Την πρώτη του επίσκεψη στη Συρία μετά από περίπου μιάμιση δεκαετία πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, συναντώντας τον ηγέτη της κυβέρνησης των τζιχαντιστών και της οργάνωσης HTS, Αχμεντ αλ Σαράα.
Το Κατάρ στήριζε σταθερά την «αντιπολίτευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, ενώ σε αντίθεση με άλλες αραβικές χώρες δεν αποκατέστησε ποτέ διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος ανατράπηκε στις 8 Δεκέμβρη από τους τζιχαντιστές, με τη στήριξη των ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ και άλλων «συμμάχων».
Ο Καταριανός πρωθυπουργός, ο οποίος πριν από περίπου 10 μέρες είχε υποδεχθεί στη χώρα του τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της κυβέρνησης των τζιχαντιστών, διαβεβαίωσε χτες από τη Δαμασκό πως το Κατάρ θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της νέας κυβέρνησης στη Συρία, βάζοντας ως προτεραιότητα την αύξηση της παραγωγής ρεύματος και αποκατάστασης άλλων, βασικών υποδομών.
Παράλληλα, απαίτησε από το Ισραήλ να αποσυρθεί άμεσα από τα νέα συριακά εδάφη που κατέλαβε τις πρώτες ώρες από την κατάρρευση της κυβέρνησης του τέως Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Η κατοχή της νεκράς ζώνης από την ισραηλινή κατοχή είναι μία απερίσκεπτη (...) πράξη και πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Δαμασκό μαζί με τον αλ Σαράα.
Ο ηγέτης των τζιχαντιστών, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Καταριανό πρωθυπουργό για την υποστήριξη. Επανέλαβε δε κι αυτός το αίτημα για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας - αν και η νέα ηγεσία της Δαμασκού δεν φαίνεται πρόθυμη να αναλάβει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον των εισβολέων.
Νωρίτερα, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ισχυρίστηκε πως έλαβε τη «διαβεβαίωση» της τουρκικής κυβέρνησης πως η Αγκυρα δεν σκοπεύει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία στην Ανατ. Μεσόγειο. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφερόμενη στον Τούρκο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, δήλωσε: «Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση, ότι πρόκειται για φημολογία που δεν έχει καμία βάση και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τα λόγια του, διότι του έθεσα ευθέως το ερώτημα».
Ερωτηθείσα «τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, να το συνδέσει με την άρση των κυρώσεων;» απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εχω τον λόγο τους ότι δεν θα το κάνουν»...
Η Κάλας είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ριάντ, ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στις 27/1 για να συζητήσουν την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας.
Αργότερα χτες ανακοινώθηκε πως η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει στο Παρίσι διάσκεψη για τη Συρία στις 13 Φεβρουαρίου, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, με τον πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας και πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία.