Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδικήσεις για τις υποδομές και τις εστίες

Με αφορμή την πτώση του ασανσέρ στις Εστίες του ΑΠΘ φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή | Αιτήματα διατυπώνει και ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, αλλά και συνολικά σε υποδομές του ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με την διευθύντρια του γραφείου του υπουργού στην οποία κατατέθηκαν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, ενώ υπήρξε δέσμευση πως θα μεταφερθούν στον υπουργό.

«Εχουν περάσει σχεδόν δύο βδομάδες από το περιστατικό με την πτώση του ασανσέρ και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη από μέρους Πρυτανείας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υπουργείου Παιδείας, όπου όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι για την κατάσταση στις εστίες. Δημιουργεί οργή και αγανάκτηση το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι ζωές των φοιτητών κρέμονται από μια κλωστή στις σαθρές υποδομές των ιδρυμάτων μας, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για τις ανάγκες μας», ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αργότερα και επισήμαναν ακόμη:

«Με την αποφυγή των ευθυνών τους προσπαθούν να κρύψουν πως πίσω από τα προβλήματα που συσσωρεύονται κρύβεται η λογική κόστους - οφέλους που υπάρχει στο εμπορευματοποιήμενο πανεπιστήμιο. Προσπαθούν να κρύψουν Πρυτανεία και υπουργείο πως την ίδια στιγμή που υπάρχει πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ το πρώτο 7μηνο του 2024 και το ΑΠΘ έχει έσοδα 70 εκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα, τίποτα δεν δίνεται για την φοιτητική μέριμνα και τις σπουδές μας.

Οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας συνεχίζουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας. Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και ρεαλιστικές. Μπορούν να εφαρμοστούν κόντρα στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση που υπερασπίζονται κυβέρνηση - ΕΕ», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους και την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους με συλλαλητήριο στις 4/11 στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΟΦΕΘ, Μαθηματικού, Φυσικού, ΠΤΔΕ, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Μηχανικών ΔΙΠΑΕ, μεταξύ άλλων διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις εστίες, έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών που αυξάνονται λόγω της ακρίβειας, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με υποδομές, δωρεάν και ποιοτική σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις. Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους με πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Θέρμανση και κλιματισμό, πόσιμο νερό, ζεστό νερό, γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ κ.ά., καθώς και επισκευή και ανακαίνιση όλων των κτιρίων και των δωματίων, ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των εστιών, άμεση ανέγερση νέων εστιών χωρίς καθεστώς ΣΔΙΤ, με ευθύνη του κράτους, πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων με σύγχρονους κ.ά.

Αιτήματα για τις υποδομές και τις εστίες από τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ

Με αφορμή την πτώση θαλάμου ασανσέρ στις Γ' Εστίες του ΑΠΘ, που από τύχη μόνο δεν είχε θύματα, και είναι ενδεικτικό της εξαθλίωσης των υποδομών του πανεπιστημίου και της καθημερινής έκθεσης της ζωής φοιτητών/τριων και εργαζομένων σε κίνδυνο, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ καταγγέλλει ως υπαίτιους την κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης και συστηματικής απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο ΕΣΔΕΠ ζητά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, της έρευνας και της διδασκαλίας με σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν υποδομές, στο ύψος των σημερινών επιστημονικο-τεχνικών αναγκών και δυνατοτήτων. Επίσης πλήρη και άμεση αποκατάσταση όλων των προβλημάτων λειτουργίας των υποδομών των φοιτητικών εστιών και άμεση εξεύρεση και ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ, καθώς και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους, για την φύλαξη και αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία των εστιών.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η πολιτική της υποχρηματοδότησης συμβαδίζει με τη συστηματική πολιτική εμπορευματοποίησης του πανεπιστημίου που διεκπεραιώνεται προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργολάβων, με όχημα το νομικό καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), και με θύματα τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς και τους διδάσκοντες και τους άλλους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια που πασχίζουν καθημερινά μέσα στις τρέχουσες συνθήκες επιταχυνόμενης φτωχοποίησης.

Το γεγονός της πτώσης του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, που σημειωτέον "λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια (από το 2022) χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου", είναι το πιο πρόσφατο από μια μακρά σειρά συμβάντων (καταπτώσεις επιχρισμάτων και ψευδοροφών, καθιζήσεις και βλάβες δομικών στοιχείων, πλημμυρισμένα υπόγεια, πυρκαγιά λεβητοστασίου κ.ά.), που καταδεικνύουν την αδιαφορία κυβέρνησης και πανεπιστημιακής διοίκησης για τις απαράδεκτες συνθήκες φοίτησης και εργασίας και την επικινδυνότητα των υποδομών στο ΑΠΘ, ορισμένες από τις οποίες τελούν χωρίς αντισεισμική θωράκιση, πυροπροστασία και εξόδους κινδύνου, πρόσβαση σε ΑμεΑ, που φτάνουν σε ακραία όρια σε πλήθος κτιρίων του ΑΠΘ».

Τέλος ο ΕΣΔΕΠ ζητά επιτακτικά να απαντήσει η Διοίκηση του ΑΠΘ εάν έχει λάβει τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας για τις υποδομές και πώς διαμορφώνεται ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών.

Και καλεί τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να διοργανώσουν συνάντηση με τον ΕΣΔΕΠ, τους συλλόγους εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους και τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης για την επίλυση των προβλημάτων των εστιών και των υπόλοιπων υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ