Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Σε κίνδυνο η υγεία ασθενών με μεσογειακή αναιμία

Οι ελλείψεις προσωπικού φέρνουν ελλείψεις και σε μονάδες αίματος

Πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία τους, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία ιδιαίτερα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, αντιμετωπίζουν τα Αιματολογικά Τμήματα σε Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

Σε δύο νομούς με μεγάλες ανάγκες, που εξυπηρετούν περιστατικά και από άλλες περιοχές, η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο», με ευθύνη κυβέρνησης και διοικήσεων 6ης ΥΠΕ και νοσοκομείων, αφού πρόκειται για γνωστά προβλήματα, για τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμιά λύση.

Αντιθέτως, η ένταση της εμπορευματοποίησης που προωθείται από την κυβέρνηση, σε συνέχεια των προκατόχων της, οξύνει την ήδη πολύ επιβαρυμένη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις κινητοποιήσεις αλλά και τις καταγγελίες (και πρόσφατα), συνδικαλιστικών οργάνων ιατρών, νοσηλευτικού κι άλλου προσωπικού, ΑμεΑ και φορέων τους, η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο για όλους όσοι έχουν ανάγκη, με το εναπομείναν προσωπικό και σε αυτές τις δομές να επιβαρύνεται περισσότερο.

Καλύπτει ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής

Στο ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο, όπως μας μεταφέρουν και ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, η εικόνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η έλλειψη προσωπικού έχει επιφέρει και έλλειψη στις αναγκαίες μονάδες αίματος που πρέπει να συγκεντρώνονται, πρόβλημα που οξύνεται ιδιαίτερα κάθε χρόνο τον Αύγουστο.

Οι περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που κάνουν τη θεραπεία τους στη συγκεκριμένη μονάδα, από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά - Ιθάκη κ.α.), δεν έχουν σταθερή παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό, αφού γιατροί μετακινούνται από τα εξωτερικά ιατρεία κι άλλες κλινικές για να γίνονται οι μεταγγίσεις. Αποτέλεσμα και της έλλειψης αίματος, που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί με βάση και τις ανάγκες λόγω και του λιγοστού προσωπικού, είναι ασθενείς να λαμβάνουν λιγότερες μονάδες αίματος απ' όσες έχουν ανάγκη, να απευθύνονται συνεχώς στις οικογένειες και τους γνωστούς τους προκειμένου να δώσουν αίμα (χωρίς πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα), αφού αυτό δεν είναι διασφαλισμένο.

Κάποιος με αιματοκρίτη 24, ενώ θα έπρεπε σε μια μετάγγιση να λαμβάνει 2 μονάδες, λαμβάνει 1 λόγω και των ελλείψεων αίματος, ενώ το ιστορικό του καθενός δεν παρακολουθείται σταθερά από τους ίδιους γιατρούς. Εκτός από τις συνέπειες σε επίπεδο υγείας των πασχόντων, η κατάσταση προκαλεί προβλήματα στις μετακινήσεις, στα ραντεβού, στον συνολικό προγραμματισμό τους.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, τέλη Ιούλη, ανέφερε:

«Μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών, δεν παρακολουθούνται σωστά οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια της μετάγγισης όσο και τη λοιπή παρακολούθηση των συννοσηροτήτων. Αρκετοί από τους μεταγγιζόμενους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και μεταγγίζονται στη δεύτερη βάρδια, τις απογευματινές ώρες. Είναι απαραίτητη η παρουσία γιατρού κατά τις ώρες της μετάγγισης και στις 2 βάρδιες! Οι εναπομείναντες γιατροί αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα πόστο στο άλλο μιας και δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα τμήματα, δηλαδή την κλινική, τα τακτικά ιατρεία, τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού (ΜΜΜ) και Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ). Αυτήν τη στιγμή ΜΜΜ και ΜΜΑ λειτουργούν με νοσηλευτικό προσωπικό μειωμένο κατά 5 άτομα, τη στιγμή που οι ανάγκες και ο αριθμός των ασθενών αυξάνονται και οι άδειες του ήδη υπάρχοντος προσωπικού δεν βγαίνουν».

Τα παραπάνω ισχύουν και μετά την προκήρυξη δύο θέσεων, έπειτα από τις συνεχείς κινητοποιήσεις γιατρών και συλλόγων πασχόντων, απ' τις οποίες προέκυψε πρόσφατα και μια πρόσληψη αιματολόγου.

Οριακή λειτουργία...

Στο ΓΝ Αγρινίου, πριν καλά καλά περάσει ένας μήνας από τις αναφορές της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΝΙΝΑ), που καλούσε να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση ενός εκ των τριών γιατρών του Αιματολογικού σε άλλο νοσοκομείο και να καλυφθούν όλα τα κενά, η κατάσταση... χειροτέρεψε.

Από τους εναπομείναντες τότε 3 γιατρούς στο τμήμα, πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση του ενός εκτός νομού, ενώ βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια ο δεύτερος, παραμένοντας στον χώρο ένας! Το Αιματολογικό Τμήμα είναι σε οριακή λειτουργία, βρίσκεται αντιμέτωπο με το κλείσιμο, αφού ο υπάρχων ιατρός επιβαρύνεται τα μέγιστα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Η μετακίνηση της ιατρού θα οδηγήσει σε λειτουργική κατάρρευση το Αιματολογικό Εργαστήριο και την Αιμοδοσία με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς είναι αδύνατο οι εναπομείναντες δύο ιατροί να καλύψουν τόσο την πρωινή λειτουργία του τμήματος όσο και τις εφημερίες», σημείωνε η ΕΝΙΝΑ στις 27 Ιούλη, με το υπουργείο και την 6η ΥΠΕ να επιμένουν στη λογική των «μπαλωμάτων». Οπως τονιζόταν και τότε, «η Αιμοδοσία & το Αιματολογικό Εργαστήριο ως Τμήμα έχουν 6 οργανικές θέσεις ιατρών όπου τώρα υπηρετούν μόλις τρεις (3) ιατροί», η τρίτη ιατρός μόλις είχε διοριστεί ενώ για την εφημεριακή κάλυψη όλο τον μήνα, καλούνταν να εφημερεύσουν για 12 - 14 μέρες δύο ιατροί από το ΚΥ Αγρινίου, «μέτρα» που συνεχίζονται αποψιλώνοντας τις μονάδες Υγείας συνολικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ