Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκε η απόρριψη του τεστ προσομοίωσης

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δε σχετίζεται η κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης με την ύπαρξη φροντιστηρίων!

Η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, με την οποία δεν επιτρέπεται η προσομοίωση των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο ψηφίστηκε χτες στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Το προτεινόμενο νομοθέτημα καταψήφισε μόνον η ΝΔ. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας που δήλωσε ότι η ύπαρξη των φροντιστηρίων είναι άσχετη από την κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Την ανάγκη να υπάρξουν τέτοιες δυνάμεις στην Παιδεία, ώστε να καταργηθούν στην πράξη τα φροντιστήρια, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας ότι εκεί πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση εάν επιδιώκει την ουσιαστική λύση του προβλήματος. Τόνισε δε ότι από το 1997 τα φροντιστήρια έχουν αυξηθεί, αφού «η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε προθάλαμο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια». Ειδικά για την προσομοίωση των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τη χαρακτήρισε «εμπορική προσπάθεια». Παράλληλα σημείωσε πως «η μέθοδος αυτή συνιστά ανισότητα όσον άφορα την προετοιμασία», ενώ «ήδη υφίσταται μια ανισότητα, αφού δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στα φροντιστήρια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, προέβαλε στην ομιλία του την άποψη ότι η ύπαρξη των φροντιστηρίων δε συνδέεται με τα προβλήματα της εκπαίδευσης! Οπως είπε τα φροντιστήρια «είναι μια πραγματικότητα 70 χρόνων» που «δε συνδέονται με την επάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος», αλλά «συνδέονται με τη διεκδίκηση του ανταγωνισμού στην εισαγωγή των σχολών επιλογής». Κατέληξε λέγοντας ότι «δε μιλάμε για αδυναμία της εκπαίδευσης», αφού «φροντιστήρια υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν κλειστοί αριθμοί εισακτέων»! Οσον άφορα το θέμα της προσομοίωσης εξετάσεων σημείωσε ότι τα φροντιστήρια «δεν μπορούν να υποκαθιστούν τη δημόσια εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ