Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε αναβρασμό για να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

RIZOSPASTIS

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Επί ποδός βρίσκονται φορείς των εκπαιδευτικών και γονιών σε όλη τη χώρα προκειμένου να μπει φραγμός στη νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα, που στοιχίζει ήδη περίπου 1.000 «κομμένα» τμήματα σε σχολεία σε όλη τη χώρα. Λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, νέες παρεμβάσεις και συσκέψεις γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων με επίκεντρο τα παραπάνω προστίθενται σε αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

Σήμερα Παρασκευή στις 12.30 μ.μ., η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά προχωρούν τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ. γονείς από τα σχολεία του Πειραιά, ύστερα από κάλεσμα των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμων του Πειραιά. Την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη προχωρούν εκ νέου σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, στις 2 μ.μ.

Σε σύσκεψη για το ζήτημα των συγχωνεύσεων - ακυρώσεων κατάτμησης τμημάτων καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» τους Συλλόγους - Ενώσεις Γονέων και μαζικούς φορείς των δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου.

Το σωματείο αναφέρεται στο πώς υλοποιείται η ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του: Σε συνέχεια των αποφάσεων που πήρε από τον Ιούνη για κλείσιμο τμημάτων (στο 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου και στο 10ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών), αποφασίστηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μη δημιουργηθεί 3ο τμήμα για την Α', με 5 διαγνώσεις, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, ενώ αρχικά είχε εγκριθεί, καθώς και στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέων Παλατίων, με 5 διαγνώσεις. Επίσης, αποφασίστηκε η σύμπτυξη τμημάτων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Παλατίων, στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, στο Δημοτικό Σχολείο Ανοιξης, στο Δημοτικό Σχολείο Μαρκόπουλου Ωρωπού.

Ταυτόχρονα, σωματεία, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη - απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ οι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν στο υπουργείο Παιδείας με το δίκαιο αίτημα να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολικών τμημάτων, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες. «Η ηγεσία του υπουργείου, αντί να συναντηθεί με τους εκλεγμένους της ΑΣΓΜΕ και των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, μας "υποδέχτηκε" με δακρυγόνα και γκλομπ. Η αντιλαϊκή πολιτική πάντα συνοδεύεται από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι με την πολιτική της αναβαθμίζει το σχολείο και προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, η πραγματικότητα την διαψεύδει», τονίζει η ΑΣΓΜΕ. «Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ δεν διατίθενται να δώσουν καμία ουσιαστική λύση στα εκρηκτικά προβλήματα των σχολείων, που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Η επιχείρηση καταστολής, οι διώξεις και οι απειλές στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται είναι η πραγματική όψη της αντιεκπαιδευτικής - αντιπαιδαγωγικής πολιτικής της κυβέρνησης που συνεχίζεται και εντείνεται», τονίζει μεταξύ άλλων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Κινητοποίηση χτες στον Πύργο Ηλείας

Λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει και η φετινή σχολική χρονιά απαίτησε η ΕΛΜΕ Ηλείας, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο.

Στην παρέμβασή της στον προϊστάμενο τέθηκαν επί τάπητος οι μισθολογικές απαιτήσεις του κλάδου, αλλά και οι δυσκολίες διαβίωσης ιδιαίτερα νεοδιόριστων και αναπληρωτών, με τα προβλήματα στέγασης, μετακίνησης κ.λπ., ενώ καταδικάστηκαν η καταστολή της κυβέρνησης, όπως στην προχτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, και οι διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία - αποχή.

Μπροστά δε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς απαιτήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ.

Απαιτήθηκε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τις ανάγκες, να μην υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ (δρομολογείται το κλείσιμο 6 τέτοιων τμημάτων στην Ηλεία, οδηγώντας τους μαθητές να αλλάζουν είτε τόπο κατοικίας είτε ειδικότητα).

Τέλος, η ΕΛΜΕ κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης εκπαιδευτικών που έχουν διοριστεί ακόμα και από το 2020.

  • Ομόφωνη απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων στον δήμο έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Αναργύρων - Καματερού, ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που αιτήθηκε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας. Στην τοποθέτησή του εκ μέρους των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Θοδωρής Σκολαρίκος ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία να εκφράζει την αντίθεση του Σώματος στην απόφαση της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις ενός Δημοτικού Σχολείου και 4 Νηπιαγωγείων, και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση. Να κάνουμε σαφές ότι δεν ανεχόμαστε να στοιβάζονται οι μαθητές σε 26άρια και 27άρια τμήματα». Στη συζήτηση παρενέβησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Νίκος Τζίντζας, και ο γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίων Αναργύρων, Παρασκευάς Βαλιανάτος, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 10 π.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ