Κυριακή 26 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Δίνει εξετάσεις το σύγχρονο ποδόσφαιρο»

Αυτό πιστεύει ο παλιός διεθνής παίκτης και νυν προπονητής Γιώργος Κωστίκος

Sportidea

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη Μουντιάλ, που κάθε τέσσερα χρόνια το παρακολουθούν εκατομμύρια φίλαθλοι, μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Το ποδόσφαιρο συνεχίζει να είναι λαϊκό παιχνίδι, παρά την αναπόφευκτη επαγγελματική του διάσταση, την άκρατη εμπορευματοποίηση και το γεγονός οτι οι ομάδες μετατρέπονται ολοένα και σε πιο μεγάλες επιχειρήσεις.

Τους αγώνες στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα παρακολουθήσουν φυσικά και οι Ελληνες φίλαθλοι μολονότι για μια ακόμα φορά απουσιάζει η δική μας Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα.

Για το σημαντικό αυτό πολυεθνικό ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό, έχουν γραφεί πολλά, έχουν προβλεφτεί ακόμα περισσότερα και απομένει να ξεκινήσει, για να δούμε τις νέες τάσεις, τις καινούριες σχολές, τις προχωρημένες αντιλήψεις που κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο σήμερα, για να γίνουν αντίγραφα και αντικείμενα μάθησης αύριο από όλους τους ασχολούμενους με το άθλημα.

Ποιος είναι ο Κωστίκος

Για το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο, το καινούριο Μουντιάλ, μιλήσαμε πριν αυτό ξεκινήσει με τον Γιώργο Κωστίκο, παλιότερα διεθνή ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, σήμερα προπονητή.

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 26 Απρίλη του 1958 στην Τασκένδη και στα παιδικά του χρόνια ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη. Αγωνίστηκε στον Πιερικό, όπου σε ηλικία 19 ετών, το 1977, έγινε βασικός άξονας της τότε ομάδας. Στον ΠΑΟΚ ήρθε τον επόμενο χρόνο (1978) και η μεταγραφή του ήταν ταυτόχρονα το οικονομικό ρεκόρ της εποχής για την ομάδα του «Δικεφάλου» της Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκε ως το 1986 και πήρε με τον ΠΑΟΚ ένα πρωτάθλημα. Μεταπήδησε στο '87 στο πρώτο λιμάνι της χώρας και φόρεσε τα «ερυθρόλευκα», όπου έπαιξε μόνο δυο χρονιές κατακτώντας ένα δεύτερο πρωτάθλημα. Εκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στο Διαγόρα Ρόδου το '89 σε ηλικία 31 ετών μόνο.

Δύσκολο ήταν το έργο της Εθνικής, όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση, σύμφωνα με τον Γ. Κωστίκο

Sportidea

Δύσκολο ήταν το έργο της Εθνικής, όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση, σύμφωνα με τον Γ. Κωστίκο
Στην Εθνική αγωνίστηκε 35 φορές και στην καλύτερη περίοδό του πήρε μέρος στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης το καλοκαίρι του '80 στην Ιταλία. Στην Α΄ Εθνική κατηγορία πήρε μέρος σε 13 περιόδους και με σύνολο 322 παιχνίδια. Σήμερα είναι προπονητής, και αφού πέρασε από ομάδες σαν το Ναυπακτιακό, την Κοζάνη, τον Πιερικό, το Λεβαδειακό, φέτος «οδήγησε» τον Εθνικό. Επομένως είναι άνθρωπος που μπορεί να εκφράσει σφαιρική άποψη σε θέματα ποδοσφαίρου και έγκυρη γνώμη για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Μια αναπόφευκτη απουσία»

«Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η πρόκριση της Εθνικής μας στο Μουντιάλ, αν αναλογιστούμε με ποιες ομάδες ήμασταν αντίπαλοι στον όμιλο. Μπορεί να έχουμε κάνει βήματα και πάντα νομίζω θα γίνονται βήματα προς τα μπρος, αλλά βήματα έκαναν και οι αντίπαλοί μας και ομάδες με την παράδοση και την προϊστορία της Αγγλίας και της Γερμανίας δεν είναι εύκολο να αποκλειστούν. Μπορεί να δείξαμε σε μερικά παιχνίδια τη δύναμή μας, αλλά δεν είναι εύκολο να έχουμε και διάρκεια, γιατί από τον εθνικό σχεδιασμό και αν υπάρχει αυτός, λείπουν οι πολλές μέρες και ώρες προετοιμασίας και κάτω από ένα συνολικό πλάνο αγωνιστικού σχεδιασμού. Η απουσία μας από το φετινό Μουντιάλ ήταν λίγο - πολύ αναπόφευκτη, γιατί επί παρουσίας Γερμανίας και Αγγλίας, το έργο μας ήταν δύσκολο. Φάνηκε πως μπορούσαμε, αλλά ήταν πολύ δύσκολο», είπε ο Γιώργος Κωστίκος.

«Θα αποκαλυφθούν οι τάσεις»

Για το Μουντιάλ που αρχίζει, ο Γ. Κωστίκος δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις: «Θα έχουμε και πάλι μια μονομαχία Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιος θα σηκώσει το μεγάλο τρόπαιο και αν η Γαλλία θα διατηρήσει τον τίτλο της ή θα επανέλθει κάποια άλλη από τις μεγάλες δυνάμεις. Προβλέπω πως θα έχουμε καινούριες τακτικές, νέα συστήματα και όλα αυτά είναι ορατά σε μεγάλες διοργανώσεις σαν το Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί να δούμε πολύ καλό ποδόσφαιρο, αν και η φαντασία και η τεχνική, είναι γεγονός, περνούν σε δεύτερη μοίρα, με την κυριαρχία της ταχύτητας, της δύναμης και της ομοιομορφίας των συστημάτων. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα δούμε θέαμα, αρκεί να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε μέσα από την αγωνιστική διαδικασία, την ομορφιά των τακτικών και των πλάνων που έχουν θεσπίσει οι επί μέρους προπονητές. Αν κάποιοι θα βάλουν τη σφραγίδα τους σ' αυτό το Μουντιάλ, πιστεύω πως θα είναι οι προπονητές κυρίως, αλλά και οι μεγάλες φυσιογνωμίες ποδοσφαιριστών, όπως είδαμε στον πρόσφατο μέτριο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ένας Ζιντάν ήταν αρκετός για να διαμορφώσει το αποτέλεσμα και να αναδείξει την ομάδα του κυπελλούχο».

Ευρώπη ή Λατινική Αμερική;

Τι περιμένει αλήθεια ο Γιώργος Κωστίκος από το Μουντιάλ; Ο ίδιος επιφυλακτικός στις προβλέψεις του μπαίνει στο θέμα. «Περιμένω αρκετά από τη Γαλλία, που διατηρεί την αίγλη και τ' αστέρια της και μπορώ να πω ότι περιμένω ένα ξέσπασμα από την Αγγλία. Η Γερμανία δε μας έχει πείσει ως τώρα, και η Ισπανία διαθέτει ομάδες, όχι όμως εθνικό σύνολο. Η Ρωσία πάει με πολλές αδυναμίες και προβλήματα, ενώ γρίφος παραμένει η Ιταλία. Νομίζω πως είναι έλλειψη για το Μουντιάλ η Ολλανδία. Αυτά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η Αργεντινή παραμένει μεγάλη δύναμη, έχοντας στις τάξεις της ποδοσφαιριστές μεγάλης ακτινοβολίας, ενώ είναι άγνωστο εάν η Βραζιλία δείξει τη μεγάλη της παράδοση και δύναμη ή θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, όπως στα προκριματικά. Πιστεύω ότι μπορούν να ξεπεταχτούν και άλλες μικρότερες δυνάμεις. Ισως η Πορτογαλία από την Ευρώπη και η Παραγουάη από τη Λατινική Αμερική. Μεγάλη απορία είναι τι θα κάνουν οι άγνωστες σε μας χώρες, όπως αυτές της Αφρικής, που διαρκώς ανεβάζουν το επίπεδό τους και έχουν κερδίσει σε εμπειρία τα τελευταία χρόνια. Από τους διοργανωτές, κυρίως από την Κορέα, δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ