2024 The Associated Press. All |
Μία από τις τουλάχιστον 12 (!) χτεσινές επιδρομές στη Βηρυτό έγινε στη συνοικία Ζοκάκ αλ Μπλατ, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΗΕ και το κτίριο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου καθώς και το Γραφείο του πρωθυπουργού. Ο ισραηλινός στρατός ωστόσο δικαιολόγησε τις επιδρομές χτες στη Βηρυτό, αναφέροντας πως είχαν στόχο κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ και άλλες υποδομές.
Λουτρό αίματος προκάλεσαν οι ισραηλινές επιδρομές και στο Μπααλμπέκ του Ανατολικού Λιβάνου, καθώς χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 47 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 22 με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στις πληγείσες τοποθεσίες.
Ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου ανέφερε από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 έως χτες τουλάχιστον 3.558 νεκρούς και πάνω από 15.123 τραυματίες.
Χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως την Τετάρτη σκοτώθηκε ο Ισραηλινός 71χρονος αρχαιολόγος Ζεέβ Εριλχ και άλλοι δύο στρατιώτες περίπου 22 ετών όταν μετέβησαν σε μία μη εξουσιοδοτημένη αποστολή από τη διοίκηση του στρατού στον Νότιο Λίβανο προκειμένου ο αρχαιολόγος να κάνει έρευνα σε ένα αρχαίο τείχος. Η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε, καθώς ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, χάνοντας τη ζωή τους.
Επισήμως, ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Λίβανο από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στα τέλη Σεπτέμβρη είναι τουλάχιστον 52.
Επιπλέον, χτες ένας 30χρονος άμαχος σκοτώθηκε από θραύσμα ρουκέτας που έπεσε σε παιδική χαρά στην πόλη Ναχαρίγια, του βορείου Ισραήλ.
Μερικές ώρες αργότερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επτά επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο Χιάμ και την περιοχή γύρω από αυτήν την κοινότητα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, επειδή ο στρατός ανατίναζε σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα κτίρια στην κοινότητα.
Ο Αλί Χασάν Χαλίλ, σύμβουλος του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, που λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ, δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση του Λιβάνου παρέδωσε γραπτή απάντηση στο σχέδιο συμφωνίας που του επέδωσε την περασμένη βδομάδα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό, Λίσα Τζόνσον. Οπως τόνισε, «ο Λίβανος παρουσίασε τα σχόλιά του στο έγγραφο σε θετική ατμόσφαιρα».
Χτες, ο Νετανιάχου επιχείρησε κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχε το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ με τον Αμερικανό απεσταλμένο Εϊμος Χοκστάιν να περάσει μέσω διαβουλεύσεων όσα έχει αποτύχει να πετύχει ο ισραηλινός στρατός στα πεδία συγκρούσεων εδώ και περίπου τρεις μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ παρουσιάζουν στο λεγόμενο «σχέδιο εκεχειρίας» στον Λίβανο σαν «επιλογή» την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, απαιτώντας από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι να δεχθεί την εισβολή του ισραηλινού στρατού σε στεριά και αέρα όποτε κριθεί «απαραίτητο», και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του νότιου τμήματος της χώρας με πρόσχημα την αποτροπή εξοπλισμού και εμφάνισης μαχητών της Χεζμπολάχ στα σύνορα με το Ισραήλ...
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν χτες και οι άλλες συναντήσεις που είχε ο Εϊμος Χοκστάιν στο Ισραήλ, βλέποντας μεταξύ άλλων και τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.
Σε μία προσπάθεια να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» του κόσμου για τη στενή σύμπραξη ΗΠΑ - Ισραήλ στο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανακοίνωσε πως το Ισραήλ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν «διμερή δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ», ώστε να συζητούνται οι «ανησυχίες» τους για «συγκεκριμένα στρατιωτικά συμβάντα που βλάπτουν αμάχους». Το θέμα συμπεριλαμβανόταν σε μία «λίστα» αιτημάτων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ σε επιστολή που είχε στείλει στην κυβέρνηση Νετανιάχου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 13 Οκτωβρίου, «προειδοποιώντας» σε περίπτωση μη ικανοποίησής τους με περιορισμό στις εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών.
Την Τετάρτη σε νέο διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, μεταξύ άλλων είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ πως δεν θα πετύχει συμφωνία εκεχειρίας με τους δικούς του όρους, υπενθυμίζοντας το αίτημα για πλήρη τερματισμό των συγκρούσεων και όχι για πρόσκαιρη αναστολή.
Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφερόμενα στο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας Ισραήλ - Χεζμπολάχ που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα στον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό Λίσα Τζόνσον ανέφεραν πως αποτελείται από 13 σημεία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αναφορές σε εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών και ανάπτυξη Λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με το Ισραήλ στο πλαίσιο της απόφασης 1701 του ΟΗΕ.
Αυτά ενώ έως και τη Δευτέρα ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις επιθέσεις στον Λίβανο ακόμη και εάν κλειστεί συμφωνία και έως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντόν Σάαρ δήλωνε πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να αφήσει στο Ισραήλ «ελευθερία δράσης» κατά της Χεζμπολάχ.
Χτες, το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε πως αυξήθηκαν σε 79 οι νεκροί της αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ την Τετάρτη το απόγευμα στην πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν μεταξύ άλλων 45 Σύροι, μέλη φιλοϊρανικών οργανώσεων, και 26 αλλοδαποί, κυρίως Ιρακινοί της πολιτοφυλακής Νουτζάμπα, αλλά και τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης των φιλοϊρανικών οργανώσεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ οι προχτεσινοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία θεωρούνται «πιθανότατα το πιο θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στη Συρία μέχρι σήμερα».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Συρίας ανέφερε αρχικά 36 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Επίσης, χτες, ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, Ναζίρ Αουάντ, επιβεβαίωσε ότι οι ελληνορωμαϊκοί ναοί της Παλμύρας «δεν υπέστησαν απευθείας ζημιές από τα πλήγματα στη γειτονική περιοχή».