Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΣ
Εγκρίνει υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γυάρο

Δεν πρόλαβαν να περάσουν δύο μήνες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φρόντισε να ανατρέψει δική του προηγούμενη, ομόφωνη απόφαση σχετικά με τη μη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Γυάρο και στον αρχαιολογικό χώρο του μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΑΣ μέσα στο καλοκαίρι δεν ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων «για λόγους προστασίας των εγκειμένων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» στη Ζάκρο, στη Σπιναλόγκα, στη Ζάκρο και στη Γυάρο, «καθώς βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».

Τι μεσολάβησε; Η αίτηση θεραπείας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που οδήγησε το ΚΑΣ να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ειπώθηκε είναι ότι οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται... μακριά από τους συγκεκριμένους τόπους.

Απ' ό,τι φαίνεται, τα σχέδια του αστικού κράτους για αξιοποίηση της Γυάρου, τόπου εξορίας και βασανισμού χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, δεν σταματούν. Αλλωστε, από το 2011 μέρος του νησιού έχει αποχαρακτηριστεί από ιστορικός τόπος, ενώ αυτό το διάστημα «τρέχει» και ο διαγωνισμός της βιομηχανίας αλουμινίου ALUMIL με συνδιοργανωτή την ΑΜΚΕ «Αιγέας» του εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνου για επιχειρηματική αξιοποίηση του νησιού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ