Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στο 303 ΠΕΒ

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο 303 ΠΕΒ στη Λάρισα, όταν εργαζόμενος - μέλος του πολιτικού προσωπικό του εργοστασίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής ενός στρατιωτικού οχήματος Μ1117. Αποτέλεσμα ήταν να συνθλιβεί το μικρό του δάχτυλο και να κινδυνεύει με ακρωτηριασμό.

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΕΘΑ Θεσσαλίας με αφορμή το «ατύχημα», σημειώνοντας ότι το εργοστάσιο «λειτουργεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με ελλιπή εργαλεία, ανεπαρκή μηχανολογικό εξοπλισμό και απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης για το προσωπικό».

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνάδελφοι του τραυματία εργαζόμενου, σπεύδοντας να τον βοηθήσουν όπως μπορούσαν την ώρα του «ατυχήματος», τύλιξαν το χέρι του με ένα κομμάτι ύφασμα. «Αλλωστε και να ήθελαν να παράσχουν κάτι παραπάνω, τα φαρμακεία του τμήματος είναι άδεια εδώ και καιρό από αντίστοιχο φαρμακευτικό υλικό», σημειώνει το σωματείο, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με απλό στρατιωτικό όχημα (με όλους τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του) και όχι με το απαρχαιωμένο ασθενοφόρο του εργοστασίου, καθώς δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή γιατρός για να τον συνοδεύσει!

«Οι ευθύνες των αρμόδιων είναι μεγάλες!», τονίζει το σωματείο, αναδεικνύοντας ότι τέτοια «ατυχήματα» «είναι το αποτέλεσμα της ελλιπούς εκπαίδευσης όλου του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας σε βαριές βιομηχανίες όπως αυτή του εργοστασίου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα καταγεγραμμένα ατυχήματα των τελευταίων ετών.

Επιβαρυντικός παράγοντας για το ατύχημα είναι το γεγονός ότι παρόλο που μας προωθούνται για επισκευή τα οχήματα του συγκεκριμένου τύπου, δεν μας έχουν χορηγηθεί ακόμα οι ειδικές συλλογές εργαλείων τους και δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού στη συντήρησή τους, παρόλο που το εργοστάσιο τα έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή».

Στα παραπάνω προστίθενται και σοβαρές ανεπάρκειες στις εγκαταστάσεις που αναδεικνύει το σωματείο, όπως «τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα τρύπιων αμιαντοσκεπών, που όταν βρέχει τα νερά πέφτουν πάνω στους ηλεκτρολογικούς πίνακες και στα μηχανήματα παραγωγής, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας», τα απιστοποίητα ανυψωτικά μηχανήματα, οι ηλεκτρολογικοί πίνακες που δεν έχουν προστασία από διαρροή ρεύματος κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένα κτίρια όπου εισέρχεται το προσωπικό για εργασία έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από ειδικούς, έπειτα από τον σεισμό του 2021.

Με βάση τα παραπάνω το σωματείο απαιτεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα: Προμήθεια των κατάλληλων εργαλείων, εξοπλισμός των φαρμακείων, εκπαίδευση του προσωπικού, συνεχής παρουσία γιατρού στο εργοστάσιο και ασθενοφόρου, κ.ο.κ.

Τέλος, το σωματείο σχολιάζει και το γεγονός ότι «τη στιγμή του ατυχήματος επισκεπτόταν το εργοστάσιο αρμόδιος της υπηρεσίας για θέματα καινοτομίας. Συζητάμε δηλαδή για τεχνολογίες του μέλλοντος και την ίδια ώρα ψάχνουμε για ανύπαρκτες γάζες και επιδέσμους στα συνεργεία», όπως και ότι «μέχρι και σήμερα η διοίκηση του εργοστασίου, τυπικά και ανθρώπινα, δεν έχει επικοινωνήσει επίσημα με το σωματείο μας για το συμβάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ