Τρίτη 4 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Δονούνται από τα Ρίχτερ και την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους

Μεγάλη η ανησυχία των κατοίκων στη «ναυαρχίδα» του Τουρισμού, αποθέωση της ατομικής ευθύνης ξανά από την κυβέρνηση

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το νησί

INTIME NEWS

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το νησί
Συνεχίζονταν αμείωτα χτες οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αυξάνοντας την ανησυχία κατοίκων και επισκεπτών και ταυτόχρονα προκαλώντας κύμα μαζικής φυγής.

Η διαχείριση της κατάστασης, πάντως, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τον λαό, αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη και παίρνοντας αποσπασματικά μέτρα, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών σεναρίων.

Μόνο τις τελευταίες μέρες οι σεισμικές δονήσεις έχουν ξεπεράσει τις 550, με πιο ισχυρή αυτή των 4,9 Ρίχτερ στις 11.29 π.μ. χθες το πρωί. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά προς την Αμοργό.

Εντονη ανησυχία, μαζί με αισχροκέρδεια

Από τους σεισμούς έχουν ήδη σημειωθεί κάποιες κατολισθήσεις, ενώ κάτοικοι της Σαντορίνης και τουρίστες έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν το νησί. Ηδη δρομολογούνταν έκτακτες πτήσεις προς Αθήνα, ενώ πολλοί επέλεξαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα πλοία της επιστροφής στο λιμάνι του Πειραιά.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, με το κράτος να περιορίζεται σε «συστάσεις», μηνύματα του 112 και κάποιες σκηνές σε ανοιχτά σημεία, οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το κύμα φυγής, κερδοσκοπώντας στις πλάτες των νησιωτών. Είναι αποκαλυπτικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή κόστιζαν χθες μέχρι και 200 ευρώ, ενώ πανάκριβα ήταν και τα ακτοπλοϊκά (μέχρι 90 ευρώ).

Από κατολίσθηση απέναντι από την Καλντέρα
Από κατολίσθηση απέναντι από την Καλντέρα
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με τον αρμόδιο υπουργό να «υπόσχεται» ότι ...θα πατάξει την αισχροκέρδεια.

Σημειωτέον, χθες ήταν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό και αποφασίστηκε να παραμείνουν έτσι μέχρι την Παρασκευή. Τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσαν τα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εντός των κτιρίων και να αδειάσουν οι πισίνες, προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος στα κτίρια του νησιού. Στη Σαντορίνη βρίσκονται στελέχη της ΕΜΑΚ με διασώστες σκύλους, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νότιου Αιγαίου.

Ανύπαρκτα μέσα και υποδομές

Στη δημοφιλή τουριστικά Σαντορίνη ρίχνουν βαριά τη σκιά τους οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για την προστασία του λαού με ευθύνη του κράτους, η κατάργηση ελεγκτικών υπηρεσιών της Πολεοδομίας, η ανυπαρξία εξειδικευμένων εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και η υποστελέχωση των - έτσι κι αλλιώς - υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας.

Η δε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη εντείνει την ανησυχία, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια να δηλώνει ότι τα όποια μέτρα παίρνονται «είναι προληπτικά».

Πέρα από τις «εκκλήσεις» για ψυχραιμία και το σχετικό μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους σε Αμοργό, Ανάφη και Σαντορίνη να είναι ...σε ετοιμότητα, η ουσία είναι ότι δεν παίρνεται ούτε τώρα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, κανένα ουσιαστικό μέτρο αντισεισμικής προστασίας. Οπως αναφέρεται στο μήνυμα, υπάρχει απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και παλιό λιμάνι Φηρών.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ είναι συνεχείς οι αναφορές από «ειδικούς» για το «τι μεγέθους σεισμό πρέπει να περιμένουμε», «από τι σεισμό θα απειληθούν οι κατασκευές» κ.λπ., κανένας αρμόδιος φορέας δεν ενημερώνει τι έλεγχοι έχουν γίνει, ακόμα και σε κρίσιμες υποδομές των νησιών, όπως τα σχολεία.

Σενάρια και εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Β. Καραστάθη, τα επίκεντρα των σεισμών φαίνεται ότι μετατοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Από την πλευρά του ο Ευ. Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, χαρακτήρισε «ακραίο» το ενδεχόμενο ενός σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ, σε αντίθεση με έναν των 5.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θ. Γκανάς, σε δήλωσή του δεν απέκλεισε «μια μεγαλύτερη δόνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι' αυτά τα σενάρια».

Ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συσχέτιση των σεισμών με το ηφαίστειο, σημείωσε πως «υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά χρειάζονται ορισμένες γεωφυσικές προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε δε ότι «το ρήγμα αυτό έχει ένα μήκος περίπου 100 με 120 χιλιόμετρα. Το νότιο τμήμα του ρήγματος, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, έχει τώρα ενεργοποιηθεί, όμως έχει ένα ενεργοποιημένο μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα. Υπάρχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ρήγματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Μεθώνη (3/1/2023)
Σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη (20/9/2022)
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κάρπαθο (29/8/2019)
Σεισμός στην Κρήτη (5/7/2019)
Σεισμοί σε Μεσσηνία και Θεσσαλονίκη (26/6/2018)
Σεισμός στο Αιγαίο (17/7/1997)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ