Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Η δύναμη των εργατών βρίσκεται στην οργάνωση στα σωματεία και στη συλλογική διεκδίκηση

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν και φέτος στη μεγάλη πρωτοβουλία | Μήνυμα στήριξης στον μεγαλειώδη αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ

«Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός εργοστασίου, μιας περιοχής, είναι όλων μας. Είμαστε ένα με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ». Τα παραπάνω τόνισε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, στη συγκλονιστική από μαζικότητα εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων, την Τρίτη το βράδυ, στα Γιάννενα. Στην εκδήλωση μάλιστα συμμετείχε και ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία κάθε χρόνο αποτελεί πλέον θεσμό για τα Γιάννενα, και αγκαλιάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης. Ενώ τα έσοδά της διατίθενται στη λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, όπου εκατοντάδες μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου συμμετέχουν δωρεάν σε φροντιστηριακά μαθήματα. Παράλληλα, η εκδήλωση στηρίζει οικονομικά συνολικά τη δράση των σωματείων.

Ειδικά φέτος οι διοργανωτές επέλεξαν τμήμα των εσόδων να αποδοθεί στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για τη συνέχιση του ηρωικού τους αγώνα, ενώ πρόβαλαν και βίντεο - αφιέρωμα στον πολύχρονο αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι όλο τον Αύγουστο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών εργατικών σωματείων, ξεδιπλώνεται ένα πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη, που φέτος συμπυκνώθηκε στο σύνθημα της εκδήλωσης: «Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Με οργάνωση, αλληλεγγύη, στους αγώνες για το δίκιο μας». Στον χώρο της εκδήλωσης σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στα σωματεία και στα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα γίνεται ενημέρωση για το σύνολο της δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Αυτή η γιορτή της εργατιάς έχει αγκαλιαστεί από δεκάδες καλλιτέχνες που παρευρίσκονται κάθε χρόνο αφιλοκερδώς, ενώ έχει γίνει σημείο αναφοράς της ηπειρώτικης δημοτικής παράδοσης. Πρόσθετα, φέτος, ξεχωριστή θέση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχε το εργατικό - λαϊκό τραγούδι ως ένα ελάχιστο αφιέρωμα στον συγκλονιστικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. «Πάγωσε η τσιμινιέρα κι απ' έξω από την πύλη εργάτες μαζεμένοι συζητάνε», τραγούδησαν χιλιάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας αποτίοντας φόρο τιμής στους αγώνες της τάξης τους.

Ο δικός μας δρόμος

Ο Ν. Εξαρχος στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης τόνισε:

«Τον δικό μας δρόμο τον φωτίζει ακόμη περισσότερο ο μεγάλος και εμβληματικός αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Εργάτες φτιαγμένοι από ατσάλι, απέναντι σε θεούς και δαίμονες, με την αλληλεγγύη όλης της εργατιάς της χώρας, με έναν τιτάνιο αγώνα για να μείνουν στη δουλειά και στα σπίτια τους, συνεχίζουν μέσα στη μουντζούρα, στην κάπνα και την αντάρα των μεταλλείων να ονειρεύονται». Παράλληλα ανέδειξε τη μεγάλη παρακαταθήκη του αγώνα τους, στήριγμα στον αγώνα κάθε ομάδας εργαζομένων. «Δείξανε σε όλους ποιοι είναι οι υπεύθυνοι που τέτοια εργοστάσια με τεράστιες δυνατότητες, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον ελληνικό λαό, για χατίρι των συμφερόντων των λίγων και με την κατεύθυνση κυβέρνησης και ΕΕ, κλείνουν και πετιούνται εργάτες στον δρόμο», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ενώ ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η καπιταλιστική ανάπτυξη μετατρέπει τα οφέλη της επιστήμης σε κρίκους της αλυσίδας της εκμετάλλευσης των εργατών από το κεφάλαιο. «Εμείς δουλεύουμε, εμείς παράγουμε τον πλούτο και τον αρπάζουν τα παράσιτα», επισήμανε, για να αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, όπως η μεγάλη παιδική γιορτή στο Αλσος, τα λαϊκά μπάνια, οι διεκδικήσεις για το νερό και όλες οι άλλες κινητοποιήσεις που αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες λαού στην πόλη, στέλνουν μήνυμα ότι οι λαϊκές οικογένειες δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και να συμβιβαστούν με τα ελάχιστα.

Υπενθύμισε τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στα «Market in» που τις προηγούμενες βδομάδες έλαβαν την τελευταία δόση από τα δεδουλευμένα τους, ενώ χαιρέτισε τον αγώνα των εργατών στα εργοστάσια εμφιάλωσης της εταιρείας «Ζαγόρι» για την υπογραφή ΣΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι από αυτήν την πάλη θα βγουν νικητές.

Στη συνέχεια ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχή και τη γενοκτονία, για ελεύθερη πατρίδα, τονίζοντας τους μεγάλους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Τέλος, επισήμανε ότι η δύναμη των εργατών βρίσκεται στην οργάνωση στα σωματεία και με όπλο την αλληλεγγύη μπορούν να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών τους, αποσπώντας κατακτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Συνεχίζουμε, προσαρμόζουμε την πάλη μας

Με έναν θερμό χαιρετισμό ο Π. Πολίτης μετέφερε τα βιώματα και τις διεκδικήσεις των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν μια μάχη με στρατηγικές επιλογές μεγάλων συμφερόντων, με αποφάσεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ.

Ανέδειξε ότι αυτό το πλαίσιο πάλης προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες για την επιβίωση των οικογενειών των απολυμένων, που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Προσαρμόζεται στο να μη μαραζώσουν τα δεκάδες χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ σε 6 νομούς σε όλη τη χώρα, γιατί το μόνο εισόδημα ήταν η ΛΑΡΚΟ και οι εργασίες που μπορεί να έχουμε είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Το προσαρμόζουμε και με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουμε».

Αυτός ο αγώνας, σημείωσε, δόθηκε με όπλο την αλληλεγγύη της εργατιάς σε όλη τη χώρα. «Είμαστε περήφανοι που μας στηρίξατε, τη δώσαμε τη σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε», υπογράμμισε, δίνοντας υπόσχεση ότι «θα μας έχετε δίπλα σας στους μικρούς και στους μεγάλους αγώνες, ένας - ένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί. Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη, συνεχίζουμε, εμείς χτίζουμε τις κοινωνίες, μας ανήκουν. Καλή αντάμωση στους δρόμους του αγώνα», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ