Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αντιδράσεις για την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα

Αναμένεται «ντόμινο» σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και συνέπειες σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να έχει η απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα γερμανικά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πράσινων - Φιλελεύθερων (FDP) νομοθέτησε σκληρά μέτρα καταστολής μεταναστών και προσφύγων.

Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία πρωτοστατεί στην πολιτική της ΕΕ που αυστηροποιεί και ελαχιστοποιεί το άσυλο και επιταχύνει την εφαρμογή της.

Από τις 16 Σεπτέμβρη και για έξι μήνες η Γερμανία επεκτείνει το μέτρο και θα διενεργεί συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας. Πέραν της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, όπου ήδη ίσχυαν έλεγχοι, αυτοί τώρα επεκτείνονται στα σύνορα και με τις Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία. Αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια του Euro 2024.

Σταδιακά και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να κλείσουν τα δικά τους σύνορα.

Για την επιβολή προσωρινών ελέγχων στο σύνολο των γερμανικών συνόρων ενημερώθηκε η Κομισιόν, διότι πρόκειται ουσιαστικά για αναστολή των κανόνων Σένγκεν, με την επίκληση έκτακτων περιστάσεων.

Η Κομισιόν από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα μέτρα «πρέπει να είναι πράγματι έκτακτα, προσωρινά και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας».

Εντονες αντιδράσεις, πάντως, υπάρχουν ήδη από «γείτονες».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, κάνει λόγο για «απαράδεκτα» σχέδια της Γερμανίας, λέγοντας ότι πρακτικά αναστέλλεται ο χώρος Σένγκεν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκ. Κάρνερ, ανέφερε σε αυστηρούς τόνους ότι η Αυστρία δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, δήλωσε ειρωνικά: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η απέλαση του πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου, Μοχάμεντ Χαντίπ Μοφατέ. Το Κέντρο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση «προπύργιο της προπαγάνδας της Τεχεράνης» στην Ευρώπη, έχει τεθεί εκτός νόμου από τον περασμένο Ιούλη.

Χτες απαγορεύτηκε η λειτουργία του Ισλαμικού Κέντρου Φιρστενβάλντε αλ Σαλάμ (ΙΖF) στο Βρανδεμβούργο, που θεωρείται ότι εδώ και έναν χρόνο συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.

Το IZF ιδρύθηκε το 2018 και περιλαμβάνει το τζαμί αλ Σαλάμ. Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την Κρατιδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στο Βρανδεμβούργο «επιβεβαιωμένα εξτρεμιστική προσπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ