Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοροϊδία στους πληγέντες τρία χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την κατάσταση που βιώνουν οι σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου, τρία χρόνια μετά τη σεισμική δόνηση, κατέρριψε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε υποβάλει προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων καθώς, ακόμα και σήμερα, 150 οικογένειες ζουν στους οικίσκους, επιβαρύνονται οι ίδιοι το ηλεκτρικό ρεύμα στους οικίσκους, όταν ήδη πληρώνουν τους λογαριασμούς (ρεύματος, νερού) στα γκρεμισμένα σπίτια τους ενώ άλλες οικογένειες ζουν μέσα σε επικίνδυνα (χαρακτηρισμένα «κίτρινα») σπίτια. Οσο για το επίδομα ενοικίου, από τις 356 αιτήσεις έχουν εγκριθεί οι 160, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει χρήματα.

Επιπλέον, οι σεισμόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ δεκάδες είναι οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτα σπίτια και καταστήματα ως απόρροια των νόμων όλων των κυβερνήσεων που δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds.

Σημείωσε ότι από τα 800 κτίρια στον δήμο Μινώα και τα 400 στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις και πρόσθεσε ότι στην καλύτερη περίπτωση, για ένα σεισμόπληκτο κτίριο χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια προκειμένου να χορηγηθεί το ποσό της αρωγής. Κρατική αρωγή που αφορά μόνο το 80% (τα υπόλοιπα είναι ενυπόθηκο δάνειο, που, μάλιστα, οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν) και φτάνει μόλις στο 45% - 50% του κόστους, με τις τιμές υλικών στην αγορά να έχουν απογειωθεί.

Επίσης, η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Απρίλη του 2024, η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες εγκρίσεων των φακέλων, είναι κοροϊδία και εκβιασμός προς τους πληγέντες, με το πρόσχημα της απλοποίησης των διαδικασιών. Δίνει 3.000 ευρώ για σπίτια και κτίρια επιχειρήσεων που δεν είχαν σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό και όποιος ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία αποποιείται τη στεγαστική συνδρομή με το παλιό σύστημα και παραιτείται από κάθε απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε στην απάντησή του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέροντας ότι το σχέδιο αποκατάστασης κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την καθυστέρηση των διαδικασιών, έφθασε στο σημείο να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους κατοίκους. Είπε ότι με δική τους ευθύνη, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου!

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει ψεύτες τους σεισμόπληκτους, τους δήμους, τους συλλόγους που κάνουν καταγγελίες, σημείωσε: «Δεν λέτε αλήθεια για το ιδιοκτησιακό ζήτημα». Εξήγησε πως υπάρχουν 160 φάκελοι που δεν έχουν ιδιοκτησιακό πρόβλημα και δεν έχουν προχωρήσει. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και με τις αποζημιώσεις του «Ιανού» από το 2020, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις και πήραν παράταση έως το 2024. Το επίδομα ενοικίου έχει να δοθεί εδώ και 17 μήνες, επισήμανε, πολλές οικογένειες μένουν σε «κίτρινα» σπίτια, ενώ μόλις 150 αιτήσεις έχουν εγκριθεί σε σύνολο 3.000. Επίσης, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου στο Αρκαλοχώρι, δυσχεραίνοντας την υποβολή αιτήσεων για τη στεγαστική συνδρομή.

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους, ενώ για τις κατεδαφίσεις, σημείωσε ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζονται.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Τρία χρόνια μετά, αναδεικνύεται η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων και παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές και τη λαϊκή περιουσία.

Για το ΚΚΕ, η ανοικοδόμηση που προωθεί η κυβέρνηση στην περιοχή, έχει ως επίκεντρο την επένδυση για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου Καστελίου και για οδικούς άξονες που θα υπηρετήσουν το τουριστικό κεφάλαιο, αφού και ο νέος Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης που θα έπρεπε να έχει γίνει, γίνεται με βάση τα κριτήρια και τα "θέλω" των μεγάλων κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων». Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ