Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οργιάζει το παρασκήνιο παραμονές της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής

«Μέρες δόξας» γνωρίζει ο βυζαντινισμός στην Κουμουνδούρου, με όλους να στρέφονται εναντίον όλων, ευκαιριακές συμμαχίες να συνάπτονται και άλλες να διαλύονται μπροστά στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου - αν επαληθευτούν τα σενάρια - θα δρομολογηθεί ή ακόμα και θα εκδηλωθεί μια δεύτερη διάσπαση μέσα σε έναν μόλις χρόνο, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες δυσκολίες να αναστηλωθεί η σάπια σοσιαλδημοκρατία.

«Λάδι στη φωτιά» ήρθε να ρίξει ο Στ. Κασσελάκης, φέρνοντας στην επιφάνεια τις προτάσεις του για σαρωτικές οργανωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ακόμα πιο αρχηγοκεντρικό κόμμα, γνωρίζοντας ότι πολλά στελέχη διαφωνούν με αυτές και εκφράζουν όψιμα φόβους ότι ενισχύεται ο ρόλος του προέδρου και αποδυναμώνονται τα όργανα, καθώς με βάση το σχέδιο Κασσελάκη η ΚΕ καταργείται και αντικαθίσταται από το Εθνικό Συμβούλιο. Στις προτάσεις Κασσελάκη περιλαμβάνονται ακόμα η μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς», η θέσπιση τριών θητειών στα αιρετά αξιώματα αλλά και ο αποκλεισμός των βουλευτών από τα όργανα, κ.λπ.

Για προσπάθειες αντιπερισπασμού έκανε λόγο η Ολγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η λύση στο πρόβλημα του κόμματος «θα μπορούσε να δοθεί σήμερα, θέτοντας ο ίδιος ο πρόεδρος τον εαυτό του στην κρίση των μελών».

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα εγκρίνει την ατζέντα που θα φτάσει στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Θα δώσει μια πρώτη γεύση του κλίματος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εργασίες της ΚΕ.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση Σπίρτζη ενδέχεται να είναι απ' αυτές που θα δυναμιτίσουν την Κεντρική Επιτροπή. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε την Τρίτη και του έδωσε τελεσίγραφο να εμφανιστεί ενώπιόν της σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται (αμφισβήτηση της ηγεσίας κ.λπ.). Αν ο Χρ. Σπίρτζης επιμείνει στην άρνησή του να το πράξει, τότε το πιο πιθανό είναι η ΕΔ να εισηγηθεί τη διαγραφή του στην Κεντρική Επιτροπή, που είναι και αρμόδια να αποφασίσει σχετικά.

Είναι τέτοια η κατάσταση που ακόμα και ο Ν. Παππάς, πλέον στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη, δήλωσε χτες στο «Mega» αναφερόμενος στη ΔΕΘ πως «ο κ. Κασσελάκης, αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος. Να περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής».

Επικρίσεις σε βάρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε χτες και ο ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης, που θεωρούνταν της στενής επιρροής του Στ. Κασσελάκη. Σε άρθρο του κάνει λόγο για υπονόμευση διά της απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι «την κύρια ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με τη δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη (...) Οσοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν με υπευθυνότητα την αποστολή τους, και όσοι συμβάλλουν στη θλιβερή εκτράχυνση, έχουν εξ ορισμού αποτύχει και κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς».

Ο Κ. Αρβανίτης εξηγεί την παρέμβασή του αυτή γράφοντας πως έχει «χρέος» να μιλήσει, καθώς η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει σοβαρά και την ομάδα τους στο Ευρωκοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ