Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Λάδι στη φωτιά» από τις ισραηλινές επιθέσεις σε Λίβανο, Γάζα, Συρία

Σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ προετοιμάζεται η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

2024 The Associated Press. All

Με τις εντεινόμενες δολοφονικές επιδρομές και την επιχείρηση εισβολής στον Λίβανο, τα πλήγματα σε Συρία και Υεμένη και τα σχέδια για επίθεση εναντίον του Ιράν, την ίδια ώρα που συνεχίζει το μακελειό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, το Ισραήλ με τις «πλάτες» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ρίχνει συνεχώς «λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, απειλώντας να τυλίξει όλη την περιοχή στις φλόγες του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και Ισραήλ συντονίζονται στενά για την ισραηλινή απάντηση στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ιράν στις αρχές Οκτώβρη, σε αντίποινα στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων και συμμάχων της Τεχεράνης στην περιοχή.

Τα σχέδια αυτά, που σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών και αμερικανικών ΜΜΕ περιλαμβάνουν ευρεία γκάμα στόχων (χωρίς να αποκλείονται χτυπήματα σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, ούτε άλλου είδους «υβριδικές» επιχειρήσεις), καταστρώνονται και προωθούνται σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον, όπως έδειξαν τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεσοβδόμαδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, όσο η πολύ τακτική επαφή ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών και αντίστοιχα ανάμεσα στον Αμερικανό στρατηγό Ερικ Κουρίλα, διοικητή της CENTCOM, και τον αρχηγό των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Χέρτζι Χαλεβί.

Τα επικίνδυνα σχέδια κλιμάκωσης της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν συζητήθηκαν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν εγκρίθηκαν και τι ακριβώς περιλαμβάνουν.

Οι σχεδιασμοί που αφορούν πιθανά χτυπήματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν φαίνεται να έχουν θορυβήσει μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, ιδίως τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», τις τελευταίες μέρες οι χώρες αυτές ασκούν έντονες πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να «περιορίσουν» τις επικείμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, και να μην πληγούν ιρανικές πετρελαϊκές πλατφόρμες και άλλες υποδομές Ενέργειας, ειδάλλως ενδέχεται να δεχτούν και οι ίδιες πλήγματα από το Ιράν ή συμμάχους του στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου αλλά και για την αμερικανική οικονομία, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Πατώντας στις ανησυχίες μοναρχιών του Κόλπου, ήδη από τις αρχές της βδομάδας ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της περιοχής, λίγες μόλις μέρες μετά την εμφάνιση - αστραπή στη Βηρυτό, στις 4 Οκτώβρη. Εκανε την αρχή πηγαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνέχισε μεταβαίνοντας στο Κατάρ.

Πέρα από τις συζητήσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Αραγκτσί προειδοποίησε τους συνομιλητές του σε Ριάντ και Ντόχα ότι τυχόν διευκολύνσεις χωρών της περιοχής στα ισραηλινά αεροπλάνα θα θεωρηθούν από το Ιράν «εχθρική ενέργεια» και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Συστηματική ισοπέδωση της βόρειας Γάζας και νέες εγκληματικές επιθέσεις

Παράλληλα, συνεχίζεται η σοβαρή κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε τρία μέτωπα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, από την αρχή της βδομάδας εξελίσσεται τρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα του θύλακα, με πρόσχημα τη δημιουργία «στρατιωτικής ζώνης ασφαλείας», στο πλαίσιο της οποίας ισοπεδώνεται συστηματικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο και καθημερινά σφαγιάζονται ή τραυματίζονται - σακατεύονται δεκάδες άμαχοι.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται τρανταχτά εγκλήματα πολέμου, όπως οι βομβαρδισμοί σχολείων γεμάτων εκτοπισμένους αμάχους, νοσοκομείων, και οι στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, οπερατέρ και φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να καλύψουν τον πόλεμο και να κάνουν τον κόσμο να μάθει για τα φριχτά εγκλήματα που συντελούν Ισραήλ και ΗΠΑ σε βάρος του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού.

Μέχρι την Παρασκευή, μετά από 371 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ήταν τουλάχιστον 42.126 και των τραυματιών 98.117.

Σε αυτό το αποπνικτικό τοπίο που έχουν προκαλέσει εδώ και έναν χρόνο οι καθημερινές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η UNICEF ανακοίνωσε ότι στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας θα πραγματοποιήσει τον δεύτερο γύρο εμβολιασμού περίπου 540.000 παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας.

Παράλληλα οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εντείνουν τις σχεδόν καθημερινές επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, επιστρατεύοντας όλο και περισσότερο τη χρήση drones αλλά και μαχητικών επανδρωμένων βομβαρδιστικών, ενώ κλιμακώνουν το ανθρωποκυνηγητό και τις δολοφονίες Παλαιστινίων.

Εντείνονται και οι επιθέσεις χερσαίας εισβολής στον Λίβανο

Το δεύτερο μέτωπο κλιμάκωσης των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού είναι αυτό του Λιβάνου, με τις επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής στον νότιο Λίβανο και τις εντεινόμενες επιδρομές στην πρωτεύουσα Βηρυτό και σε όλη τη χώρα.

Από την Πέμπτη το βράδυ το Ισραήλ έδειξε αποφασισμένο να δημιουργήσει εκατόμβες θυμάτων, εντείνοντας εν ψυχρώ τα λουτρά αίματος όχι μόνο στα λεγόμενα «προπύργια» της Χεζμπολάχ στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, ή στον νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκά, αλλά και σε κεντρικές πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Σε μια τέτοια επίθεση, το βράδυ της Πέμπτης, οι ισραηλινές επιδρομές (με αμερικανικές βόμβες) που είχαν στόχο τον Ουαφίκ Σάφα, γαμπρό του δολοφονηθέντος αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, προκάλεσαν τουλάχιστον 22 νεκρούς - στους οποίους περιλαμβάνεται και μια πολυμελής οικογένεια που είχε εκτοπιστεί από τον νότο - και 127 τραυματίες. Η επίθεση ήταν τόση ισχυρή, που μέσα σε δευτερόλεπτα ισοπεδώθηκε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός δείχνει πως εξακολουθεί να δυσκολεύεται να προωθήσει τις επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής στον νότιο Λίβανο, κυρίως λόγω της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν στα πεδία συγκρούσεων οι μαχητές της Χεζμπολάχ.

«Εμπόδιο» στις επιχειρήσεις χερσαίας ισραηλινής εισβολής είναι και η αποστολή περίπου 10.400 κυανοκράνων του ΟΗΕ (αποστολή γνωστή ως UNIFIL) που παραμένουν παρατεταγμένοι σε θέσεις - κλειδιά της λεγόμενης «μπλε γραμμής» ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.

Οι κυανόκρανοι δέχονται απροκάλυπτα από το πρωί της Πέμπτης εν ψυχρώ επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχει κατεβάσει περίπου 20.000 στρατιώτες για να ενισχύσει τις γραμμές εισβολής στον Λίβανο, δίχως τα «θεαματικά» αποτελέσματα που ανέμενε.

Την Πέμπτη, ισραηλινά πυρά πυροβολικού σε βάση κυανόκρανων στην πόλη Νακούρα προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό δύο κυανόκρανων. Παρόμοια ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων δύο κυανοκράνων.

Προηγουμένως, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, «δικαιολόγησε» προκλητικά τις επιθέσεις, λέγοντας πως είχε ζητηθεί από τους κυανόκρανους να «απομακρυνθούν» για να ανοίξουν ουσιαστικά τον δρόμο στις δυνάμεις εισβολής. Στη συνέχεια απαίτησε να απομακρυνθούν «πέντε χιλιόμετρα βορειότερα», επικαλούμενος το λεγόμενο... «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ.

Οι σοβαρές επιθέσεις κατά των κυανοκράνων του ΟΗΕ προκάλεσαν τις αντιδράσεις κυρίως ευρωπαϊκών χωρών και της Ινδονησίας, στρατιώτες των οποίων απαρτίζουν ένα σημαντικό μέρος της αποστολής των περίπου 10.400 κυανοκράνων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ πρότεινε την Παρασκευή την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο ισραηλινός στρατός εντείνει και τις επιθέσεις σε βάρος του στρατού του Λιβάνου. Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκε πως δύο Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός θυμάτων στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου εν ώρα υπηρεσίας εξαιτίας ισραηλινών επιθέσεων ανέρχεται σε 5, επιπλέον των 16 που σκοτώθηκαν εκτός υπηρεσίας, δήλωσε πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να βάζει πλάτες στηρίζοντας το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» και σε αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις κατά της αποστολής του ΟΗΕ ή του λιβανέζικου στρατού, και να επαναλαμβάνει τα περί δήθεν προσπαθειών για αποκλιμάκωση και επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία και διπλωματική «λύση».

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της Mossad, Ντ. Μπαρνέα, ο ομόλογός του στη CIA Γ. Μπερνς τελευταία εμφανίστηκε να συνδυάζει τις διαβουλεύσεις για «συμφωνία» εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων, συσχετίζοντας τις εξελίξεις στη Γάζα με αυτές στον Λίβανο.

Το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αφίφ, άφησε ανοικτό ένα παράθυρο σε παζάρια, δηλώνοντας την Παρασκευή πως η προτεραιότητα της Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή είναι να νικήσει με στρατιωτικά μέσα το Ισραήλ, «όμως είναι ανοιχτή» και σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για να σταματήσει η επίθεση.

Ολο και συχνότερες οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Το τρίτο μέτωπο στο οποίο το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις εδώ και μερικές μέρες είναι η Συρία.

Οι επιθέσεις σε νότιες συριακές περιοχές, στην πρωτεύουσα Δαμασκό αλλά και αλλού φέρεται να έχουν στόχο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, συριακών πολιτοφυλακών και Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», με βασικό μέλημα τη διατάραξη του ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ.

Από τις επιθέσεις αυτές βέβαια αυξάνονται τα θύματα μεταξύ αμάχων. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις που έγιναν μεσοβδόμαδα, χτυπήθηκε το προάστιο της Δυτικής Δαμασκού, Mezzah, όπου υπάρχουν κατοικίες ή γραφεία ξένων διπλωματών και πρεσβειών. Οι τρεις πύραυλοι που εξαπολύθηκαν από ισραηλινό αεροσκάφος που παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη του Γκολάν προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υπολογίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2024 οι ισραηλινές πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία προκάλεσαν στην καταστροφή 190 στόχων και τον θάνατο πάνω από 296 ατόμων.

Ολα αυτά προκαλούν αντιδράσεις σε συμμάχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με τους Υεμενίτες Χούθι να εξαπολύουν νέες επιθέσεις αυτή τη βδομάδα, πλήττοντας μεταξύ άλλων και πάλι τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα, το Olympic Spirit.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ