Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερχονται περικοπές και στην Υγεία

Η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται να βάλει το χέρι της βαθιά ...στις τσέπες των Βρετανών πολιτών, καθώς προετοιμάζει το έδαφος για «αλλαγές» στο βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), μετά τη δημοσιοποίηση, χτες, της έκθεσης ανεξάρτητης επιτροπής υπό τον χειρουργό Αρα Ντάρζι η οποία ανέλαβε να ερευνήσει τις παθογένειες των υπηρεσιών Υγείας.

Το NHS «πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή θα πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταστρωθεί ένα 10ετές σχέδιο αναμόρφωσης και μεταρρύθμισης των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας πάνω στους εξής τρεις άξονες: Ψηφιοποίηση του ΕΣΥ, μετατόπιση της παροχής υπηρεσιών τις οποίες σήμερα παρέχουν τα νοσοκομεία σε τοπικές δομές Υγείας - Πρόνοιας και προώθηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής.

Ο Στάρμερ δεν είπε ούτε λέξη για την πιθανότητα να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας με αύξηση των δημόσιων δαπανών, καθώς ετοιμάζει γενικότερο «κουστούμι» αντιλαϊκής λιτότητας, με σοσιαλδημοκρατικό «πρόσημο», καθώς προ ημερών «ανακάλυψε» τρύπα 22 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά από τους Συντηρητικούς. Ετσι, έκτοτε, άρχισε να απειλεί τα λαϊκά στρώματα με περικοπές δημοσίων δαπανών (με πρώτους τους συνταξιούχους και το επίδομα θέρμανσης που σταματά σύντομα).

Η έκθεση Ντάρζι, καταγράφοντας τα σοβαρότερα προβλήματα στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, επισημαίνει τις επιπτώσεις 24 ετών λιτότητας και 4 χρόνων μετά την επέλαση της πανδημίας COVID-19 στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας. Εκεί αναφέρεται ότι το NHS έγινε λιγότερο παραγωγικό παρότι το προσωπικό του μετά την πανδημία αυξήθηκε κατά 17%, επειδή η αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία έγινε σε βάρος των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας. Καταγράφεται επίσης ότι η μεγάλη επιδείνωση του συστήματος Υγείας ξεκίνησε από τις άγριες πολιτικές λιτότητας το 2010, επί διακυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Αναφέρει ακόμα ότι η μείωση της ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών περίθαλψης ιδιαίτερα προς τους καρκινοπαθείς ήταν μεγάλη, ειδικά μετά την πανδημία το 2020, όπως και της εξυπηρέτησης επειγόντων ιατρικών περιστατικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο μεγάλος χρόνος αναμονής των ασθενών στις λίστες των νοσοκομείων προκαλεί 14.000 θανάτους ετησίως.

Επιπλέον, αναφέρει ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια πολίτες αδυνατούν να εργαστούν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η έκθεση Ντάρζι προτείνει ένα οκταετές πρόγραμμα δράσεων για βελτίωση της κατάστασης στη δημόσια Υγεία, ζητώντας καλύτερη διαχείριση πόρων και μεγαλύτερη έμφαση στην Προληπτική Ιατρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ