Στην καταγγελία ότι ξένες δυνάμεις χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης «για να στρατολογούν σουηδικές συμμορίες, ακόμα και παιδιά για βίαιες επιθέσεις εναντίον στόχων όπως η ισραηλινή πρεσβεία» προχώρησε η αρχηγός της αστυνομίας της Σουηδίας, μία μέρα αφότου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είχε επισημάνει ότι η χώρα «δεν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη».
«Εμείς και οι γείτονές μας δεχόμαστε υβριδικές επιθέσεις που δεν γίνονται με πυραύλους ή με στρατιώτες, αλλά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με χρήματα, με παραπληροφόρηση, με απειλές δολιοφθοράς», είπε, μιλώντας στο ετήσιο Φόρουμ για την Αμυνα που διεξάγεται στο Σάλεν. «Αυτή η κατάσταση, και το γεγονός ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα στη Βαλτική Θάλασσα, δεν μας επιτρέπουν να αποκλείσουμε εχθρικές προθέσεις».
Η σουηδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με «μεγάλη σοβαρότητα» την κατάσταση, καθώς θεωρεί ότι η χώρα ζει «στην εποχή των πολέμων διά πληρεξουσίων».
«Το Ιράν καταφεύγει σε βίαιες, οργανωμένες συμμορίες εγκληματιών στη Σουηδία για να πραγματοποιεί επιθέσεις στη χώρα μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Στα τέλη Μάη η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών κατηγόρησε το Ιράν ότι στρατολογεί μέλη σουηδικών συμμοριών, μεταξύ τους και ανηλίκους, για να διαπράττουν «βίαιες ενέργειες» εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων και άλλων στόχων στη Σουηδία. Η Τεχεράνη διαψεύδει τον ισχυρισμό.
Η επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας, Πέτρα Λουντ, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες «ξένες δυνάμεις», είπε ότι το 2024 έγιναν αρκετές επιθέσεις που είχαν στόχο την πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη - συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών και μίας απόπειρας βομβιστικής επίθεσης - και ότι πρόκειται για δείγματα υβριδικών επιθέσεων, που χρησιμοποιούν τόσο συμβατικά όσο και αντισυμβατικά μέσα για να δημιουργήσουν αστάθεια.
«Είναι ένας αντίπαλος που δεν φοράει στολή, και είναι μια απειλή την οποία δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε μέσω των παραδοσιακών στρατιωτικών αμυντικών μεθόδων», τόνισε.
Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα εγκληματικών συμμοριών και τα τελευταία δύο χρόνια οι συμμορίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ως ψηφιακές αγορές, για τον σχεδιασμό φόνων και άλλων εγκλημάτων.
«Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Το εκμεταλλεύονται όχι μόνο εγκληματικές ομάδες αλλά και κράτη», είπε η Λουντ.