2024 The Associated Press. All |
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ζήτησε από τα 125 συμβαλλόμενα κράτη «να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης» και «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στο Καταστατικό της Ρώμης, σεβόμενοι και εκτελώντας αυτές τις δικαστικές εντολές».
Η πρακτική σημασία της εξέλιξης είναι πολύ περιορισμένη, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία του ΔΠΔ, επομένως δεν είναι μέλη του και άρα δεν υποχρεώνονται να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση. Η όποια αξία της είναι κυρίως πολιτική - συμβολική, δεδομένης της θερμής στήριξης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (παρά κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις) στο κράτος - δολοφόνο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο αντέδρασαν έντονα στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Νετανιάχου και Γκάλαντ, αλλά απέρριψαν ως «εσφαλμένη» την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας το ΔΠΔ «αναρμόδιο» για μια τέτοια απόφαση.
2024 The Associated Press. All |
Την απόφαση αποδοκίμασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα», κάνοντας τα στραβά μάτια στις σφαγές δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.
Ιδια γραμμή ακολούθησε και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο θέμα του Ισραήλ παραμένει ίδια. «Το ΔΠΔ είναι ένα επικίνδυνο αστείο. Είναι πλέον καιρός η Γερουσία των ΗΠΑ να δράσει και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτό το ανεύθυνο Σώμα», είπε.
Από την άλλη, η παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ υπενθύμισε τα πάνω από 18 δισ. δολάρια που έδωσε στο Ισραήλ η κυβέρνηση του Μπάιντεν από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί «πως τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα».
Ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε μια κίνηση ουσιαστικά για το θεαθήναι (αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριζε το κράτος - δολοφόνο), θύμισε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει τη συμφωνία του ΔΠΔ και είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν. «Δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Είναι απόφαση δικαστηρίου, ενός διεθνούς δικαστηρίου. Και η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμμάν μαζί με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι. Το ίδιο ανακοίνωσαν χτες μεταξύ άλλων οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά και του Καναδά. Ευθυγραμμισμένος με τη στάση των ΗΠΑ ήταν - εκτός από την κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών του Ισραήλ - ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Αντίθετα, ικανοποίηση προκάλεσε η απόφαση σε αραβικές χώρες (Ιράκ, Ιορδανία κ.ά.).
Ας σημειωθεί ότι το ΔΠΔ εξέδωσε και ένταλμα σύλληψης του στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ Μάσρι, για «φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο έδαφος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης από τις 7/10/2023». Ωστόσο, από τον ισραηλινό στρατό είχε ανακοινωθεί ότι το εν λόγω στέλεχος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στον παραλιακό καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Μαουάσι της Γάζας στις 13/7/2024.
Το ΔΠΔ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι η αποδοχή της αρμοδιότητάς του από το Ισραήλ δεν είναι απαραίτητη.
Το Τελ Αβίβ έχει απορρίψει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, και αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου και άλλοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την απόφαση του ΔΠΔ ως δήθεν «αντισημιτική». Ειδικά ο Νετανιάχου παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα μιας νέας «υπόθεσης Ντρέιφους», λέγοντας: «Η αντισημιτική απόφαση του ΔΠΔ είναι συγκρίσιμη με την υπόθεση Ντρέιφους, και θα καταλήξει με τον ίδιο τρόπο».
Ο δε Ισραηλινός Πρόεδρος Ι. Χέρτζογκ χαρακτήρισε το περασμένο 24ωρο «σκοτεινή μέρα για τη δικαιοσύνη και την ανθρωπότητα».
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» και πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, σχολίασε την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ως ένδειξη «ηθικής τυφλότητας και ιστορική ντροπή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ», ενώ και ο Ισραηλινός πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν την αποδοκίμασε, λέγοντας πως αντικατοπτρίζει «το χαλασμένο και ανήθικο διεθνές σύστημα που ενθαρρύνει τρομοκράτες και ριζοσπαστικά καθεστώτα, ενώ δένει τα χέρια δημοκρατικών που επιχειρούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».
Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε πως «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι πέρα για πέρα αντισημιτικό».
Από την πλευρά της Χαμάς ο Μπασέμ Ναΐμ, στέλεχος της οργάνωσης, μιλώντας στο «Reuters» σχολίασε ότι το ένταλμα του ΔΠΔ θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους ηγέτες του Ισραήλ και ότι οι νομικές ενέργειες του δικαστηρίου θα πρέπει να στηριχθούν και από πράξεις.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Μοχάμεντ Μουστάφα, συνυπέγραψαν χτες 4 διμερείς συμφωνίες στη διάρκεια διακυβερνητικής συνάντησης στη Μαδρίτη, της πρώτης μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη, στις 28 Μάη.
Η συνάντηση, που οργανώθηκε στο Μέγαρο Μονκλόα, «συμβολίζει τη δέσμευση της Ισπανίας σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της Παλαιστίνης», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση στη Μαδρίτη. Σκοπός της είναι «να συμβάλει στην προώθηση του νομικού καθεστώτος του κράτους της Παλαιστίνης στο διεθνές επίπεδο» και «να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την Ισπανία», την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία, που την άνοιξη αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος.
Οι 4 συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη συνάντηση αφορούν τους τομείς της Εργασίας, της Παιδείας, της Νεολαίας και της Γεωργίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «στη βάση της ισότητας, για να προωθήσει την ευημερία και την ανάπτυξη των κοινωνιών μας», επέμεινε σε μήνυμα στο «X» ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος έκανε νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο».
Σε αυτό το φόντο, χτες ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε περαιτέρω τα λουτρά αίματος που διαπράττει καθημερινά επί 13 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας και έκανε ακόμα πιο σκληρή τη στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Οχθης, με νέα αιματηρή εισβολή στην πόλη Τζενίν.
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κατέγραψε χτες τουλάχιστον 71 νεκρούς και 176 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στη βόρεια Γάζα, που βομβαρδίζεται ανηλεώς νυχθημερόν, με δεκάδες τραυματίες να παραμένουν αβοήθητοι κάτω από τα συντρίμμια, καθώς εδώ και βδομάδες έχουν σταματήσει οι υπηρεσίες διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών ή ασθενών με ασθενοφόρα, αφού όλα βομβαρδίστηκαν ή αχρηστεύτηκαν από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού. Ο συνολικός απολογισμός από την αρχή του πολέμου (Οκτώβρης 2023) είναι 44.056 νεκρούς και πάνω από 102.268 τραυματίες.
Στη συνέχεια χτες το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι από νωρίς το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλα κύματα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στις περιοχές Μπέιτ Λαχία και Σεΐχ Ραντουάν της Πόλης της Γάζας, με πάνω από 88 νεκρούς.
Επίσης χτες οι κατοχικές αρχές κλιμάκωσαν τη στρατιωτική εισβολή στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας τον θάνατο 9 νεαρών Παλαιστινίων: Οι 3 σκοτώθηκαν σε «στοχευμένη» επιδρομή και οι άλλοι 6 σε συγκρούσεις με τον κατοχικό στρατό. Ανακοινώθηκε επίσης ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι κατά τη διήμερη εισβολή στην πόλη.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως κατά την επιχείρηση εισβολής στην κατεχόμενη πόλη «συνελήφθησαν καταζητούμενοι, κατασχέθηκαν όπλα και ανακαλύφθηκαν 4 εργαστήρια εκρηκτικών» στη διάρκεια μαχών. Επιπλέον, οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εξουδετέρωσαν «δεκάδες» εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί κάτω από οδοστρώματα, καταστρέφοντας με αυτήν τη δικαιολογία πολλούς δρόμους.
Τέλος, ανακοινώθηκε η σύλληψη τουλάχιστον 12 Παλαιστινίων σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης.