Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ
Δυναμώνουν τη δράση για να ακυρωθεί η έξωση ατόμου με αναπηρία

Απαιτούν και πιέζουν την κυβέρνηση για να κατοχυρωθεί το σπίτι στην οικογένεια

Με νέα κινητοποίηση το απόγευμα της Παρασκευής απάντησαν σωματεία, φορείς και κάτοικοι των Σεπολίων στις προσπάθειες έξωσης οικογένειας με ανάπηρο παιδί από το σπίτι της στην περιοχή. «Κοράκια, ακούστε το καλά: Μαζέψτε τα και φύγετε από τη γειτονιά», απαίτησαν με τη συγκέντρωση που έκαναν έξω από το 67ο Γυμνάσιο Αθηνών, και την πορεία που ακολούθησε στους γύρω δρόμους και κατέληξε στο σπίτι της οικογένειας.

Η διαμαρτυρία πήρε τη σκυτάλη από την κινητοποίηση που είχε γίνει στην περιοχή την Πέμπτη 29 Αυγούστου, προτάσσοντας το αίτημα να κατοχυρωθεί το σπίτι στην οικογένεια. Το κάλεσμα απηύθυναν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση» και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Σε αυτό ανταποκρίθηκαν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, σύλλογοι εκπαιδευτικών, η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - μέλος της ΟΓΕ και άλλοι φορείς.

Στο πλευρό των φορέων βρέθηκαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Υπενθυμίζεται ότι το σπίτι που έχει βρεθεί στα νύχια των «κορακιών» ανήκει σε βιοπαλαιστές, ενώ το ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας, ο Σπύρος, έχει αναπηρία 67% και είναι αθλητής με διακρίσεις στον στίβο και στο μπάσκετ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έγινε τον Απρίλη του 2024, χωρίς η οικογένεια να έχει γνώση της εξέλιξης αυτής, καθώς δεν έφτασε στα χέρια της καμία ειδοποίηση. Ετσι, έμαθαν τον Ιούνη ότι το σπίτι τους δεν τους ανήκει πια. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε στο σπίτι εκπρόσωπος της εταιρείας που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό, ζητώντας να του παραδώσουν τα κλειδιά.

Κατά τη συγκέντρωση έγινε γνωστό πως ο αγοραστής του σπιτιού δεσμεύτηκε ότι αν λάβει τα χρήματα που κατέβαλε, θα επιστρέψει το σπίτι στην οικογένεια.

Μετά από επικοινωνία της Βιβής Δάγκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομος Πύρρος, είπε ότι μετά τη δέσμευση του αγοραστή το υπουργείο θα μπορέσει να δώσει θετική λύση στο ζήτημα. Παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σε Επιτροπή της Βουλής όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διευκόλυνση και επίσπευση των πλειστηριασμών.

Τα κλειδιά του σπιτιού τα έχει η γειτονιά!

«Είμαστε και σήμερα εδώ για να παλέψουμε ενάντια στα κοράκια και στα funds», τόνισε ο Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Από το βήμα της συγκέντρωσης απαίτησε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για προστασία από τους πλειστηριασμούς των σπιτιών οικογενειών που έχουν μέλη άτομα με αναπηρίες.

«Φωνάζουμε δυνατά: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», σημείωσε ο Σώστης Καραγιαννόπουλος, πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Κεραυνός». Σχολίασε ιδιαίτερα την υποκρισία της κυβέρνησης, που από τη μια πανηγυρίζει για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα των αθλητών με αναπηρία, όπως στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες, και από την άλλη επιτρέπει τα σπίτια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συνέλευσης» Σεπολίων - Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνα.

Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης και να κατοχυρωθεί το σπίτι στην οικογένεια, απαίτησε και ο Δημήτρης Βεργάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης».

Το πλαίσιο αιτημάτων, τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που έχουν βάλει φρένο σε πλειστηριασμούς, όπως έγινε στην περίπτωση της κατοικίας της Διονυσίας στην Ελευσίνα, υπενθύμισε ο Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον Σπύρο, την οικογένειά του και κάθε Σπύρο», είπε ο Θεοδόσης Μπενάτος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση», τονίζοντας πως με ανάλογα προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες ακόμα βιοπαλαιστές. Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα που φαίνεται ότι έχει η δράση των φορέων, καθώς ο αγοραστής που πήρε το σπίτι στον πλειστηριασμό εξέφρασε την πρόθεσή του να κάνει πίσω. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, κάλεσε σε ένταση της δράσης και της πίεσης στην κυβέρνηση και στο fund ώστε το σπίτι να κατοχυρωθεί σε αυτούς που το κατοικούν, και το χρέος να ρυθμιστεί με τρόπο βιώσιμο για την οικογένεια.

Ο Θ. Μπενάτος στηλίτευσε την πολιτική που βλέπει την κατοικία ως εμπόρευμα, που εκτινάσσει τα ενοίκια στα ουράνια, που έχει γεμίσει την Αθήνα με τουριστικά καταλύματα, μετατρέπει τη «στεγαστική αγορά» σε ζούγκλα, ξεσπιτώνει εργαζόμενους και άνεργους. «Είναι σημαντικό απέναντι στο κέρδος να αντιπαραβάλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ