Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ενας 52χρονος εργαζόμενος νεκρός και εκτεταμένες ζημιές από τις βροχές

Απροστάτευτος ξανά ο λαός και η περιουσία του, ενώ από «τύχη» δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα

Ενας 52χρονος φύλακας εργοταξίου πίσσας στη Λεπενού, που λειτουργούσε μέσα σε ρέμα και χωρίς γνώση της Επιθεώρησης Εργασίας, «πλήρωσε» με τη ζωή του την ανυπαρξία υποδομών και μέτρων προστασίας από φυσικά φαινόμενα, στη διάρκεια πλημμύρας από την κακοκαιρία «Κασσάνδρα» που έπληξε από το βράδυ της Παρασκευής έως το Σάββατο την Αιτωλοακαρνανία. Επίσης πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, δρόμους, άλλες υποδομές, αλλά και καλλιέργειες.

Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν στη βάρδιά του όταν παρασύρθηκε από το νερό τα ξημερώματα και βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Λεπενού, στην κοίτη χειμάρρου, χωρίς τις αισθήσεις του.

Από τα νερά της βροχής σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο χωριό Στράτος, στο Ρίβιο, σε αρκετά χωριά του δήμου Ξηρομέρου, όπως και στη Δημοτική Ενότητα Ινάχου, Αμφιλοχίας. Υπερχείλισαν χείμαρροι, έσπασαν ρέματα, έκλεισαν δρόμοι ή και κόπηκαν στα δύο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφές, με πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις, στάνες, αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ακόμα και παρασύρσεις οχημάτων. Το χωριό Μαλατέικα, στον Ιναχο, αποκλείστηκε αφού έπεσε ο δρόμος.

Από την κατάσταση που δημιουργήθηκε συνολικά, απότοκο της γνωστής επιλεκτικής «ανικανότητας» του αστικού κράτους, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ και πριν των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των περιφερειακών και τοπικών αρχών να προστατέψει τους εργαζόμενους, τον λαό και την περιουσία του συνολικά, μόνο από «καθαρή τύχη» δεν υπήρχαν άλλα θύματα ή τραυματισμοί, ενώ έντονη είναι η ανησυχία καθώς δεν θα είναι η μόνη έντονη βροχόπτωση αυτή την περίοδο.

Στον Στράτο και σε άλλες πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κλιμάκια της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Πάνο Σταθελάκη και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγρινίου με τον δημοτικό σύμβουλο, Τίμο Παπανικολάου.

Στο επικίνδυνο για τον λαό... πάμε κι όπου βγει!

Επίσης, περιοδείες πραγματοποίησε και κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Ντουντούμη, που βρέθηκε και στο εργοστάσιο πίσσας, όπου εργαζόταν ο άτυχος 52χρονος.

Κατά την αυτοψία του συνδικαλιστικού φορέα, διαπιστώθηκε ότι το εργοτάξιο λειτουργούσε μέσα σε ρέμα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από άλλο παρόμοιο εργοτάξιο πίσσας, όπου μέσα στο καλοκαίρι άλλος ένας εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του! Πρόκειται, επίσης, για συνολικά άλλο ένα τραγικό αποτέλεσμα της λογικής τού «πάμε κι όπου βγει», με τον πρόεδρο του ΕΚ Αγρινίου να καταγγέλλει ως δείγμα αυτής της κατάστασης ότι ακόμη και η Επιθεώρηση Εργασίας δεν γνώριζε πού βρίσκεται η εγκατάσταση που δούλευε ο άτυχος φύλακας!

Στο ίδιο... χιλιοπαιγμένο έργο θεατές!

«Κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, στο ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο θεατές!», καταγγέλλει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές. Εκφράζοντας και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου, πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι εδώ και χρόνια δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα και δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα, για να υπάρχει ολοκληρωμένη προστασία των κατοίκων, των περιουσιών τους και των υποδομών.

Ακόμα και οι όποιες ενέργειες γίνονται, από το τοπικό κράτος (Περιφέρεια, δήμους), είναι περιορισμένες και αποτελούν μόνο παρεμβάσεις και όχι ολοκληρωμένη προστασία και σχεδιασμό».

Σημειώνει πως «το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία μας, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να περισσεύουν δισεκατομμύρια για τους ομίλους και τους πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ» και απαιτεί: «Να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για τη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων. Η άμεση καταγραφή και η 100% αποζημίωση των πληγέντων. Να επανέλθει η περιουσία και η ζωή τους όπως ήταν πριν. Να γίνουν άμεσα όσα είναι απαραίτητα, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά, ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιες καταστροφές και προβλήματα, να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα. Αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, μελέτες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και κατασκευή των ανάλογων τεχνικών έργων με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων και συνολικά του λαού στον νομό».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, καυτηριάζοντας, μεταξύ άλλων: «Πρωτόκολλα ασφαλείας γίνονται κουρελόχαρτα, κανένας δεν δίνει λογαριασμό πουθενά αν τηρούνται πρωτόκολλα συντήρησης και ασφαλούς λειτουργίας των εργοταξίων, των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, δίπλα σε παγίδες θανάτου, χωρίς μέτρα ασφάλειας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει "πατήσει το πόδι της" σε χιλιάδες χώρους δουλειάς που κινούνται στη λογική και τα "θέλω" της εργοδοσίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει η δουλειά να προχωράει, τα κέρδη να μεγαλώνουν και η ασφάλεια και τήρηση των πρωτοκόλλων πάει περίπατο».

Απαιτώντας μεταξύ άλλων 100% αποζημιώσεις για τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ