Στο κλειστό του Γαλατσίου αυτό το Σαββατοκύριακο χτυπά η καρδιά του οργανωμένου εργατικού κινήματος | Ελπιδοφόρα η τεράστια συμμετοχή από σωματεία, ξεπερνά αυτή του 2022
Χιλιάδες συνδικαλιστές που εκπροσωπούν πάνω από 580 συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα συναντιούνται σε έναν κορυφαίο σταθμό για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πολλοί είναι μάλιστα οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που συμμετέχουν για πρώτη φορά, φανερώνοντας τη βελτίωση των συσχετισμών, το αυξημένο κύρος του ΠΑΜΕ συνολικά στα συνδικάτα.
Υστερα από πολλούς μήνες προετοιμασίας, που το ΠΑΜΕ «όργωσε» όλη τη χώρα, σωματεία συζήτησαν σε Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια, η συμμετοχή ξεπερνάει αυτή του Ιούνη του 2022 στη Δραπετσώνα.
Σήμερα, με παρακαταθήκη την πλούσια πείρα από τους μεγαλειώδεις αγώνες των τελευταίων χρόνων, από τις απεργίες και την οργάνωσή τους «από τα κάτω», κόντρα στην υπονόμευση από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, από τις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές διαδηλώσεις, από την αλληλεγγύη και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στο επίκεντρο βρίσκονται τα επόμενα βήματα.
Κάνοντας «ταμείο» από τα δύο αυτά χρόνια, τα σωματεία συζητούν για την ανασύνταξη και τους στόχους που τέθηκαν στη Σύσκεψη του 2022, για τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση της δράσης των συνδικάτων. Και αναμένεται να θέσουν τους επόμενους στόχους: Για τη βελτίωση και την αλλαγή των συσχετισμών, για την οργάνωση των εργατών, για να δυναμώσουν ο συντονισμός και η συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα ενάντια στην κοινή επίθεση κυβερνήσεων και κεφαλαίου.
Να δυναμώσουν η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, το ζωντάνεμα των συνδικάτων, η αντιπαράθεση με το κράτος και την εργοδοσία, η διεκδίκηση με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.
25 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την καθοριστική του συμβολή για την ανάπτυξη της πάλης, κόντρα στη λογική της ανταγωνιστικότητας και του «κοινωνικού εταιρισμού», τα συνδικάτα μπορούν από καλύτερες θέσεις να επεξεργαστούν το εργατικό κίνημα που απαιτείται σήμερα:
«Ενα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγμένο από τη συμβιβαστική αντίληψη της κυβερνητικής εναλλαγής, που γεννά την αποστράτευση, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Ενα κίνημα διεκδικητικό, αγωνιστικό, που θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες της βαρβαρότητας που βιώνουμε, το καπιταλιστικό κέρδος, την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που απογειώνει την εκμετάλλευση, το άδικο κράτος που υπηρετεί το κεφάλαιο και καταδυναστεύει τη ζωή μας», όπως τονίζει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του.
Η Σύσκεψη πραγματοποιείται άλλωστε εν μέσω ελπιδοφόρων αγωνιστικών διεργασιών, με κλιμάκωση μπροστά στη γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη και το ΠΑΜΕ να πρωτοστατεί σε όλα τα μέτωπα: Για τους μισθούς και τις ΣΣΕ, για τα ωράρια, τους πλειστηριασμούς κ.λπ. Ξεχωρίζει επίσης η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο μακελειό από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Κύριος στόχος λοιπόν της Πανελλαδικής Σύσκεψης είναι μπροστά στον πόλεμο που κλιμακώνεται και απειλεί ζωές, μπροστά στη νέα οικονομική κρίση ή την αναιμική ανάπτυξη, να καθοριστεί η αγωνιστική γραμμή του κινήματος: Η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής του λαού, κόντρα στα κέρδη των λίγων. Να κατακτηθεί ακόμα καλύτερα ο ενιαίος βηματισμός από εκατοντάδες συνδικάτα, με το βλέμμα στραμμένο στην αντεπίθεση.