεβαιώσεις!

«Εχουν περάσει 40 μέρες από την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το σύνολό τους δεν έχει λάβει εξόφληση της τελευταίας μισθοδοσίας», καταγγέλλει το Σωματείο και εξηγεί ότι «οι βεβαιώσεις απόλυσης είναι απαραίτητες για την ένταξη των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης».

Και ενώ κυβέρνηση και ειδική διαχείριση είχαν υποχρέωση να τις δώσουν την ημέρα της απόλυσης, «αρχίσατε να τις δίνετε στις 7 Αυγούστου (22 μέρες μετά), αρκετές δε ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί. Αποτέλεσμα της απαράδεκτης καθυστέρησης είναι σήμερα να έχουν ενταχθεί στα προγράμματα μόλις 47 εργαζόμενοι στο σύνολο των 800».

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν κάνει αιτήσεις για εργασία σε άλλες βιομηχανίες, οι βιομηχανίες ζητούν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και οι απολυμένοι περιμένουν να ανοίξετε τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ για να έρθουν να τις πάρουν.

Αντί να είχατε φτιάξει κλιμάκιο που θα τις χορηγούσε γρήγορα, 40 μέρες μετά ορίσατε να τις χορηγήσει για κάποιες μέρες την εβδομάδα και για κάποιες ώρες την ημέρα έναν πρώην διευθυντής που δεν είχε σχέση με το αντικείμενο. Ξέρετε, δεν θέλουμε τις βεβαιώσεις για τη δημιουργία αναμνηστικού κάδρου, για να βρούμε δουλειά τις θέλουμε!».

Προετοιμάζουν την κάθοδο στην Αθήνα

«Ολη η κατάσταση που βιώνουμε επιβεβαιώνει ότι στη ΛΑΡΚΟ δεν είναι κανένας, τα πάντα είναι εκτεθειμένα στο "έλεος του Θεού". Κανένας δεν φυλάει, κανένας δεν συντηρεί, κανένας δεν είναι εκεί να διασφαλίσει την ασφάλεια αποφυγής βιομηχανικού συμβάντος και εσείς», αναφέρει ακόμα η επιστολή.

Καταλήγοντας το Σωματείο, που ήδη σχεδιάζει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα με νέα κάθοδο στην Αθήνα μέχρι το τέλος Αυγούστου, απαιτεί άμεσα λύσεις τονίζοντας:

«Τέλος ανοχής. Λύστε τα προβλήματα που είστε υποχρεωμένοι "χθες". Παράλληλα, αναμένουμε απάντηση που θα μας επιτρέψετε την είσοδο για να κάνουμε έλεγχο στις εγκαταστάσεις. Εχετε σχέδιο ασφαλείας εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ναι, παρουσιάστε το. Δίπλα στα συρματοπλέγματα των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν σχολεία και εκατοντάδες οικογένειες. Σταματήστε την τρελίτσα, πριν θρηνήσουμε θύματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα Γενική Συνέλευση θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα πάρουν αποφάσεις (2024-08-03 00:00:00.0)
Απαιτούν απαντήσεις και συνάντηση με κυβέρνηση - ειδικό εκκαθαριστή (2024-07-30 00:00:00.0)
Τραγικές καταστάσεις με ευθύνη της κυβέρνησης (2024-07-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος (2024-07-27 00:00:00.0)
Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους (2020-07-02 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στις μεθοδεύσεις για συρρίκνωση του προσωπικού (2020-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ