Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ
Πρώτο βήμα για τη συσπείρωση χιλιάδων συμβασιούχων το άνοιγμα του καταστατικού

Στην απόφαση του 50ού Εκτακτου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) για άνοιγμα του καταστατικού της, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα σωματεία και να είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους δήμους, αναφέρεται ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ.

«Μετά από 20 χρόνια συνεχούς άρνησης, παραταξιακών τακτικισμών και κοντόφθαλμων αντιλήψεων περί διασφάλισης των συσχετισμών δυνάμεων», αναφέρει, «φτάσαμε από το 2004 στο 2024 για να γίνει το πρώτο βήμα ανοίγματος του καταστατικού προκειμένου να εγγράφονται εργαζόμενοι - συμβασιούχοι και να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΠΟΕ ΟΤΑ».

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ από τις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις και στο Συνέδριο έκαναν σαφή την πάγια θέση τους για ισότιμη ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, τόσο στη δύναμη των πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και της Ομοσπονδίας, χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς. Θέση που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη διεκδίκηση και τους αγώνες όπου πρωτοστατεί η ΔΑΣ ΟΤΑ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα ανέδειξαν την αναγκαιότητα αλλαγής του καταστατικού για την ενότητα του κλάδου, την οργάνωση και τη μαζικοποίηση των αγώνων.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι για να υπάρξουν αλλαγές στο καταστατικό της ΠΟΕ ΟΤΕ χρειάζεται να συμφωνήσει το 75% των αντιπροσώπων του Συνεδρίου, η ΔΑΣ ΟΤΑ, «ως η καθοριστική δύναμη ώστε μετά από 20 χρόνια να υπάρξει καταστατική αλλαγή, που ως πρωταρχικό και απόλυτο στόχο έχει την ενότητα του κλάδου, την ενδυνάμωση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος και τη μαζικοποίηση των αγώνων, με την ενσωμάτωση πλέον των 16.000 εργαζομένων στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που μέχρι σήμερα οι περισσότεροι παρέμεναν ασυνδικάλιστοι, "εκτός των τειχών" των σωματείων και της Ομοσπονδίας, ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης "Συνδικαλιστική Ανατροπή" (ΣΥΝ.ΑΝ.) για την ένταξη των συμβασιούχων εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ και των εργαζομένων που έχουν αποσπάσει πρωτόδικες αποφάσεις για μετατροπή της σύμβασής τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου».

Η στάση της ΔΑΣ προς τους εργαζόμενους συμβασιούχους και το εργατικό κίνημα εκθέτει απόλυτα την ηγεσία της πλειοψηφούσας παράταξης ΣΥΝ.ΑΝ. και την πρότασή της, που είναι εγκλωβισμένη στα μικροπαραταξιακά της συμφέροντα και στη διατήρηση του συσχετισμού δυνάμεων στην Ομοσπονδία, αποκλείοντας μεγάλο αριθμό συμβασιούχων εργαζομένων από τη δύναμη της Ομοσπονδίας. Κυρίως όμως με την ψήφο της η ΔΑΣ ΟΤΑ χάλασε τα σχέδια της ΣΥΝ.ΑΝ., που προφανώς ευελπιστούσε στην «ασυμφωνία» της ΔΑΣ προκειμένου να μη γίνει συνέδριο και να μην υπάρξει καμία καταστατική αλλαγή, συνεχίζοντας έτσι να ρίχνει νερό στον μύλο της διάσπασης και του κατακερματισμού των εργαζομένων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ακόμα, η ΔΑΣ απαντώντας σε όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο από τις παρατάξεις ΣΥΝ.ΑΝ. - ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) περί ανάληψης ευθύνης, οικειοποίησης και «πρωτοκαθεδρίας» με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφοθηρία και στην εκμετάλλευση της καταστατικής αλλαγής, τονίζει πως «οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η καταστατική αλλαγή είναι αποτέλεσμα χρόνιων πιέσεων και αγωνιστικής διεκδίκησης των συμβασιούχων εργαζομένων και των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο των ΟΤΑ».

Στη συκοφαντία των «Αγωνιστικών Κινήσεων - Συσπειρώσεων» (ΑΚΙΣ) - προκειμένου να βγουν από την αφάνεια - ότι η ΔΑΣ υπαναχωρεί από την πάγια θέση, η ΔΑΣ επισημαίνει: «Τους διαψεύδουν τα ίδια τα γραφόμενά τους, τα πρακτικά προηγούμενων συνεδρίων και τα mail συμφωνίας με την πρόταση που έστελναν τις προηγούμενες ημέρες. Αλλωστε οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ είναι αυτές που έμπρακτα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καθημερινή πάλη στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν, πρωτοστατούν και υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα.

Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο την αντιπαράθεσή μας με την ηγεσία των "Αγωνιστικών Κινήσεων - Συσπειρώσεων", πρόβλημα δεν θα δημιουργούσε η θέση που έχουν για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Το πρόβλημα το δημιουργούν με τη στάση τους στο Συνέδριο και απέναντι στη ΔΑΣ ΟΤΑ, προκειμένου να το εκμεταλλευτούν για να δικαιολογηθούν στα μέλη τους, αποκρύπτοντας όμως άθλια την αλήθεια».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΚΙΣ δεν υπερψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση, παρόλο που μόλις τον περασμένο Ιούνη, σε e-mail της προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, σημείωνε: «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ τον αγώνα για ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως μέλη της Ομοσπονδίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Διατηρώντας την πάγια θέση μας στο θέμα αυτό, θα στηρίξουμε κάθε πρόταση καταστατικής διεύρυνσης της εγγραφής μελών».

Τέλος, η ΔΑΣ ΟΤΑ ξεκαθαρίζει ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του Συνεδρίου, «που αναμφίβολα δημιουργεί ρήγμα στον τοίχο εσωστρέφειας και αποκλεισμών που έχουν σηκώσει τόσα χρόνια οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ