Εσθονία και Λετονία απειλούν ακόμη και με βία κατά «ξένων πλοίων»
Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, στρατηγικής σημασίας περιοχή στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.
Χτες δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, που στάλθηκαν για περιπολία στη Βαλτική Θάλασσα, εισήλθαν στον Κόλπο της Φινλανδίας, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Yle», μετά από αξιολόγηση δεδομένων από τον ιστότοπο παρακολούθησης σκαφών «VesselFinder».
Η δε διοίκηση του Ναυτικού του ΝΑΤΟ δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες πολεμικών πλοίων με σημαίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην πλατφόρμα X, λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονταν στη Βαλτική Θάλασσα.
Η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι των ΝΑΤΟικών κρατών - μελών της Βαλτικής αποφάσισε την έναρξη μιας αποστολής με το όνομα «Baltic Sentry» στη Βαλτική Θάλασσα, επικαλούμενη την προστασία υποβρύχιων υποδομών από υβριδικές επιθέσεις.
Στην επιχείρηση θα συμμετέχουν φρεγάτες και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας από τα κράτη - μέλη και παρουσιάστηκε ως «απάντηση» στη ζημιά που υπέστη ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία στις 25 Δεκέμβρη.
Η Εσθονία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ξένων πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, εάν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός Κρίστεν Μίχαλ, επισημαίνοντας ότι η Εσθονία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τις στρατηγικές υποδομές με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
«Οποιοδήποτε σκάφος αποτελεί απειλή για τα συμφέροντά μας θα λάβει σκληρή απάντηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Ακτοφυλακή της Εσθονίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Πρόεδρος της Λετονίας, ο οποίος χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με τις ζημιές στα υποβρύχια καλώδια Ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
«Περιστατικά όπως αυτά απαιτούν ισχυρότερα αντίμετρα από τις χώρες μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τις απειλές για τις υποδομές μας», σημείωσε.
Αν και τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, τα κράτη της Βαλτικής και η ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε αυτά τα γεγονότα. Η Μόσχα, με τη σειρά της, απορρίπτει τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Εσθονία και η Λετονία έχουν αρχίσει να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα χωρικά τους ύδατα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι χώρες αυξάνουν τις περιπολίες και χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία για την παρακολούθηση των υδάτων. Συζητούνται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ιδίως με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την κατάρριψη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία κρίνονται «ύποπτα», από τις ένοπλες δυνάμεις, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις αναφορές για πτήσεις πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Μέχρι σήμερα, επιτρεπόταν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να απωθήσουν «ύποπτα» drones ή να τα υποχρεώσουν να προσγειωθούν, ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές.
Η αυστηροποίηση των μέτρων κρίθηκε σκόπιμη μετά την αυξημένη συχνότητα αναφορών για θεάσεις drones πάνω από στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στρατηγικής σημασίας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, θα επιτρέπει την κατάρριψη drones μόνο σε περιπτώσεις που απειλούνται ανθρώπινες ζωές ή η ασφάλεια «εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας».
Πρόσφατα υπήρξαν αναφορές για πτήσεις drones πάνω από την αμερικανική αεροπορική βάση Ραμστάιν, κοντά στο Καϊζερσλάουτερν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, αλλά και σε περιοχή όπου εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιωτικοί. Τον Νοέμβρη ένα drone πετούσε γύρω από βρετανικό αεροπλανοφόρο που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Αμβούργου.
Στο μεταξύ, διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν χτες και σήμερα οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών του ΝΑΤΟ από 27 χώρες και 20 χώρες «εταίρους», για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η ρωσική προέλαση, και τα σχέδια της «συμμαχίας» για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Η συνάντηση θα περιλαμβάνει επίσης «θεματικές συνεδριάσεις για τον Παγκόσμιο Νότο και τον Ινδο-Ειρηνικό, με ενημερώσεις για τη στρατηγική κατάσταση ασφάλειας και των δύο περιοχών, τις περιφερειακές προκλήσεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια».
Ιδιαίτερα θα εξεταστούν οι συνεχιζόμενες αποστολές του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Βοήθειας και Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία (NSATU).
«Η Ρωσία σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στον αέρα, κατά της Πολωνίας αλλά και άλλων χωρών», ισχυρίστηκε χθες ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στη Βαρσοβία.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι τα δέματα που εξερράγησαν σε αποθήκες τροφοδοσίας στην Ευρώπη, συνιστούσαν μέρος μιας δοκιμαστικής διαδικασίας για ένα ρωσικό σχέδιο που αποσκοπούσε στην πρόκληση εκρήξεων σε εμπορικές πτήσεις προς τις ΗΠΑ.
«Οι τελευταίες πληροφορίες μπορούν να επιβεβαιώσουν τη βασιμότητα των φόβων ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στον αέρα όχι μόνο κατά της Πολωνίας», δήλωσε ο Τουσκ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις στις αποθήκες ταχυμεταφορών, καθώς και στις διαρρήξεις, τους εμπρησμούς και τις επιθέσεις εναντίον ατόμων που «δυτικοί» αξιωματούχοι λένε ότι πραγματοποιήθηκαν από πράκτορες που πληρώθηκαν από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν χτες νέα μέτρα κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύοντας στις προσπάθειες παράκαμψης των υφιστάμενων αμερικανικών κυρώσεων, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στη Μόσχα λίγες μέρες πριν από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις σε σχεδόν 100 στόχους - συμπεριλαμβανομένων ρωσικών τραπεζών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας - που είχαν ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σε μια κίνηση που, όπως είπε, αυξάνει την πιθανότητα έμμεσων κυρώσεων σε κρίσιμες ρωσικές οντότητες.
Οι νέες κυρώσεις εκδίδονται στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος που, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, θέτει σε εφαρμογή την απαίτηση κοινοποίησης μιας ενδεχόμενης αναθεώρησής τους από το Κογκρέσο πριν από την άρση οποιουδήποτε μέτρου.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ουάσιγκτον στοχεύει παράλληλα ένα σύστημα αποφυγής κυρώσεων που δημιουργήθηκε μεταξύ φορέων στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και κατά της Keremet Bank, ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με έδρα το Κιργιστάν.
«Στόχος μας με τη λήψη αυτών των μέτρων σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις εταιρείες, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Ρωσία που υποστηρίζει το στρατιωτικό βιομηχανικό της σύμπλεγμα σας εκθέτει και εσάς τους ίδιους σε κίνδυνο κυρώσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει επίσης κυρώσεις κατά περισσότερων από 150 οντοτήτων και φυσικών προσώπων, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως τόπος μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ και Ρώσοι αναλυτές.
Η Μόσχα φαίνεται να απορρίπτει την Ελβετία, σημειώνοντας ότι «έπαψε να είναι ουδέτερη χώρα από τότε που εντάχθηκε στις αντιρωσικές κυρώσεις», και είναι πιθανό να επιλεγεί μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Από αυτή την άποψη, τα ΗΑΕ ξεχωρίζουν ως βιώσιμη επιλογή, δεδομένης της ιστορίας τους στη διευκόλυνση διαφόρων ανταλλαγών, διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων.
Μόλις χτες ανακοινώθηκε ακόμη μια ανταλλαγή κρατουμένων. Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή 25 αιχμαλώτων πολέμου ύστερα από διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολάβησαν τα ΗΑΕ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Επιδρομές εξαπέλυσαν χτες οι ρωσικές δυνάμεις «με όπλα υψηλής ακριβείας και επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) σε βασικές υποδομές αερίου και Ενέργειας που υποστηρίζουν το ουκρανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 40 πυραύλους στη διάρκεια της πρωινής τους επίθεσης και χρησιμοποίησαν πάνω από 70 drones στη διάρκεια της νύχτας. Τα συστήματα της ουκρανικής αεράμυνας κατέρριψαν τουλάχιστον 30 πυραύλους, ανέφερε.
«Μεταξύ των στόχων βρίσκονται υποδομές φυσικού αερίου και ενεργειακές εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό», είπε.
Η «φιλορωσική» αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη ενεργειακή κρίση μετά τη διακοπή της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, θα λάβει αέριο από τη Ρωσία ως «ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Β. Κρασνοσέλσκι, «πρόεδρος» του θύλακα μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα.
Η ηγεσία της Υπερδνειστερίας αρνούνταν οποιαδήποτε στήριξη από τη «φιλοδυτική» κυβέρνηση της Μολδαβίας και είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και θέρμανσης, καθώς και σε αναστολή λειτουργίας βιομηχανιών.
«Θα παρέχεται φυσικό αέριο ως ανθρωπιστική βοήθεια σε ποσότητα επαρκή για την κάλυψη των αναγκών του λαού της Υπερδνειστερίας, της θερμικής ενέργειας και των βιομηχανικών επιχειρήσεων», ανακοίνωσε ο ηγέτης του θύλακα.