Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 33η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η 33η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Αντιστασιακών, Φίλων και Απογόνων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον όμορφο χώρο του άλσους στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας.

Από νωρίς το πρωί βρέθηκαν εκεί αγωνιστές και αγωνίστριες, αντιστασιακοί μαχητές, επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που έζησαν στις σοσιαλιστικές χώρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στον χώρο παρευρέθηκαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ, και εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ ο πρόεδρός της, Νίκος Ζώκας.

Η Πανελλήνια Συνάντηση έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια, καθώς παρά τις δυσκολίες πραγματοποιήθηκε χάρη στη θέληση των ίδιων των συμμετεχόντων, που αντάμωσαν με ανυπομονησία και συγκίνηση για άλλη μια φορά, ανταλλάσοντας εμπειρίες από τη ζωή στην προσφυγιά, ψάχνοντας να συναντήσουν ξανά παλιούς φίλους και με ενδιαφέρον να γνωρίσουν νέους που μοιράστηκαν για κάποια χρόνια κοινό τόπο ζωής. Ακόμα πιο αισιόδοξο στοιχείο ήταν η συμμετοχή αρκετών απογόνων πολιτικών προσφύγων, με την ευχή να αναλάβουν οι ίδιοι στο μέλλον τη σκυτάλη.


Επίσης, με έντονο ενδιαφέρον και συγκίνηση οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στην έκθεση με σπάνιο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και με φωτογραφίες από προσωπικά αρχεία πολιτικών προσφύγων και απογόνων τους για τη ζωή και δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες. Εκεί όλοι κοντοστέκονταν με προσοχή, ψάχνοντας ανάμεσα στις εικόνες κάποιο οικείο πρόσωπο, όπως η κα Βασιλική Χατζηπαππά, πρώην πολιτική πρόσφυγας στη Βουλγαρία, η οποία συγκινήθηκε όταν είδε την αδερφή της σε μια από τις φωτογραφίες που φιλοξενούσε η έκθεση. «Είναι η αδερφή μου, μαθήτρια στο σχολείο (...) εκεί σπουδάζαμε όλοι δωρεάν, όχι όπως σήμερα (...) δεν υπήρχε το άγχος της επιβίωσης... Για παράδειγμα, δεν σκεφτόμασταν πώς θα μεγαλώσουμε παιδί, το κράτος παρείχε για 3 χρόνια άδεια μητρότητας με απολαβές. Θα μπορούσα να πω και πολλά άλλα παραδείγματα...». Ενώ ο κ. Μηνάς Μερτζανίδης, μαχητής του ΔΣΕ, επίσης συγκινημένος δήλωσε ότι «ερχόμαστε εδώ 33 χρόνια, και θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό ο Γιώργος Κασαπίδης εκ μέρους του Παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα είμαστε σε θέση να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα, γιατί γνωρίσαμε τα προτερήματα του σοσιαλισμού, γνωρίζουμε και τη σημερινή ζωή στις χώρες αυτές. Καλούμε και από αυτό εδώ το βήμα τους απογόνους των αγωνιστών, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ανθρώπους που έζησαν και μεγάλωσαν στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες, να έρθουν στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, να μπουν στα Παραρτήματα στις περιοχές τους και να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη λήθη και στη διαστρέβλωση. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και στους αγώνες τους, το οφείλουμε πρώτα απ' όλα στις γενιές που έρχονται».

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος επεσήμανε: «Ολοι εμείς οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, με εφόδιο και το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στον λαό (...) τις οποίες ποτέ δεν αρνήθηκε το Κόμμα μας στην υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του! Και εσείς, αγαπητοί συναγωνιστές και σύντροφοι, ηρωικοί μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, περήφανοι απόγονοι των μαχητών, είστε η ζωντανή απόδειξη γι' αυτό. Στο πρόσωπό σας το ΚΚΕ τιμά όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, που υπερασπίστηκαν τη λευτεριά του λαού σε μια κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης. Αυτή η ζωντανή πείρα είναι που μεγαλώνει ως εφιάλτης των αστών και των επιτελείων τους, που ξοδεύουν όλο και περισσότερα για να τη διαστρεβλώσουν και να τη σβήσουν, για να σβήσουν τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ.

Ο καπιταλισμός, δυστυχώς γι' αυτόν, δεν είναι ανίκητος. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια άλλη, ανώτερη κοινωνία, με ισότητα και δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους (...) Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ καταθέτει κάθε μέρα όλη τη δύναμη που του δίνει ο λαός».

Η συνάντηση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα που αποτελείται από πρώην μέλη του ιστορικού συγκροτήματος «Μπουζούκι», αλλά και μέλη άλλων συγκροτημάτων πολιτικών προσφύγων και απογόνων στις σοσιαλιστικές χώρες, και ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο λαϊκό, πολιτικό και αντάρτικο τραγούδι, από το συγκρότημα των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ