Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ» - ΠΑΤΡΑ
Πολύτιμα συμπεράσματα για τον ρόλο των βρώμικων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Πολύτιμα συμπεράσματα για τον διαχρονικά βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ, συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στο σήμερα, αναδείχθηκαν από την εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», που πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Πάτρα, το βράδυ της Τρίτης.

Την παρουσίαση πραγματοποίησαν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής Α' Αθήνας του ΚΚΕ, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής - επιμελητής της έκδοσης, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με τις αναφορές τους στη μαζική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ξύπνησαν» μνήμες στους μεγαλύτερους από τη βρώμικη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και πρόσφεραν γνώση ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, για γεγονότα που σήμερα τόσο η δολοφονική συμμαχία όσο και αστικές κυβερνήσεις και κόμματα θέλουν να αποσιωπήσουν, να διαστρεβλώσουν, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχεδιασμούς.

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, που στάθηκε και στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην άρρηκτη σύνδεσή του με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θυμίζοντας ότι στην 25η «στάση» του, το 1999, δέσποζε στις κεντρικές εκδηλώσεις του το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

Ο βρώμικος ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Αριστείδης Λαμπρούλης αναφέρθηκε στη σημασία της κατάθεσης υπέρ του Σ. Μιλόσεβιτς, που δόθηκε στο Διεθνές Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το 2004, από την Λ. Κανέλλη. Εξήγησε ότι βοηθιέται κάποιος να βγάλει συμπεράσματα, κάτι που αναδεικνύεται και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε από το Δικαστήριο να εκτεθεί η μάρτυρας υπεράσπισης, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάδειξη των δολοφονιών αμάχων, της ουσίας των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και σχεδιασμών, που φτάνουν σε πολέμους, δολοφονίες λαών, διαμελισμό κρατών κ.ά.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και στον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, που με σειρά κυβερνήσεων, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ τότε), στήριξε την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, και σήμερα αποδέχεται επίσης τον ρόλο του ΝΑΤΟ, στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας στον πόλεμό της απέναντι στην καπιταλιστική Ρωσία, αποδέχεται τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κ.ά.

Χαρακτήρισε, τέλος, το βιβλίο «όπλο» απέναντι στα ψεύδη και τις συκοφαντίες, που μπορεί να στραφεί προς τη σωστή επαναστατική κατεύθυνση που αναδεικνύει το ΚΚΕ.

«Τίποτα δεν μπορεί να στηριχθεί αν δεν έχεις πίσω σου το ΚΚΕ»

Στα γεγονότα, 25 χρόνια από την έναρξη του πολέμου και 20 από το Δικαστήριο της Χάγης, εστίασε η Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά στο πρόσωπο του Σ. Μιλόσεβιτς που δικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο, στο «σκαμνί» του κατηγορούμενου βρέθηκαν οι λαοί που αντιστάθηκαν τότε στη «νέα - ιμπεριαλιστική - τάξη πραγμάτων».

Εξήγησε ότι το δίκαιο της πάλης ενός λαού, που δεν αποδέχεται επαίσχυντες για το μέλλον του ιμπεριαλιστικές συνθήκες και σχεδιασμούς, είναι αυτό που κινητοποιεί, δίνει δύναμη για αλληλεγγύη, κάτι που εκφράστηκε και προς το πρόσωπο του κατηγορούμενου, έστω και αν δεν συμφωνούσε κάποιος σε όλα μαζί του, είχε διαφορές, όπως και το ΚΚΕ.

Ειδικά για το σήμερα, καυτηρίασε την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός των συνόρων της χώρας, όπως στην Ερυθρά Θάλασσα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου, σημειώνοντας πως, όπως το 1999 και το 2004, τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά μόνο ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτά τα ζητήματα αστικές κυβερνήσεις και κόμματα θέλουν να τα λανσάρουν ως «κανονικότητα».

Μίλησε για τον ρόλο του ΚΚΕ στην αποκάλυψη αυτής της πολιτικής αλλά και στη δύναμη που δίνει σε καθέναν να την αντιμετωπίσει, στους λαούς να σταθούν στο ύψος τους γινόμενοι και πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Σε αυτήν την πορεία αναφέρθηκε στη σημασία και στον ρόλο του Κόμματος σε κάθε πτυχή, ακόμη και στη στήριξη της έκδοσης του βιβλίου. «Τίποτα δεν μπορεί να στηριχθεί αν δεν έχεις πίσω σου το ΚΚΕ που έχει μετρήσει εκτελεσμένους», είπε. Κάλεσε, τέλος, και μέσα από τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, από τη συνολική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε πάλη του νέου απέναντι στο παλιό, στο ύψος των σημερινών αναγκών της νεολαίας και του λαού.

Συγκίνηση προκάλεσε και η μαρτυρία - παρέμβαση Σέρβας φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, το 1999, που μετέφερε εικόνες από τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και όσους πρωταγωνίστησαν να εκφραστεί.

Ακολούθησε αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου εκφράστηκε τόσο με την παρουσία του στον χώρο της «Σύγχρονης Εποχής», όσο και από τους πολλούς που ζήτησαν μια υπογραφή στο βιβλίο από τους «πρωταγωνιστές» της βραδιάς.

Το «παρών» στον χώρο έδωσε πλήθος νεολαίας αλλά και λαϊκού κόσμου κάθε ηλικίας. Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, καθώς και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ