Η πάντα δημιουργική και ακαταπόνητη Εύα Νικολαΐδου αναζητά και αποκαλύπτει τον αθέατο και σκληρό κόσμο των φυλακών. Μια έρευνα που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '70 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Επισκέφτηκε, στο Παρίσι, τις σύγχρονες φυλακές Φλερί - Μεροζί και αυτές της πόλης Ρεν, όπου εκτίουν την ποινή τους οι βαρυποινίτισσες. Συνέχισε την έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού και στον Ελαιώνα Θηβών. Μίλησε με κρατούμενες. Φωτογράφισε το εσωτερικό των φυλακών και κάνει σύγκριση των συνθηκών διαβίωσης και των συστημάτων σωφρονισμού Γαλλίας και Ελλάδας.
Προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για τη ζωή των γυναικών αυτών. Πώς ζουν οι γυναίκες μέσα στις φυλακές; Ποιες είναι οι συνθήκες; Τα παράπονά τους; Η καθημερινότητά τους; Δίπλα, μια κοινωνία ανελέητη που τις στιγματίζει, ακόμα κι αν έχουν άδικα φυλακιστεί;
Το τελευταίο κεφάλαιο της έκδοσης είναι αφιερωμένο στις γυναίκες πολιτικές κρατούμενες, με αποσπάσματα από τα «Πέτρινα Πανεπιστήμια», βιβλίο της Κυριακής Α. Καμαρινού (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), που μας μεταφέρει στην προσπάθεια μόρφωσης των πολιτικών κρατουμένων από πνευματικούς ανθρώπους συγκρατουμένους τους.
Πολλοί ήταν αυτοί που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Παρασκευής, καθώς και πολλοί αυτοί που προμηθεύτηκαν το βιβλίο. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής».
Παρευρέθηκε ακόμα η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, η οποία απηύθυνε και έναν σύντομο χαιρετισμό. Με λόγια καρδιάς για την Εύα Νικολαΐδου μίλησε η Κατερίνα Φωτοπούλου, πρ. διευθύντρια Αρείου Πάγου. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.
Την όμορφη και ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε η ίδια η συγγραφέας ευχαριστώντας όλους τους ομιλητές, αλλά και όλους όσοι έδωσαν το «παρών».