Παρασκευή 7 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια δεκάδων χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο

Οι περικοπές της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος εργαζομένων του δημόσιου τομέα συνεχίζονται.

Το σχέδιο μαζικών απολύσεων, που προβλέπεται να γίνουν σταδιακά, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο αναμόρφωσης του δημόσιου και κρατικού τομέα στις ΗΠΑ για μείωση των κρατικών δαπανών από το «Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», στο οποίο επικεφαλής είναι ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ.

Στο πλαίσιο αναμόρφωσης των κρατικών θεσμών και υπηρεσιών εντάσσεται και το σχέδιο του Προέδρου για κατάργηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal», ο Τραμπ έχει ήδη έτοιμο σχετικό προεδρικό διάταγμα, που σχεδίαζε να το υπογράψει αργότερα χτες το βράδυ, δίνοντας σχετική εντολή στην αρμόδια υπουργό Λίντα Μακμάχον.

Παράλληλα η διοίκηση της CIA, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων και απολύσεων στον αμερικανικό δημόσιο τομέα, απέλυσε δεκάδες υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί πρόσφατα και οι περισσότεροι ήταν δόκιμοι υπάλληλοι, ή εργάζονταν σε μια σειρά διαφορετικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκαν λόγω θεμάτων απόδοσης.

Επίσης, υπηρεσιακό σημείωμα του υπουργείου Βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, αποκαλύπτει σχέδιο απόλυσης 80.000 εργαζομένων, ώστε να επανέλθει το προσωπικό στους 399.957 υπαλλήλους που ήταν μέχρι το 2019, προς το τέλος της πρώτης θητείας του Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ