Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρες
  • Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη - και συνεχίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη - η «Συνέντευξη με τον Μαρξ» της Ελένης Ζαφειρίου στο θέατρο «OLVIO» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός). Η συγγραφέας δραματοποιεί το βιβλίο «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, ένα βιβλίο που γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία καταλαμβάνει την εξουσία. Τα λόγια του Μαρξ γίνονται παράσταση, που με τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου επιχειρεί να κατανοήσει και να μεταγγίσει τον ιστορικό χαρακτήρα και τη σημασία της Κομμούνας, αλλά και να κωδικοποιήσει τα σημαντικά ερωτήματα που γεννήθηκαν από αυτήν.

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος»
«Η Γυναίκα της Ζάκυθος»
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Σταματόπουλου. Ερμηνεύει ο Δημοσθένης Φίλιππας.

  • Αύριο Πέμπτη 7 Οκτώβρη ξεκινάνε «Οι Αθικτοι» των Olivier Nakache και Eric Toledano σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο «ΝΕΟΣ Ακάδημος». Ο Αντώνης Καρυστινός επιστρέφει στο θέατρο, με τον ρόλο του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, που έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι επιλέγει για βοηθό του τον Αμπντέλ, που ερμηνεύει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μετανάστη. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους. Παίζουν ακόμα οι Σταύρος Καλλιγάς, Τζωρτζίνα Λιώση, Χρύσα Μιχαλοπούλου και Μιχάλης Ψαλίδας.

Παραστάσεις: Τετάρτη: 20.30, Πέμπτη: 19.00, Παρασκευή: 20.00, Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 18.00.

  • «Χορεύετε;» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης του θιάσου «Αντάμα» σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη, που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ» και θα παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8 - 12, Αθήνα) από μεθαύριο Παρασκευή 8 Οκτώβρη και κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ενα νεαρό κορίτσι μπαίνει σ' ένα - εδώ και χρόνια - αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ. Η Ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών που... «όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά δείχνοντάς της τον δρόμο. Το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν για να χαράξει τον δρόμο του αύριο...

«Χορεύετε;»
«Χορεύετε;»
Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης.

  • Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια ανεβαίνει το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Τρεις γυναίκες έγκλειστες σε ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τον λόγο του Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου. Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, ένα σύμπαν μιας σύγχρονης κόλασης που αποτυπώνεται σκηνικά σε ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό.

Παίζουν: Αντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη.


«Συνέντευξη με τον Μαρξ»
«Συνέντευξη με τον Μαρξ»

«Οι Αθικτοι»
«Οι Αθικτοι»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ