Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχετικά με τη μη επιχορήγηση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων

Ερωτήματα προκαλούνται σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να θέσει εκτός επιχορήγησης την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων.

Οπως καταγγέλλεται, η Εταιρεία κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση φορέων για δράσεις που αφορούν στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), καθώς και τις πολιτικές εφαρμογής της στην Ελλάδα». Η πρόταση που κατέθεσε είχε τίτλο: «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Αν και η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού «και με την απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη ανακοινώθηκε ότι θα "ενισχυθεί οικονομικά με ποσόν 19.400 ευρώ"», εντούτοις τέλη Σεπτέμβρη «η Εταιρεία μας ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο Πολιτισμού ότι σύμφωνα με την "ορθή επανάληψη" (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ' αρ.: 332212/13-7-2021 "δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης...". Αλλά ενώ η έγκριση έτυχε αναλυτικής δικαιολόγησης, η "ορθή επανάληψη" (!) δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει διόλου τι συνέβη δύο μήνες αργότερα, και η έγκριση εξαερώθηκε ως να μην υπήρξε ποτέ».

Η Εταιρεία έστειλε επιστολή με την οποία ζητά εξηγήσεις, απαιτώντας να μάθει «προς τι αυτή η ανακολουθία», «τι συνέβη» και «ποιος ή τι παρενέβη και άλλαξε την απόφαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ