Να τροποποιήσει, έχοντας προχωρήσει σε βλαπτικές μεταβολές, τις υπάρχουσες ατομικές συμβάσεις όλων (περίπου 200) των εργαζομένων της απαιτεί η επιχείρηση «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ» (πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο «Profundo»), που μοιράζοντας τα σχετικά «χαρτιά» της την Τετάρτη, απαιτεί από τους εργατοϋπαλλήλους της να τα έχουν υπογράψει ως σήμερα, Παρασκευή, το πρωί!
Επικαλούμενη το πρόσχημα της υποχρεωτικής ενσωμάτωσης του νόμου Γεωργιάδη και πατώντας σε όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, με φαιδρά επιχειρήματα, η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει νέο κανονισμό, επί της ουσίας «λαιμητόμο», που προβλέπει συμψηφισμούς με τον μισθό για την πληρωμή υπερωριών, αυστηρότερο πλαίσιο για την «εμπιστευτικότητα» εντός της επιχείρησης, ακόμη και το δικαίωμα του εργοδότη να απαιτεί αποζημιώσεις από τους εργαζομένους του για «σοβαρές βλάβες» του εξοπλισμού.
Τα γεγονότα δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στις γραμμές των εργαζομένων στο εργοστάσιο που διατηρεί η εταιρεία στο Λιβάδι Ληξουρίου, όπως και στα κλουβιά στον Κόλπο Αργοστολίου. Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης έχει ήδη πραγματοποιήσει παρέμβαση στον χώρο και στην Επιθεώρηση Εργασίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του στις σχετικές «ρυθμίσεις» αλλά και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους, καλώντας τους να μην υπογράψουν τις αλλαγές, να οργανώσουν την πάλη τους.
Το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει ότι κανένας εργαζόμενος «δεν έχει υποχρέωση να υπογράψει αυτήν την απαράδεκτη νέα σύμβαση», και σημειώνει πως το «ίδιο τονίζει και η Επιθεώρηση Εργασίας σε σχετική παρέμβαση που έγινε χτες (σ.σ. Τετάρτη) το μεσημέρι, 11/12/2024».
Προσθέτει ότι «η εργοδοσία αφού τόσο θέλει να φτιάξει νέες συμβάσεις στο προσωπικό, είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί με το Επιχειρησιακό Σωματείο της επιχείρησης Κανονισμό Εργασίας/Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως και θα ρυθμίζει τα ελάχιστα που θα δικαιούνται. Και αφού, όπως μας είπαν, "έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στον εργαζόμενο", να προτείνουν νέα αναβαθμισμένα εργατικά δικαιώματα και όχι ποινικές ρήτρες, αποζημιώσεις και τιμωρίες, που είναι γεμάτες οι 16 σελίδες που διακινούν αυτές τις μέρες!».
Τους εργαζόμενους στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών, που μαζί με το Εργατικό Κέντρο καλούν το προσωπικό της επιχείρησης να συσπειρωθεί στο σωματείο και μέσα από Γενική Συνέλευση να συγκροτήσουν πρόταση για επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, να διεκδικηθούν αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, να κατοχυρωθεί το 5ήμερο, να προβλεφθούν επιδόματα όπως επικινδυνότητας, γάμου, τριετίες κ.λπ.