Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανεπαρκείς οι προσφορές για συμβιβασμούς με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί στις 19/9 ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου

Συνομιλίες με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Κομισιόν θα έχει ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο στις 19 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται το παζάρι για την επιβολή ή όχι νέων ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ως αντίδραση σε κρατικές επιδοτήσεις που συνεχίζουν να έχουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Χτες, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά, με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων» προσφορές που είχε δεχτεί από κινεζικές βιομηχανίες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα (EVs), για να κλείσει το χάσμα τιμών μεταξύ αυτών και των Ευρωπαίων αυτοκινητοβιομηχάνων.

Το θέμα απασχόλησε και τις επαφές που είχε πρόσφατα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο, ο οποίος κάλεσε τις χώρες - μέλη της ΕΕ και συνολικά την Κομισιόν να «επανεξετάσουν» την επιβολή νέων δασμών και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ανάγκη άλλον έναν πόλεμο, έναν εμπορικό πόλεμο σ' αυτήν την περίπτωση». Την ίδια στιγμή μετέφερε στην κινεζική κυβέρνηση την «έκπληξή» του για την επιλογή του Πεκίνου να «απαντήσει» με πιθανούς αντι-δασμούς στον κλάδο της χοιροτροφίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σάντσεθ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε πως «η Κίνα εκτιμά την αντικειμενική και ορθολογική σκέψη του Σάντσεθ (...) Η Κίνα αναζητεί λύσεις που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Στη διάρκεια των επαφών του στην Κίνα, ο Σάντσεθ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ισπανία επιδιώκει να εργαστεί εποικοδομητικά για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών, καθιστώντας τις πιο στενές, πλουσιότερες και πιο ισορροπημένες».

Βολές Κίνας κατά ΗΠΑ και των «πιονιών τους»

Στο μεταξύ, την ετοιμότητά του να αποκρούσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν στερεότερες συμμαχίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα επανέλαβε το Πεκίνο.

Μιλώντας σε Φόρουμ για την Ασφάλεια, ο Κινέζος υποστράτηγος Χε Λέι είπε ότι «ελπίζουμε ότι η Νότια Σινική Θάλασσα θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης», αλλά «αν οι ΗΠΑ προωθούν τα πιόνια τους παρασκηνιακά, αν σπρώχνουν χώρες στην πρώτη γραμμή, ή αν οι ίδιες οι ΗΠΑ καταλήξουν στην πρώτη γραμμή», ο κινεζικός στρατός «θα συντρίψει αποφασιστικά κάθε ξένο εχθρικό σφετερισμό (που θα παραβιάσει) τα κυρίαρχα εδαφικά και θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

  • Σε νέες βαλλιστικές δοκιμές προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα με κατεύθυνση τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Νότιας Κορέας, πρόκειται για «βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ