Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
«Εφυγε» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΙ (Μ), σ. Σιτάραμ Γιετσούρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

Από συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον σ. Σιτάραμ Γιετσούρι το 2016, στην Αθήνα
Από συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον σ. Σιτάραμ Γιετσούρι το 2016, στην Αθήνα
Μετά από μάχη με σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες «έφυγε» χτες σε ηλικία 72 ετών ο σ. Σιτάραμ Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΙ (Μ), όπως ανακοίνωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΙ (Μ).

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του σ. Σιτάραμ έστειλε στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το οποίο έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο θάνατο του σ. Σιτάραμ Γιετσούρι, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό). Προσωπικά και εκ μέρους της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην ΚΕ του ΚΚΙ (Μ), στα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο σ. Σιτάραμ είχε σημαντική συνεισφορά στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), πιστός στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Ηταν ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, στους Ελληνες κομμουνιστές και συνέβαλε στην ενίσχυση των στενών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μας.

Ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΙ (Μ), τον Σεπτέμβρη του 2016 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του Κόμματός μας και μίλησε στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στην Αθήνα. Ο σ. Σιτάραμ, στην 50χρονη πορεία του στο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα της Ινδίας, υπηρέτησε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του ινδικού λαού και πάλεψε μέσα από το ΚΚΙ (Μ) από θέσεις ευθύνης. Από το φοιτητικό κίνημα, στις ιδιαίτερες συνθήκες της "έκτακτης κατάστασης" οπότε και φυλακίστηκε για την πολιτική του δράση, με τη συμμετοχή του στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και στην πολιτική αντιπαράθεση ως βουλευτής και βεβαίως ως επικεφαλής του ΚΚΙ (Μ) από το 2015.

Ο σ. Σιτάραμ στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 2016
Ο σ. Σιτάραμ στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 2016
Αγαπητοί σύντροφοι, εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τον θάνατο του σ. Σιτάραμ και παρακαλούμε να μεταφέρετε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Πλούσια αγωνιστική συμβολή

Ο σ. Σιτάραμ πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος της χώρας του. Εντάχθηκε στο φοιτητικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru το 1974 και εκλέχτηκε τρεις φορές πρόεδρος της Ενωσης Φοιτητών JNU μέσα σε διάστημα δύο ετών, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Ινδίας στο διάστημα 1984 - 1986.

Εντάχθηκε στο CPI(M) το 1975 και στο 12ο Συνέδριο (1985) εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Το 1989 εκλέχτηκε στην Κεντρική Γραμματεία και στο Πολιτικό Γραφείο το 1992, στο 14ο Συνέδριο. Το 2015, στο 21ο Συνέδριο εκλέχτηκε ΓΓ.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε πολλά χρόνια μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής με καθοριστική συμβολή και επίσης επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής, συμμετέχοντας σε πολλές διεθνείς συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ακόμα, υπήρξε επικεφαλής έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Κόμματος, «People's Democracy» για πάνω από δύο δεκαετίες, ενώ διετέλεσε και βουλευτής από το 2005 έως το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ