Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, χωρίς voucher και τροφεία

Σε απόγνωση είναι και φέτος χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, αφού ζουν ξανά το αδιέξοδο με την Προσχολική Αγωγή και γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στα voucher του ΕΣΠΑ, τις δημοτικές αρχές και τις ιδιωτικές δομές.

Αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να αποκλείονται από τη δωρεάν Προσχολική Αγωγή και φροντίδα, κάτι που αναδεικνύει και καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιχειρεί για ακόμα μία χρονιά να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο με φιέστες και δηλώσεις περί "έμπρακτης στήριξης των οικογενειών με μικρά παιδιά", ενώ η αυτονόητη ανάγκη των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα έχει γίνει εμπόρευμα, ευκαιριακή παροχή για "λίγους και τυχερούς" ή "κουπόνι ευκαιρίας" με κριτήριο τα επαίσχυντα όρια της φτώχειας», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Κόντρα στις μεγαλόστομες δηλώσεις της κυβέρνησης, η ΟΓΕ παραθέτει ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα χορηγούμενα voucher είναι ...σταγόνα στον ωκεανό, ενώ ούτε καν η απόκτηση του πολυπόθητου κουπονιού δεν αρκεί για να εξασφαλίσει μία θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής: «Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν λάβει το κουπόνι (voucher). Από τα 300.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών) μόνο 104.506 το έλαβαν και μάλιστα 3.000 παιδιά λιγότερα από πέρυσι. Για τα 150.000 παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών δόθηκαν μόνο 39.142 κουπόνια για βρέφη, ενώ οι θέσεις που υπάρχουν σε βρεφικούς σταθμούς είναι πολύ λιγότερες. Χιλιάδες οικογένειες είναι σε απόγνωση, ψάχνοντας μια θέση για το παιδί τους σε βρεφικό ή νηπιακό σταθμό στη γειτονιά ή τον δήμο του και τελικά μένουν ...με το κουπόνι στο χέρι.

Οι γονείς χιλιάδων παιδιών υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς ή δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Χιλιάδες βρέφη και νήπια θα μείνουν στο σπίτι εκτός των δομών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, με την ευθύνη αυτή να πέφτει κυρίως στις πλάτες των μητέρων, όπως και των γιαγιάδων και των παππούδων».

Ενώ, για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), η ΟΓΕ σχολιάζει ότι «δόθηκαν μόνο 57.000 κουπόνια, ενώ απορρίφθηκαν 50.000 αιτήσεις και για τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ δόθηκαν 12.000 λιγότερα κουπόνια σε σχέση με πέρυσι».

«Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για τη σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, του δίνει απαραίτητα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Δεν δεχόμαστε το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή αντί να είναι υποχρέωση του κράτους, που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής φροντίδας και αγωγής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, να μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα ή σε ευκαιριακή παροχή για τους πιο "ευάλωτους"», ξεκαθαρίζει η ΟΓΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και φροντίδα για όλα τα παιδιά, χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς να καλούνται οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες και άλλες ανάγκες των σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ