Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ
Δυναμώνουν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων χτες στο ΨΝΑ Δαφνί

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και υγεία περνούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, κόντρα στην επιχειρηματική δράση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και αυξήσεις μισθών στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Σημαντικός σταθμός στην αναμέτρηση αυτή είναι η πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

Ηδη σωματεία και ομοσπονδίες έχουν προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις, παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής, οργανώνουν τη μαζικότητα και την επιτυχία και αυτής της μάχης.

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στον νόμο - έκτρωμα για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Στο ίδιο πλαίσιο, σε νέο γύρο κινητοποιήσεων ενάντια στην υλοποίηση του νόμου για την ολοκλήρωση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πεδία της Ψυχικής Υγείας και της Θεραπείας - Απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, σωματεία και μαζικοί φορείς έδωσαν και πάλι το «παρών», διαμηνύοντας ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης θα συνεχιστεί. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος.

Η σύσκεψη εστίασε μεταξύ άλλων στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας τις επεμβάσεις από το Ισραήλ και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ και του κράτους - δολοφόνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεκάδες σωματεία και φορείς αποφασίζουν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα δράσης τους αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις.

«Η ψήφιση του νόμου δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θα ξαναβγούμε στον δρόμο, με ενισχυμένες δυνάμεις, πιο μαχητικά», σημείωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, Θ. Δημουλάς, ανακοινώνοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του νοσοκομείου για 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη. Επίσης, προσανατολίζονται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Οκτώβρη στο υπουργείο Υγείας.

Ο ίδιος στάθηκε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα στο περασμένο καλοκαίρι ενάντια στον νόμο, στους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων να επιλέξουν τους νέους φορείς και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίες. «Οσα γίνονται στο ΨΝΑ είναι προπομπός για ό,τι θα ακολουθήσει και στα γενικά νοσοκομεία. Πρέπει να πάρουν θέση όλοι, δήμοι, Περιφέρειες, σωματεία, να γίνει πλατύ άνοιγμα σε όλο τον λαό. Γιατί η κυβέρνηση επικαλείται την "ενίσχυση" του ΕΣΥ την ώρα που το κατεδαφίζει», σημείωσε.

Εκρηκτική η κατάσταση στο ΚΕΘΕΑ

Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΕΘΕΑ περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου, Β. Γρετσίστας, καθώς έχουν παραιτηθεί δεκάδες συμβασιούχοι, έμπειρα στελέχη, η δε διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, ενώ γίνεται λόγος και για απολύσεις μετά τις 31/12 οπότε λήγουν δεκάδες προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. «Στα Γιάννενα, κυβερνητικά στελέχη τη μία μιλούν για "μπλοκάκι" και την άλλη για παράταση ενός έτους στις συμβάσεις. Το προσωπικό έχει γίνει πασπαρτού, τη μία μέρα εδώ, την άλλη εκεί. 200 συμβασιούχοι σε όλη την Ελλάδα πετιούνται σαν μπαλάκι από τον έναν στον άλλον...».

«Είναι μια πολιτική εκμηδένισης του ανθρώπου. Το εργασιακό μέλλον είναι αβέβαιο. Η κινητικότητα και η προσωρινότητα γίνονται θεσμός», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην διευθυντής του ΨΝΑ Θ. Μεγαλοοικονόμου.

«Στην Ψυχική Υγεία ο φορέας εξισώνει τους ιδιώτες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Στην Απεξάρτηση φτιάχνουν έναν φορέα που δεν ξέρουμε ούτε το οργανόγραμμά του», είπε η πρώην διευθύντρια του 18 ΑΝΩ Κ. Μάτσα.

Την αναστάτωση και την ανησυχία των εργαζομένων μετέφερε ο Δ. Γαρδίκης από το Ασκληπιείο, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους. Σημείωσε ότι για τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά υπάρχουν μόλις 10 κλίνες στο Σισμανόγλειο, οπότε η λίστα αναμονής για να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα φτάνουν τα 2 χρόνια, «αναγκαζόμαστε να κρατάμε περιστατικά στις εφημερίες. Σ' έναν χρόνο από τώρα θα μιλάμε για 7 χρόνια αναμονής. Αρα θα συνταγογραφούμε για να στέλνουμε κόσμο στους ιδιώτες».

Την ανάδειξη των αιτημάτων για ενίσχυση των δημόσιων δομών και την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας, ως αποτέλεσμα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, επισήμανε η Σοφία Σκλαβενίτη από τη Γραμματεία του ΕΣΥΝ. «Ο συντονισμός του προηγούμενου διαστήματος έφερε περισσότερες δυνάμεις στον αγώνα. Είναι αιτήματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν μπορούν να σταθούν. Ψυχική Υγεία, Πρόληψη και Απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνουν με τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Σε θέσεις μάχης και κλιμάκωσης

Στη «μαγιά» που δημιουργήθηκε με τους αγώνες του 2014 όταν πρωτοεπιχειρήθηκε να κλείσει το ΨΝΑ, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, υπενθυμίζοντας ότι ο χώρος αποτελεί «φιλέτο» που θέλουν να αξιοποιηθεί προς όφελος του κεφαλαίου. «Γίνεται ολομέτωπη επίθεση στην Υγεία. Είναι διαχρονικός στόχος να περάσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους δήμους και τις Περιφέρειες, μόνο οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έχουν διαφωνήσει», τόνισε.

«Είμαστε σε θέση μάχης διαρκούς κλιμάκωσης απέναντι σε μια γενικότερη επίθεση. Η αντιπολίτευση είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι με τα αιτήματά μας», τόνισε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» ο Μ. Ρίζος.

Παρέμβαση έκανε επίσης ο Χάρης Σμυρνιώτης, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Πασχόντων από Διατροφικές Διαταραχές «Επιστρέφω», αναδεικνύοντας την αντίφαση ότι την ίδια στιγμή που «η επιστήμη και η γνώση "τρέχουν", οι ελλείψεις διογκώνονται, οι δυνατότητες θεραπείας συρρικνώνονται».

«Ψηφίστηκε αλλά δεν θα εφαρμοστεί. Θα το πάρουν πίσω», ήταν το μήνυμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ όπως το μετέφερε η Αννα Λεωτσάκου, τονίζοντας το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση και ενίσχυση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αίτημα έχει ήδη συγκεντρώσει 13.000 υπογραφές, ενώ κατά του νόμου έχουν ταχθεί 85 Δημοτικά Συμβούλια με αποφάσεις.

Ο Χρ. Παπαδάκης, από τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού, περιέγραψε τη σημερινή φριχτή πραγματικότητα, μέσα από τραγικές καταστάσεις, σχολιάζοντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»: «Νεαρός με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ψύχωση μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, αλλά δεν υπήρχε ψυχίατρος κι έφεραν ιδιώτη. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού έπεσε το ταβάνι στον ψυχίατρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ