Οι ΗΠΑ απαιτούν από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά όπλα
NO SALES MAGS OUT |
Το ένα είναι ότι οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος των ευρωατλαντικών στρατιωτικών δαπανών, της ευρωπαϊκής «ασφάλειας» και της στήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προσαρμόζεται ώστε να «κουμπώνει» πλήρως με τα αμερικανικά συμφέροντα. Η τάση για στροφή των ΗΠΑ κυρίως προς Ασία - Ειρηνικό ενισχύεται και επιταχύνεται.
«Οι ΗΠΑ είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος, αλλά αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν μού είχε εξηγήσει ότι οι προτεραιότητες της Αμερικής ήταν ο Ειρηνικός, η Μέση Ανατολή και τρίτη η Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Το δεύτερο είναι ότι η Ρωσία πρέπει να αποδυναμωθεί στον τομέα της Ενέργειας και να ενισχυθεί αντίστοιχα η θέση των ΗΠΑ, με την προεδρία Τραμπ μάλιστα να απαιτεί από την Ευρώπη - υπό την απειλή δασμών - να αγοράζει ακόμα περισσότερους αμερικανικούς υδρογονάνθρακες. Σε αυτές τις στοχεύσεις «κουμπώνουν» οι «δυτικές» κυρώσεις, εκεί εντάσσεται και η κίνηση της Ουκρανίας να διακόψει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της. Οι ΗΠΑ θέλουν μεταξύ άλλων να εμποδίσουν την προσπάθεια της Ρωσίας να αναδειχθεί σε πρώτη παγκοσμίως δύναμη διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Βέβαια, τόσο η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών όσο και η ένταση του ανταγωνισμού για την Ενέργεια κάθε άλλο παρά ...«ειρήνη» προμηνύουν.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έπρεπε να δαπανούμε οτιδήποτε» για το ΝΑΤΟ, «αλλά σίγουρα πρέπει να τους βοηθάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στους - Ευρωπαίους κυρίως - «συμμάχους». «Εμείς τους προστατεύουμε. Εκείνοι δεν μας προστατεύουν», τόνισε.
Νωρίτερα, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είχε αξιώσει για άλλη μια φορά από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους, από τη σημερινή ελάχιστη βάση του 2%.
Αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν «αρνηθεί να τερματίσει τον πόλεμο», μία από τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ θα είναι «να απελευθερώσει την αμερικανική ενεργειακή δύναμη». Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα απελευθερώσει τη ροή του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη, γεγονός που θα μειώσει την τιμή των ρωσικών υδρογονανθράκων, υποστήριξε ο επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του νέου Προέδρου στο Πεντάγωνο, Ρ. Γουίλκι.
Οι ΗΠΑ δεν απαιτούν απλώς αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ, αλλά και αγορά περισσότερων αμερικανικών όπλων.
Μία ακόμα πτυχή της διαπραγμάτευσης που ετοιμάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε από το Νταβός ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία στην πρώτη θητεία Τραμπ. Και η πτυχή αυτή στριμώχνει την ΕΕ και τα σχέδια των Ευρωπαίων ΝΑΤΟικών να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή «άμυνα», αγοράζοντας σε μεγάλο βαθμό όπλα από την ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία.
«Ο Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Πούτιν και θα του πει να τερματίσει τον πόλεμο. Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει (...) και η ομάδα του Τραμπ θα καταλάβει πως πρέπει να δείξει δύναμη και να τα βάλει όλα στο τραπέζι», υποστηρίζει ο Βόλκερ.
Αυτό μπορεί να σημάνει αυστηρότερες κυρώσεις, ουσιαστική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών Ενέργειας, για να πληγεί ο πολεμικός προϋπολογισμός της Ρωσίας, και συνεχή στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.
«Οχι με χρήματα των φορολογουμένων, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος δανεισμού, με την κατάσχεση από την Ευρώπη των 300 δισ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τη χρήση αυτών των χρημάτων για την αγορά αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Βόλκερ.
Η Γαλλία χαρακτηρίζει «παραλογισμό» το να αγοράζουν τα κράτη της ΕΕ τόσα όπλα από τις ΗΠΑ, και προωθεί τη δική της ισχυρή πολεμική βιομηχανία. Ομως η Γερμανία, που θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος σε περίπτωση αμερικανικών δασμών σε βάρος εμπορευμάτων της ΕΕ, προτείνει τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν να αγοράζουν πολλά όπλα από τις ΗΠΑ, με «αντάλλαγμα» να μην επιβληθούν δασμοί.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από αμερικανικά όπλα, επεσήμανε την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, πιέζοντας για περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες: «Δεν γίνεται να αυξάνουμε το χρέος μας, να δαπανούμε περισσότερα για την άμυνά μας προκειμένου να ενισχύσουμε τη βιομηχανία, τον πλούτο και τις θέσεις εργασίες σε άλλες ηπείρους».
Επανέφερε την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής «στρατηγικής αφύπνισης» μπροστά στο ενδεχόμενο απεμπλοκής «του Αμερικανού συμμάχου μας» από την Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να επιταχυνθεί δραστικά με την προεδρία Τραμπ.
«Το να θέλουμε να αγοράσουμε περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ είναι ένας ιστορικός παραλογισμός», είπε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνί.
Αποστασιοποιήθηκε έτσι από τον Γάλλο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Στ. Σεζουρνέ, ο οποίος είχε αναφερθεί σε μια μορφή «συμφωνίας» με τις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή «άμυνα», με αντάλλαγμα «εμπορική ειρήνη».
Πιο ξεκάθαρα το έθεσε στο Νταβός ο Φρ. Μερτς, υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας με τη Χριστιανική Ενωση (CDU - CSU): «Ας σκεφτούμε τι ανταλλάγματα μπορούμε να προσφέρουμε στον Τραμπ». «Για παράδειγμα, αν πρέπει να πάρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, γιατί δεν συνδυάζουμε τις αγορές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο;».
«Δεν θα ανταλλάξουμε την ασφάλειά μας με χάμπουργκερ και γερμανικά αυτοκίνητα», αντέτεινε χαρακτηριστικά ο Λεκορνί.
Η ΕΕ αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, προτάσσουν την ανάγκη να ενισχυθεί στρατιωτικά το Κίεβο για να διαπραγματευτεί «από καλύτερη θέση», να αποδυναμωθεί οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά η Ρωσία και να κερδηθεί χρόνος ώστε η Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό πρόταξε και ο επίτροπος της ΕΕ για την Αμυνα, Αντρ. Κουμπίλιους, σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα «πραγματικό "big bang" στην Αμυνα», «δαπανώντας περισσότερα, καλύτερα, ευρωπαϊκά».
Στο Νταβός αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες σκιαγράφησαν τους όρους εξέλιξης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, επέμεινε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και μακροπρόθεσμα μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε ο Πούτιν «να χάσει σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον πόλεμο».
Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Ε. Ρίνκεβιτς, είπε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία, για να «διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα ανασυνταχθεί, δεν θα ανακτήσει την οικονομική της δύναμη».
Η γερμανική εταιρεία KNDS, που παράγει άρματα μάχης «Leopard 2», έχει επεκτείνει την παρουσία της στην Ουκρανία μέσω μιας κοινοπραξίας «με ένα ουκρανικό αμυντικό εργοστάσιο», αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι συνολικά η Γερμανία έχει παράσχει πάνω από 100 άρματα μάχης «Leopard» και τουλάχιστον 200 αναμένονται στο άμεσο μέλλον.
Περισσότερες μηχανοκίνητες μονάδες σχηματίζονται στην Ουκρανία με την υποστήριξη της ΕΕ και της Γερμανίας, οι οποίες μονάδες ενδέχεται να γίνουν η κύρια δύναμη κρούσης του ουκρανικού στρατού το 2025.
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι πρέπει να εντοπιστεί και να καταστραφεί το εργοστάσιο της KNDS, όπως επίσης οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης τεθωρακισμένου εξοπλισμού.
Παράλληλα, ο γερμανικός όμιλος «Rheinmetall» εργάζεται για την κατασκευή μιας νέας υποδομής αεράμυνας στη χώρα, η δε Ουκρανία αναπτύσσει δικό της σύστημα αεράμυνας, στα πρότυπα του αμερικανικής κατασκευής «Patriot».
Η Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειες να κατασκευάσει όπλα, από drones μέχρι πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, και ισχυρίζεται ότι παρήγαγε σχεδόν το 1/3 των όπλων και του εξοπλισμού που χρησιμοποίησε το 2024. Το Κίεβο σχεδιάζει να δαπανήσει ποσό - ρεκόρ το 2025 για όπλα, 35 δισ. δολάρια. Περισσότερα από τα μισά θα χρηματοδοτηθούν από τους ΝΑΤΟικούς.
Τους δικούς της όρους για «διευθέτηση» της σύγκρουσης θέτει η Μόσχα. «Οχι μόνο θα επιδιώξουμε σταθερές νομικές εγγυήσεις, που αποκλείουν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και θα απαιτήσουμε από την ίδια τη συμμαχία να αγκαλιάσει αυτήν την πολιτική», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αλ. Γκρούσκο.
Σύμφωνα με τον Γκρούσκο, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «θα απέκλειε την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και, γενικότερα, οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ανατολική Ευρώπη.
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Βαλτική Θάλασσα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε "λίμνη του ΝΑΤΟ", η Ρωσία δεν θα το επιτρέψει».
Πρόσφατα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έναρξη της αποστολής «Baltic Sentry», επικαλούμενο την προστασία της υποβρύχιας υποδομής.
Η Ρωσία θα έκανε τα πάντα «για να προστατεύσει και να διαφυλάξει» τα συμφέροντά της, συνέχισε και υπενθύμισε ότι «ως αντίποινα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ανασυσταθούν οι στρατιωτικές περιφέρειες Λένινγκραντ και Μόσχας και θα δημιουργηθεί το Σώμα Καρελία».
Η Ρωσία είναι αντίθετη με το «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα χρησίμευε στη Δύση για να εξοπλίσει το Κίεβο». Επιπλέον, «δεν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι η Ουκρανία και η Δύση είναι έτοιμες για ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά τις δηλώσεις».
Η Μόσχα απέρριψε εκ νέου την ιδέα να στείλουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, λέγοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα διακινδύνευε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».
Εξάλλου ο Σ. Σοϊγκού, γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις αυξάνεται καθώς εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαλότητα ανάμεσα σε μεγάλα κράτη στην παγκόσμια σκηνή.
Κατηγόρησε δε το ΝΑΤΟ ότι αυξάνει τις δραστηριότητές του κοντά στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας και στη Λευκορωσία, και ότι κάνει εκεί πρόβες επιθετικών και αμυντικών σεναρίων.