Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Υγειονομικός κίνδυνος από την αποσύνθεση ψαριών στο λιμάνι

Νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην παραλία του Βόλου προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς. Σε δήλωσή του για το θέμα που έχει προκύψει, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, αναδεικνύει ότι τόσο ο δήμος Βόλου, όσο και η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Πιο αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και αρκετές μέρες που οξύνεται το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα στον Παγασητικό, τόσο ο δήμος Βόλου, όσο και η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι αναφορές για "φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί"(!) ή να περιμένουμε ώστε να "φάνε τα νεκρά ψάρια κάποια μεγαλύτερα"(!) προκαλούν δικαιολογημένη οργή στους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους σε όλη τη Μαγνησία.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν τα απότοκα της χρεοκοπημένης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, που λογαριάζει ως "κόστος" τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποκατάστασης, με τα γνωστά εγκληματικά αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές, στις αποζημιώσεις, έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή η πολιτική γραμμή αποτυπώνεται στο θέμα της Κάρλας και της απάντλησης των πλημμυρισμένων περιοχών του κάμπου με το κράτος - τοπικά και κεντρικά - να "νίπτει τας χείρας" του ή να παίζει το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών. Και όλα αυτά όταν μπορούν να εφαρμοστούν επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για την άμεση, γρήγορη και την ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον απάντληση. Κάθε όμως τέτοια μελέτη προσκρούει στους "κόφτες" της εγκληματικής πολιτικής τους. Οπου από τη μία είναι το "όφελος", δηλαδή το έργο να εξασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους, και, από την άλλη, τα "δημοσιονομικά όρια", την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση των πολέμων του ΝΑΤΟ κ.τ.λ. τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα.

Ομως, το καλοκαίρι που τελειώνει σε λίγες μέρες ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο ότι δεν σηκώνει άλλη μια χρονιά, άλλο ένα καλοκαίρι, η ίδια κατάσταση στον Παγασητικό! Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμος Βόλου απαιτείται τώρα να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα με τα ψάρια και συνολικότερα με την απορροή των υδάτων από τον κάμπο!».

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Βόλου κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Βόλου για το ίδιο θέμα κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Γαργάλας και Απόστολος Ριζόπουλος ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν:

«Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, που δήλωσε ότι "δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν είναι μολυσμένοι και κατά συνέπεια θα γίνουν τροφή για μεγαλύτερους οργανισμούς εντός του Παγασητικού Κόλπου" είναι δικαιολογίες για την κρατική αδιαφορία, συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Διοίκησης, απέναντι στο πρόβλημα.

Η αποσύνθεση τόνων νεκρών ψαριών είναι εμφανής και μέχρι να "γίνουν τροφή από μεγαλύτερους οργανισμούς" είναι αυτονόητο ότι θα αποτελούν μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο για την περιοχή, ας ελπίσουμε μόνο, του λιμανιού Βόλου».

Χτες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με την κυβέρνηση οργάνωσαν μια ...φιέστα για να παρουσιάσουν τα αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα ύψους 42 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το ζήτημα των νεκρών ψαριών που προέρχονται από την Κάρλα, ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας (εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) το απέδωσε στην πίεση που δέχτηκε λόγω των πλημμυρών ένα θυρόφραγμα και είπε χαρακτηριστικά προϊδεάζοντας για τη ...μακροημέρευση του φαινομένου της δυσοσμίας: «Θα χρειαστεί χρόνος, αυτό δεν γίνεται να ολοκληρωθεί σε μισή ώρα. Οπως και η εγκυμοσύνη κρατά 9 μήνες και η γυναίκα θα ήθελε να τελειώσει σε μία εβδομάδα, έτσι και η φύση έχει κάποιους κανόνες. Επρεπε να φύγουν τα νερά, να φτιαχτεί το αντλιοστάσιο και να κλείσει το θυρόφραγμα για να μην πλημμυρίσουμε ξανά». Βέβαια, όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί νωρίτερα, πριν οξυνθεί το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ